Ο μακροχρόνιος μητρικός θηλασμός μειώνει το κίνδυνο για καρκίνου του μαστού

Ο μακροχρόνιος μητρικός θηλασμός μειώνει το κίνδυνο για καρκίνου του μαστού

Γράφει η: Σοφία Αλεβιζάκη
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Θηλασμός για πάνω από δυο έτη βρέθηκε πως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης
καρκίνου του μαστού σχεδόν κατά 50%!

Συνηθίζεται να λέγεται ότι ο θηλασμός είναι πολύτιμος και μόνο για τα μωρά και συχνά ξεχνάμε τα μακροχρόνια οφέλη για τις μαμάδες.
Μια νέα καναδική μελέτη δείχνει ότι ο μακροχρόνιος μητρικός θηλασμός για ένα ή 2 χρόνια ενδεχομένως μειώνει δραματικά το κίνδυνο για καρκίνου του μαστού σε γυναίκες με γενετική προδιάθεση.
Γυναίκες που φέρουν την ΒRCA 1 ή 2 γονιδιακή μετάλλαξη παρουσιάζουν 5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς αυτές τις μεταλλάξεις. Μάλιστα ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να κάνουν μαστεκτομή προκειμένου να αποτρέψουν την εκδήλωση της νόσου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph σχεδόν 6000 γυναίκες με τις μεταλλάξεις αυτές συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Περίπου οι μισές από τις γυναίκες αυτές είχαν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν κοινά χαρακτηριστικά ως προς την ηλικία, το βάρος και τον αριθμό των τοκετών. 
Βρέθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν εμφανίσει καρκίνο είχαν θηλάσει κατά μέσο όρο λιγότερο κατά 2 μήνες συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς καρκίνο. Υπολογίστηκε ότι στις γυναίκες με τη γονιδιακή μετάλλαξη BRCA 1 ο θηλασμός για ένα έτος ελάττωσε το κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού κατά 32% ενώ στη περίπτωση θηλασμού για περισσότερα από δυο έτη ο κίνδυνος μειωνόταν σχεδόν κατά 50%!
Η έρευνα απέδειξε να δείξει τα ίδια οφέλη για τις γυναίκες με τη γονιδιακή μετάλλαξη BRCA 2, πιθανώς λόγω διαφορετικής αιτιολογίας της νόσου στη δεύτερη περίπτωση.
Άρα τα επιχειρήματα για τη διατήρηση του μακροχρόνιου θηλασμού αυξάνονται! Θηλάστε και για τη δική σας υγεία!
Πηγή: motherwear.com, Image: fortwayne

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *