Της μαμάς ο πονοκέφαλος… κολικός του βρέφους

Της μαμάς ο πονοκέφαλος… κολικός του βρέφους

Οι μητέρες που υποφέρουν από πονοκέφαλους, έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν μωρά που υποφέρουν από κολικούς, σε σχέση με τις μανούλες που ποτέ δεν είχαν ιστορικό πονοκεφάλων και ημικρανιών.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε Αμερικάνικη έρευνα, νευρολόγων και παιδο–νευρολόγων από το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο και του «Κέντρου πονοκεφάλου» της Καλιφόρνια.

Οι επιστήμονες εκτιμούν μάλιστα ότι οι κολικοί αποτελούν ένα πρώιμο σύμπτωμα των κατοπινών πονοκεφάλων, όταν πια, το παιδί θα έχει μεγαλώσει.

Οι κολικοί που αποτελούν μια από τις συχνότερες αιτίες που τα νεογέννητα κλαίνε, έχουν συσχετιστεί από τους γιατρούς με γαστρεντερικά προβλήματα, που οφείλονται πιθανότατα στο τι έφαγε κάποιο μωρό. Όμως, και ύστερα από έρευνες μισού αιώνα, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν ότι όντως οι κολικοί οφείλονται σε τέτοιου είδους προβλήματα.

Είναι ενδεικτικό ότι τα μωρά που τρέφονται αποκλειστικά μέσω του μητρικού γάλακτος, με τον θηλασμό, είναι εξίσου πιθανόν να πάθουν κολικούς, με τα μωρά που δεν θηλάζουν και που τρέφονται με παρασκευασμένο βρεφικό γάλα «φόρμουλα».

«Εδώ και 50 χρόνια» λέει η επικεφαλής της έρευνας Άμι Γκέλφαντ «μελετάμε το κλάμα των παιδιών σε σχέση με τους κολικούς, αλλά πάραυτα, κανείς δεν ξέρει ακόμη επακριβώς, γιατί τα μωράκια κλαίνε.» Η ομάδα της δρ Γκέλφαντ τελικά μελέτησε εκατοντάδες βρέφη, ηλικίας 2 μηνών, που οι νέες μητέρες τα πήγαν στον παιδίατρο από κολικούς. Οι επιστήμονες συσχέτισαν τους κολικούς με τους πονοκεφάλους των μανάδων.

Όπως διαπίστωσαν, οι μητέρες με ημικρανίες και πονοκεφάλους στο παρελθόν, έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες, να αποκτήσουν μωρά, που υποφέρουν από κολικούς. Συνολικά το 29%, των μωρών που είχαν μαμάδες με ιστορικό πονοκεφάλων, έπασχαν από κολικούς, έναντι ενός ποσοστού της τάξης του 11%, για τα μωρά που οι μητέρες τους δεν είχαν πονοκέφαλους και ημικρανίες.

Οι κολικοί στα μωρά  λοιπόν, σύμφωνα με τους Αμερικάνους νευρολόγους, πιθανότατα να αποτελούν πρόδρομα των πονοκεφάλων, στους ενήλικες, όταν δηλαδή τα μωράκια μεγαλώσουν και ενηλικιωθούν. Τα μωρά με κολικούς είναι πιθανώς και πιο ευαίσθητα και ευάλωτα στα εξωτερικά ερεθίσματα, όπως τα φώτα, και οι ήχοι. Ακριβώς δηλαδή, όπως οι ενήλικες είναι ευαίσθητοι όταν έχουν πονοκέφαλο, σε τέτοιου είδους ερεθίσματα.

Νέες μελέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν το «γιατί» συμβαίνει αυτό. Μια πρώτη εξήγηση που μπορούν να δώσουν είναι ότι το νεογέννητο βγαίνει από έναν σκοτεινό, ζεστό και προστατευμένο χώρο όπως η μήτρα της μανούλας του, σε έναν κόσμο θορυβώδη, που δέχεται καταιγισμό ερεθισμάτων, ήχων, φώτων κ.α, και το νευρικό του σύστημα αντιδρά, με τέτοιο τρόπο που να προκαλούνται κολικοί.

Πηγή: iatropedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *