Συντακτικό από… κούνια

Συντακτικό από… κούνια

Αμερικανοί επιστήμονες στο Πανεπιστημίου Νοτρ Νταμ της Ιντιάνα μετά από μελέτη που έκαναν εκτιμούν πως τα μωρά αποδομούν διαρκώς τα λεκτικά μοτίβα που εισπράττουν, μαθαίνοντας πρώτα γραμματική και εμπλουτίζοντας στην πορεία το λεξιλόγιό τους!

Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν πως τα μωρά  από τον πρώτο κιόλας χρόνο επεξεργάζονται προσεχτικά τα γλωσσικά στοιχεία που ακούνε ενώ σε ηλικία 15 μηνών είναι σε θέση να αναγνωρίζουν περίπλοκες γλωσσικές δομές!


Η καθηγήτρια Τζιλ Λέινι αναφέρει: “Τα μωρά αναζητούν διαρκώς γλωσσικά στοιχεία μέσα στο γενικότερο πλαίσιο ηχητικών ερεθισμάτων που δέχονται. Η μελέτη μας αποκαλύπτει ότι κάποια γλωσσικά στοιχεία που εντοπίζουν τα μωρά μέσα στη ροή του ήχου, τα βοηθούν να μάθουν το νόημα των λέξεων. Μπορούν, δηλαδή, να ξεχωρίσουν διαφορετικά είδη λέξεων, όπως π.χ. ουσιαστικά και ρήματα, από πληροφορίες που τα συνοδεύουν στη ροή του ήχου”.

Και συμπληρώνει: “Μελετώντας τα μωρά παρατηρήσαμε πως σε ηλικία μόλις ενός έτους, τα μωρά είναι σε θέση να προσδιορίσουν γραμματικά στοιχεία ώστε να μπορέσουν να μαντέψουν με τι μπορεί να σχετίζεται μια λέξη ή να κατανοήσουν τη σύνταξη μιας φράσης: π.χ μπορούν να καταλάβουν ότι το “είναι ένα” προηγείται ενός ουσιαστικού”.

Όπως εξηγεί η ερευνήτρια: “Για παράδειγμα, εάν κάποιος πει “Αχ κοίτα, είναι ένα νταξ” μπορεί να μην ξέρουμε τι είναι το “νταξ” αλλά η σειρά “είναι ένα…” δίνει στο μωρό να καταλάβει ότι στη συνέχεια ακολουθεί ένα αντικείμενο, ένα ουσιαστικό. Με την ίδια λογική, εάν κάποιος χρησιμοποιούσε ένα άγνωστο ρήμα, τα βασικά γλωσσικά στοιχεία της φράσης θα μπορούσαν να προσδιορίσουν το νόημά του. Τα μωρά για την ακρίβεια, χρησιμοποιούν τα μοτίβα των λέξεων ως στοιχεία-κλειδιά για την κατανόηση της σημασίας νέων λέξεων που μαθαίνουν”.

Η Τζιλ Λέινι επισημαίνει: “Συχνά σκεφτόμαστε ότι η γραμματική ακολουθεί την εκμάθηση λέξεων” και καταλήγει: “Όπως φάνηκε από τη μελέτη μας, όμως, όλες αυτές οι πληροφορίες που συλλέγουν τα μωρά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους και σχετίζονται με τη θέση των λέξεων, υποστηρίζει τελικά την μετέπειτα διαδικασία του εμπλουτισμού του λεξιλογίου τους και της εκμάθησης της γλώσσας”.

Image: lvictories

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *