Ποια η επίδραση του υδραργύρου από σφράγισμα στο μητρικό γάλα;

Ποια η επίδραση του υδραργύρου από σφράγισμα στο μητρικό γάλα;


Απαντά η Lauri-Ann Robertson
Μοριακός Βιολόγος BSCM
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Ειδικός Ολιστικής Οικογενειακής Υγείας CHHC
www.familywellness.gr 

Καλησπέρα σας.
Είμαι μητέρα ενός κοριτσιού 6,5 μηνών και ενώ η μικρή θήλαζε κανονικά 2-3 γεύματα την ήμερα & των τροφών (κρέμα φαρίν λακτέ, φρουτόκρεμα κλπ.) έκανα επίσκεψη σε οδοντίατρο.

Αναγκάστηκα να κάνω 2 σφραγίσματα με υλικό αμάλγαμα (μαύρο σφράγισμα) για τον λόγο του ότι θα κρατήσουν περισσότερα χρόνια. Το κακό είναι ότι μου είπε πως θα έπρεπε να διακόψω τον θηλασμό για τον λόγο ότι αυτά τα σφραγίσματα περιέχουν υδράργυρο.

Στην αρχή το πήρα καλά το θέμα ότι θα διακόψω τον θηλασμό. Ξεκίνησα και αγωγή για 2 ημέρες με χάπια dostinex. Σήμερα το πρωί πήρα και το τελευταίο μισό χαπάκι.

Το θέμα μου είναι ότι ακόμα έχω γάλα στο στήθος, αν και δεν το έχω πειράξει καθόλου και επίσης ότι αυτή η απότομη διακοπή της γαλουχίας έχει στοιχίσει πολύ ψυχολογικά σε μένα αλλά και στην μικρή που καταλαβαίνω ότι κάτι της λείπει, αν και δεν μπορεί να προσδιορίσει τι είναι αυτό.

Εσείς τι θα μου προτείνατε; να συνεχίσω με τον απογαλακτισμό ή να κάνω ακόμη μια προσπάθεια να βγάλω το γάλα και να το πετάω για 2-3 μέρες μέχρι να περάσει η επίδραση του dostinex και του υδραργύρου από το σφράγισμα εφόσον τον έχει απορροφήσει ο οργανισμός μου (! δεν το κατέχω το θέμα) ώστε να διατηρήσω την γαλουχία;

Mάρθα Κ, Κομοτηνή

26/01/2012

Μάρθα,
Αν και η αχρείαστη έκθεση στον υδράργυρο είναι ένα πρόβλημα, δεν υπάρχουν ενδείξεις που να αποδεικνύουν ότι τα σφραγίσματα με αμάλγαμα θα αυξήσουν τα επίπεδα υδραργύρου στο μωρό που θηλάζει.

Στην πραγματικότητα το μωρό που θηλάζει εκτίθεται σε περισσότερο υδράργυρο από το περιβάλλον και την διατροφή της μητέρας (συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ψαριών). Αντίθετα, υπάρχουν πάρα πολλές αποδείξεις αναφορικά με τα βραχυ-και μακροπρόθεσμα οφέλη του θηλασμού για το μωρό και την μητέρα.

Σχετικά με το Dostinex, το φάρμακο μεταφέρεται στο μητρικό γάλα σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες και δεν είναι πιθανόν να επηρεάσει την ποιότητα του γάλακτος.

Το φάρμακο δεν ενδείκνυται στον θηλασμό λόγω της επίδρασής του στα επίπεδα της προλακτίνης στη μητέρα (την μειώνει) και με αυτό τον τρόπο επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή του γάλακτος ή την ποσότητά του.

Για οποιαδήποτε βοήθεια και συμβουλές για το πως θα συνεχίσεις, θα ήταν πολύ καλύτερο και το συνιστώ ανεπιφύλακτα να επικοινωνήσεις με κάποιο/α IBCLC (πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας) κοντά στην περιοχή σου.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *