Υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Προσπαθώ με την μέθοδο του επαναγαλακτισμού να αυξήσω την παραγωγή μου, η οποία είναι μηδαμινή.Έφυγα από το μαιευτήριο πολύ στενοχωρημένη γιατί πρώτον γέννησα με καισαρική και δεύτερον γιατί συνειδητοποίησα ότι το γάλα μου δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες του μωρού μου.
Τις επόμενες μέρες έψαχνα απελπισμένα να βρω τρόπο να κατεβάσω γάλα.Σήμερα κλείνουμε δυο εβδομάδες από την έξοδο μας από το μαιευτήριο και προσπαθούμε με θηλασμό και θήλαστρο να αυξήσουμε την παραγωγή, αλλά με μικρά αποτελέσματα.
Επειδή είχαμε δωμάτιο rooming in το μωρό έπιασε κατευθείαν τις θηλές μου, αλλά επειδή δεν είχα γάλα δυσανασχετούσε και έκλαιγε.
Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι να μου πείτε ένα πιο σαφές πρόγραμμα, ποτέ να βάζω το μωρό στο στήθος και πότε να κάνω αντλήσεις.
Να νοικιάσω νοσοκομειακό θήλαστρο; Υπάρχει περίπτωση να έχω οργανικό πρόβλημα; Βοήθεια!!
Μαρία Δ., Ίλιον
Αγαπητή Μαρία,
Καταρχήν η στεναχώρια δεν είναι καλός σύμβουλος! Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να σε αποθαρρύνει ότι το μωρό σου κάνει μεικτή διατροφή, εφόσον είναι πολλές οι μητέρες που κατάφεραν να περάσουν στον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό σε δεύτερο χρόνο.
Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις των γυναικών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γαλακτοπαραγωγής και αυτό δεν οφείλεται σε λάθη που έχουν συμβεί κατά την εγκαθίδρυση της γαλουχίας, όπως καθυστέρηση στην έναρξη του θηλασμού κ.α.
Είναι καλό για αρχή να προμηθευτείς ένα νοσοκομειακό θήλαστρο διπλής άντλησης, το οποίο θα σε βοηθήσει περισσότερο με την παραγωγή του γάλακτος και επίσης η λειτουργία του θα είναι λιγότερο κουραστική για εσένα. Εναλλακτικά θα μπορούσες να κάνεις κάποιες εκθλίψεις και με το χέρι, γιατί αυτό μπορεί να βοηθήσει αθροιστικά. Εάν ο μαστός εκκενώνεται κάθε φορά καλά, η παραγωγή του γάλακτος αυξάνεται.
Είναι καλό να προσφέρεις και τα δύο στήθη για όση ώρα το μωρό θέλει να θηλάσει και να αυξήσεις και τη συχνότητα των γευμάτων ανά 24ωρο. Για να γίνει αυτό, μπορείς να προσφέρεις το στήθος σου στο μωρό, όταν αυτό αρχίζει να εμφανίζει σημεία αναζήτησης τροφής, να κουνάει δηλαδή το κεφαλάκι του και τα χεράκια του, να κάνει θηλαστικές κινήσεις, να βγάζει ήχους, πριν κλάψει γοερά και δε συνεργάζεται.
Η προσφορά της αγκαλιάς, η επαφή με το μαστό, η ζεστασιά του, θα αυξήσει την ανάγκη του μωρού για θηλασμό, που έως τώρα είχε μειωθεί με τη συστηματική χρήση του μπουκαλιού. Στη συνέχεια και αφού έχει σταματήσει το παιδί να θηλάζει θα αντλείς γάλα 10-15 λεπτά.
Μετά από κάθε θηλασμό και εφόσον το μωρό δεν ηρεμεί, μπορείς να του δίνεις το γάλα που είχες αντλήσει από το προηγούμενο γεύμα και στην συνέχεια να συμπληρώνεις με ξένο γάλα το οποίο όμως, πρέπει σταδιακά να μειώνεται ως ποσότητα, με σκοπό το μωρό γρήγορα και πάλι να αναζητήσει τροφή και να επανατοποθετηθεί στο στήθος.
Το συμπλήρωμα ξένου γάλακτος είναι λιγότερο εύπεπτο. Έτσι εάν δίνεις σταδιακά λιγότερο συμπλήρωμα ξένου γάλακτος, ο χρόνος αναζήτησης τροφής θα μειωθεί, ενώ παράλληλα με την αύξηση της συχνότητας και διάρκειας των γευμάτων από το στήθος και τις αντλήσεις, το γάλα σου αναμένεται να αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
Για να γίνει αυτό πιο ομαλά, μπορείς να δοκιμάσεις κατά το πρώτο τριήμερο να έχεις ως μέλημα την αύξηση της συχνότητας των γευμάτων από τους μαστούς από 8 σε 12 περίπου και τις συστηματικές αντλήσεις που θα ακολουθούν, ενώ θα συμπληρώνεις την ποσότητα ξένου γάλακτος που το μωρό χρειάζεται για να μην πεινάει.
Για τις επόμενες τρεις ημέρες θα μειώνεις το συμπλήρωμα και θα αυξάνεις τα γεύματα από το στήθος σταδιακά ξεκινώντας από 20-30 ml περίπου συνολική μείωση στο 24ωρο από το συμπλήρωμα που έδινες. Κατόπιν θα προσπαθείς τις επόμενες τρεις ημέρες να μειώσεις και άλλο.
Κατέγραψε σε ένα χαρτί τις ώρες των γευμάτων από το στήθος και τα ml ξένου γάλακτος ανά γεύμα, καθώς και τις βρεγμένες πάνες και κενώσεις του μωρού, οι οποίες πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 βρεγμένες πάνες και 1-2 κενώσεις ανά 24ωρο για να μπορεί να γίνει σωστή αξιολόγηση.
Δώσε προσοχή στον εαυτό σου. Να φροντίζεις να κοιμάσαι όσο γίνεται, ενυδάτωση και ισορροπημένη διατροφή. Με κάθε τρόπο να προσπαθείς να φτιάχνεις τη διάθεσή σου, να χαίρεσαι την επικοινωνία με το μωρό σου, και κύρια τη δέρμα με δέρμα επαφή του με το μαστό.
Τεκμηριωμένη πρακτική για να αυξηθεί η γαλακτοπαραγωγή είναι η συστηματική χρήση του θήλαστρου και κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά από θηλασμό.
Συμπληρωματικά, θα μπορούσες να παίρνεις πρωινό ή απογευματινό με γιαούρτι/γάλα και νιφάδες βρώμης, αλλά και σκευάσματα μαγιάς μπύρας. Επίσης εάν όλα αυτά δεν αποδίδουν, μπορεί να βοηθήσει και η χρήση κάποιου γαλακταγωγού βοτάνου, ακόμη και φαρμάκου, αλλά για αυτό θα πρέπει να αποταθείς σε ειδικό επαγγελματία υγείας εξειδικευμένο στη γαλουχία και να μην πάρεις κάτι από μόνη σου (American Breastfeeding Medicine Protocol # 9, 2011).
Άλλωστε αυτό θα συνιστούσα σε κάθε περίπτωση: την παρακολούθηση από ειδικό κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας, δεδομένου ότι παρακολουθεί και τη διατήρηση της καλής υγείας και για των δυο σας, ταυτόχρονα με την υποστήριξη της γαλουχίας, ενώ εξατομικεύει τις ενδεδειγμένες πρακτικές στις κατά περίπτωση καταστάσεις.
Με υπομονή και θέληση και κατά το δυνατόν χωρίς στρες μπορείς να προσπαθήσεις να εφαρμόσεις τα παραπάνω και θα δεις μόνη σου τη βελτίωση μέρα με τη μέρα.
Καλή συνέχεια με την προσπάθειά σου να θηλάσεις. Θέλει υπομονή και επιμονή!
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Μαρία Μπουρουτζόγλου, Μαία, Καθηγήτρια Εφαρμογών
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com