Πότε δεν θα πρέπει πια να πίνει γάλα κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Πότε δεν θα πρέπει πια να πίνει γάλα κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

www.pediatros-thes.gr

Κ. Παπαβέντση,
Με αφορμή το άρθρο σας “Σύνδρομο στασιμότητας στην διατροφική ανάπτυξη νηπιών” θα ήθελα να σας εκφράσω μια απορία-ανησυχία μου.

Η μικρή μου είναι 23 μηνών, θήλασε αποκλειστικά 20 μήνες και είναι οπαδός του baby led weaning απο 7 μηνών. Δεν την πιέζουμε, στην διατροφή της, τρώει από όλες τις διατροφικές ομάδες (άλλες με πιο μεγάλη λαχτάρα) και ακολουθούμε τις ανάγκες της σε σχέση με την ποσότητα.

Το ερώτημα μου είναι σε σχέση με το βραδινό γάλα. Πριν κοιμηθεί πίνει από ποτηράκι 250-125 ml γάλα. Μέσα στην νύχτα θα μας ζητήσει 1-2 φορές (12μ.μ & 5π.μ) γάλα όπoυ πίνει αντίστοιχες ποσότητες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν πίνει άλλο γάλα.

Αρχικά δεν με είχε προβληματίσει, καθώς θεωρούσα πως ακολουθούσε περίπου το πρόγραμμα θηλασμού και ταυτόχρονα παρηγοριόταν από τον πόνο, της οδοντοφυΐας (έχει 13 δόντια). Το τελευταίο καιρό άρχισα να αναρωτιέμαι εάν αυτό είναι φυσικό, εάν θα πρέπει να την βοηθήσουμε να κόψει τα βραδινά γεύματα (γάλα).

Σε κάποιο σημείο στο άρθρο σας αναφέρεται πως τα παιδάκια δεν θα πρέπει να καταναλώνουν γάλα κατά την διάρκεια της νύχτας μετά από κάποια ηλικία. Θεωρείται πως η μικρή μου ανήκει στην ομάδα παιδιών που αναφέρεται ή πως αυτή η συμπεριφορά είναι προβληματική;

Ευχαριστώ.
Ιωάννα Λ., Π. Φ’αληρο

24/02/2012

Όχι, δεν ανήκετε σε ομάδα κινδύνου, θηλάσατε για πολύ καιρό, δεν πίνετε από μπιμπερό. Σιγά σιγά ανάλογα και με τα σημάδια του παιδιού μειώστε το γάλα τη νύχτα, χωρίς να είναι κάτι επείγον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *