Ήθελα να θηλάσω και… τα καταφέραμε!

Ήθελα να θηλάσω και… τα καταφέραμε!

Ιστορία θηλασμού
από την Σόφη Σ.

Είμαι μανούλα μιας κουκλίτσας 2 χρονών και εγκυούλα 34 εβδομάδων στο γιο μου!! Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την ιστορία του θηλασμού μου στο πρώτο μου παιδάκι, στην κόρη μου! Είναι μια ιστορία με δυσκολίες που θα δώσει θάρρος σε πολλές μανούλες να το παλέψουν!!

Είμαι ευγνώμων που είμαι από τις τυχερές μανούλες που τελικά κατάφεραν και θήλασαν αποκλειστικά! Από μικρή έβλεπα σε φωτογραφίες μανούλες να θηλάζουν και το θεωρούσα το πιο τρυφερό πράγμα στον κόσμο!! Ονειρευόμουν τη στιγμή που θα γινόμουν μανούλα και θα θήλαζα το μωράκι μου!!

Έτσι κατά τη διάρκεια πρώτης μου εγκυμοσύνης είχα αποφασίσει να θηλάσω αποκλειστικά! Είχα ήδη αγοράσει και θήλαστρο (ένα της κακιάς ώρας δυστυχώς) και μπουκάλια για όταν θα άρχιζα δουλειά! Μετά τις 40 μέρες θα χρειαζόταν να βγάζω γάλα για να φάει το κοριτσάκι μου! Γέννησα όμως πρόωρα 30.12.09 ενώ είχα ΠΗΤ 28.01.10, 35 εβδομάδες και 6 μέρες λόγω προεκλαμψίας!!!

Οι τελευταίες εβδομάδες πριν γεννήσω είχαν μια αγωνία λόγω της πίεσης και λόγω του ότι η μικρή μου είχε κατέβει αρκετά χαμηλά…

Το φατσουλινάκι μου το γέννησα με καισαρική και επισκληρίδιο!! Η γέννα ήταν μοναδική εμπειρία για μένα η στιγμή που την ακούμπησαν πάνω μου και την άγγιξα με τα καλωδιομένα μου χέρια από ορό, πιεσόμετρο και μετρητή οξυγόνου θα μου μείνει χαραγμένη στο μυαλό για πάντα!! “Αγάπη μου” της ψιθύρισα και σταμάτησε να κλαίει και άνοιξε τα ματάκια να με δει… Ήταν 49 εκατοστά και 2790.

Έπειτα η μικρή μου μπήκε στη ΜΕΝΝ για παρακολούθηση λόγω ταχύπνοιας και δεν μπορούσα ούτε να την αγγίξω για τις πρώτες 3μερες. Ήταν μεγάλο πλήγμα ειδικά όταν έφερναν στο θάλαμο τα υπόλοιπα νεογέννητα να θηλάσουν και εγώ δεν την είχα κοντά μου… Παρόλο τον πόνο από την καισαρική κατέβαινα να την δω στο επισκεπτήριο της ΜΕΝΝ 12.30-13.00 και 7-7.30 γιατί δεν άντεχα μακριά της! Και για να έρθει το γάλα μου… κάθε 3 ώρες έβγαζα με θήλαστρο το ελάχιστο γάλα μου για να της το δίνουν οι μαίες…

Φυσικά λόγω της στενοχώριας μου που το μωράκι μου ήταν στην ΜΕΝΝ έκλαιγα συνεχώς και αυτό είχε ως συνέπεια να μην κατεβαίνει και καλά το γάλα και στο μαιευτήριο να μου λένε ότι δε φτάνει το γάλα και να της δίνουν και ξένο! Επιπλέον με την νεραϊδούλα μου έχουμε διπλή ασυμβατότητα στο αίμα και αυτό είχε ως συνέπεια να κάνει αρκετό ίκτερο! Επειδή ήταν αναμενόμενο, με το που ξεκίνησε ο ίκτερος μπήκε για φωτοθεραπεία και ενώ ήταν στη λάμπα έφτασε 15,5.

Την 4η μέρα η παρακολούθηση τελείωσε και την άλλαξαν θάλαμο και τότε μπορούσα να πάω η ίδια να την αγκαλιάσω και να την ταΐσω με το μπιμπερό το λιγοστό μου γάλα, αλλά υποχρεωτικά από το μαιευτήριο και ξένο μιας που βοηθά να φύγει ο ίκτερος! Φύγαμε από το νοσοκομείο την εβδόμη μέρα με ίκτερο 9 και χωρίς η αγαπούλα μου να έχει μπει καθόλου στο στήθος μου. Δεν μου έδειξε κανείς και τίποτα για το θηλασμό! Είχα μάθει απλώς να χρησιμοποιώ θήλαστρο!

Ήρθα σπίτι και ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών του μαιευτηρίου αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου μου έπρεπε να της δίνω μισό-μισό δικό μου και ξένο για ένα χρονικό διάστημα και σε συνδυασμό με το φως θα έφευγε ο ίκτερος!

Από την ημέρα που ήρθαμε σπίτι και για 10 μέρες κοιμόμουν ελάχιστα καθώς ανάμεσα στα ταΐσματα μέρα-νύχτα έβγαζα γάλα με το θήλαστρο, το οποίο ήταν της κακιάς ώρας και ήθελα 40 λεπτά για να βγάλω 50ml.Οι θηλές μου είχαν πληγές, μάτωναν και το στήθος μου πέτρωνε Κομπρέσες με ζεστό νερό και με το θήλαστρο στο χέρι και πάλι γάλα λίγο! Προσπάθησα πολλές φορές να βάλω την κουκλίτσα μου στο στήθος αλλά δυσκολευόταν ως προωρούλα πάρα πολύ γιατί κουραζόταν η ψυχούλα μου και επειδή δεν ήξερα καν πως να την βάλω για να την βολεύει άρχισα να ψάχνω στο ίντερνετ στάσεις θηλασμού κτλ!!

Έτσι μέρα με την μέρα το παλεύαμαι και την έβαζα για λίγο για να συνηθίζουμε μήπως και τα καταφέρουμε Το παλεύαμε και οι δυο! ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΗ ΘΗΛΑΣΩ!! Αφού το έψαξα λοιπόν στο ίντερνετ, αγόρασα άλλο θήλαστρο, ήταν ακριβό αλλά τα άξιζε τα χρήματα!!

Το γάλα μου αυξήθηκε σταδιακά και οι θηλές βελτιώνονταν βάζοντας από το γάλα μου πάνω στη θηλή αμέσως μετά από κάθε προσπάθεια θηλασμού και κάθε άντληση και το πέτρωμα υποχωρούσε!!Και τότε ήταν που αποφάσισα με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου μας να σταματήσω εντελώς το ξένο και να τσεκάρω  αν αναπτύσσετε κανονικά αν και πρόωρη με το δικό μου γάλα μόνο!

Η πριγκιπισούλα μου ήταν 19 ημερών όταν σταματήσαμε εντελώς το ξένο! Είχα συμμάχους μου τον παιδίατρο, τον άντρα μου και τη μαμά μου! Έτσι ξεκινήσαμε αρχικά κάθε φορά με ένα 5λεπτο θηλασμό στο στήθος  και με το υπόλοιπο γάλα της μαμάς σε μπιμπερό! Και μετά το θηλασμό έβγαζα πάντα το γάλα μου για να αυξάνεται, και… τα καταφέραμε!!! Η μικρή μου από 19 ημερών τρεφόταν αποκλειστικά με το γάλα μου και έπαιρνε και το βάρος που έπρεπε!

Η σύγχυση θηλών θα αντιμετωπιζόταν σταδιακά πράγμα που έγινε και τελικά όταν ήταν 1 μήνα πίναμε μόνο από το στήθος της μαμάς γαλατάκι!! Αλλά όταν ξεκίνησα δουλειά έπινε και 1-2 μητρικό σε μπουκάλι!

Όμως η ιστορία δεν τελειώνει εδώ…
Όταν ήμασταν 3 μηνών κάναμε κάποιες εξετάσεις για ίκτερο και είχαμε ακόμα και αρκετό!! Δυστυχώς!! Αυτό συνέβαινε επειδή ήταν χειμώνας και δεν είχε πολύ ηλιοφάνεια και δεν βγαίναμε και αρκετές βόλτες, αλλά ο παιδίατρος μας μας συνέστησε και κάτι που φοβόμουν!! Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να βγαίνουμε πολλές βόλτες και να ξαναρχίσουμε ξένο γάλα! Ο παιδίατρος μου αν και υποστηρικτής του θηλασμού μου πρότεινε ένα ξένο γάλα και μου πρότεινε να της δίνω παράλληλα με το θηλασμό και 2 γεύματα ξένο την ημέρα!

Έπεσα να πεθάνω… Δεν είχα χειρότερο! Δεν ήθελα να σταματήσω να την θηλάζω, δεν ήθελα να μειωθεί το γάλα μου! Έκλαιγα… Η μικρή μου όταν της έδωσα ξένο δεν το ήθελε και εγώ μέσα μου χαιρόμουν σαν τρελή!! Προσπάθησα να της δίνω σε 1-2 ταισματα έστω 20ml μετά το θηλασμό. Μα το ένστικτο μου μου έλεγε να σταματήσω εντελώς το ξένο! Και μέτα από μια βδομάδα της το σταμάτησα! Αρχίσαμε να βγαίνουμε πολύωρες βόλτες καθημερινά και μετά από 20 μέρες από την προηγουμένη εξέταση την επανέλαβα!

Ο ίκτερος είχε φύγει εντελώς! Το ένστικτο μου είχε λειτουργήσει σωστά!!! Καταφέραμε και θηλασάμε μέχρι που η κουκλάρα μου έγινε 14μηνων!! Αποθηλάσαμε με εντελώς φυσικό τρόπο! Κάθε βδομάδα αντικαθιστούσαμε και ένα γεύμα στήθους με μπουκάλι -ζοριστήκαμε να ξανασυνηθίσουμε το μπουκάλι μιας και από τους 9 μήνες και μετά, ποτέ δεν έλειπα για δουλειά ώρες θηλασμού, πρωί και μεσημέρι μετά το φαγητό της και βράδυ μεταμεσονύκτια- αλλά μέχρι εκεί ήταν το ζόρι, μας πήρε 1,5-2 μήνες να σταματήσουμε το θηλασμό!! Και αμέσως μετά έμεινα έγκυος στο αγοράκι μου που αισιοδοξώ όσο τίποτα άλλο να καταφέρω να τον θηλάσω και αυτόν!!!

Κλείνοντας θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή προς όλες τις μανούλες που θέλουν να θηλάσουν! Να έχετε επιμονή, υπομονή και μην κοιτάτε το ρολόι! Μη δίνετε σημασία σε πληγωμένες θηλές, αίμα κτλ αν βάζετε γαλατακι πάνω οι πληγές στρώνουν! Αρχικά καμιά μανούλα δεν έχει πολύ γάλα! Μην παρασύρεστε από ανόητες ερωτήσεις του τύπου χορταίνει το παιδί κτλ… Το παιδί όσο το θηλάζεις τόσο έχεις γάλα! Αν αρχίσεις και δίνεις ξένο το γάλα μειώνετε και ουσιαστικά το μωρό αποθηλάζει!!

Η εμπειρία μας με την κόρη μου με έμαθε αρκετά!! Να φανταστείτε ότι δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν σύμβουλοι θηλασμού… Καλή επιτυχία στις μέλλουσες μανούλες που θέλουν να θηλάσουν!!! Πείσμα, Υπομονή και Επίμονη!!! Και να ενημερώνεστε! Υπάρχουν καταπληκτικά μπλογκ όπως και βιβλία που μπορούν να βοηθήσουν αλλά και πολλές πρόθυμες θηλάζουσες μανούλες και κυρίως σύμβουλοι θηλασμού! Μην ξεχνάτε, όχι ρολόγια, πολύ Πείσμα, Υπομονή και Επίμονη!!

Περιμένουμε και τις δικές σας ιστορίες θηλασμού/αποθηλασμού
Μητρικός Θηλασμός
Fun page
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού
Απανταχού θηλάζουσες


Photo:  parent24

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *