Φοβάμαι ότι οι δύο θηλασμοί περιόρισαν το γάλα μου

Φοβάμαι ότι οι δύο θηλασμοί περιόρισαν το γάλα μου

Παιδίατρος,
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Καλησπέρα,
έχω μια κορούλα 7 μηνών την οποία θήλασα αποκλειστικά σχεδόν 6 μήνες.

Λίγο πριν τους 6 μήνες έγινε εισαγωγή στερεών τροφών (ρυζάλευρο, φρούτα) και αργότερα στον έβδομο μήνα προστέθηκε γεύμα με μοσχάρι ή κοτόπουλο. Σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου, ο οποίος είναι υποστηρικτικός στον θηλασμό, κρατήσαμε τον θηλασμό πρωί και βράδυ.

Στη μέτρηση βάρους στους 7 μήνες διαπιστώθηκε ότι η μικρή πήρε μόλις 130 γρ. σε ένα μήνα, σε αντίθεση με την καλή ανάπτυξη έως τώρα. Ο παιδίατρος θεώρησε ότι έπρεπε να δώσω συμπλήρωμα, να παρακολουθήσουμε το βάρος σε 15 μέρες και να αποκλείσουμε τότε την περίπτωση ουρολοίμωξης.

Φοβάμαι ότι οι δύο θηλασμοί ίσως να περιόρισαν το γάλα μου και δίνοντας συμπλήρωμα μπορεί να επιδεινωθεί το πρόβλημα. Δεν θέλω να σταματήσω το θηλασμό καθώς στο πρώτο παιδάκι μου τα κατάφερα μέχρι τους 9 μήνες.

Σας αναφέρω επίσης ότι το τελευταίο διάστημα η διατροφή μου είναι λίγο φτωχή λόγω επιθυμίας να χάσω κιλά όπως επίσης και νιώθω περισσότερο κουρασμένη.

Πείτε μου σας παρακαλώ τί να κάνω. Έχω αγχωθεί με το βάρος της μικρής.

Σας ευχαριστώ.
Ματούλα Μ., Δράμα

17/03/2012

Αγαπητή φίλη,

βάσει των καμπυλών ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που είναι και οι πιο κατάλληλες για όλα τα βρέφη (θήλάζοντα και μη), η κορούλα σας φαίνεται να αναπτύσσεται φυσιολογικά γύρω στην 50η εκατοστιαία θέση που αποτελεί και το μέσο όρο.

Μην αγχώνεστε λοιπόν -τα βρέφη δε παίρνουν κάθε μήνα το ίδιο βάρος, ειδικά μετά τους πρώτους 3-6 μήνες.

Εφόσον η μικρούλα σας είναι ζωηρή, βρέχει αρκετές πάνες το 24ωρο και αποκλείσετε τη μικρή πιθανότητα ουρολοίμωξης με τις κατάλληλες εξετάσεις που θα σας συστήσει ο παιδίατρος σας, δε βλέπω κανένα λόγο να μη συνεχίσετε το θηλασμό όσο συχνά θέλει το μωρό.

Έχετε δίκιο να πιστεύετε ότι η εισαγωγή τεχνητού γάλακτος θα οδηγήσει σε σταδιακό αποθηλασμό.

Το ιδανικότερο θα ήταν να βελτιωθεί η διατροφή που όπως αναφέρετε είναι χαμηλής διατροφικής αξίας, όμως και σε αντίθετη περίπτωση το μωρό παίρνει τα θρεπτικά που χρειάζεται από τις αποθήκες σας. Η κόπωση που νιώθετε, πέρα από ψυχολογική, ενδέχεται να οφείλεται σε έλλειψη βιταμινών, σιδήρου ή ιχνοστοιχείων. Επισκεφτείτε το ιατρό σας για περαιτέρω έλεγχο.

Σας εύχομαι να θηλάσετε με χαρά το μωρό σας για όσο χρονικό διάστημα το μωρό και εσείς επιθυμείτε.

Πατώντας εδώ θα βρείτε τις καμπύλες του Παγκόσμιου Οργανισμού 
Υγείας.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

1 Σχόλιο

  1. Ο θηλασμός πρωί και βράδυ αποτελεί οδηγία που οδηγεί στον αποθηλασμό και βέβαια δεν είναι καθόλου φιλική προς το θηλασμό!!! Αν θες να συνεχιζεις το θηλασμό, πρέπει να προσφέρεςι το στήθος σου στο μωρό πιο συχνά! π.χ. μία ώρα μετά το γεύμα στερεάς τροφής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *