ΗΠΑ: Εθνική διαμαρτυρία για παρεμπόδιση δημόσιου θηλασμού σε κατάστημα

ΗΠΑ: Εθνική διαμαρτυρία για παρεμπόδιση δημόσιου θηλασμού σε κατάστημα

Πλήθος θηλαζουσών μητέρων στις ΗΠΑ δυσαρεστήθηκαν από το πως αντιμετωπίστηκε μια μητέρα σε ένα κατάστημα “Target” στο Τέξας και έδωσαν ραντεβού την περασμένη Τετάρτη (28/12/11) στις 10π.μ. τοπική ώρα, όπου θήλασαν μαζικά μέσα κι έξω από τα εν λόγω καταστήματα σε 35 πολιτείες, ενώνοντας τις φωνές τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαράστης.

Η ιστορία
Η Μισέλ Χίκμαν, πήγε για ψώνια στο γνωστό πολυκατάστημα της περιοχής της, μαζί με τον μόλις 5 μηνών γιο της Νόλαν, ο οποίος κάποια στιγμή πείνασε κι εκείνη χωρίς δεύτερη σκέψη, κάθισε στο πάτωμα -κοντά στο τμήμα των γυναικείων ρούχων-, τον σκέπασε με μια κουβερτούλα και  τον θήλασε!

Η μητέρα ισχυρίζεται ότι ένιωσε να την παρενοχλούν και να την ταπεινώνουν όχι οι πελάτες αλλά το προσωπικό του καταστήματος όταν της έκαναν λόγο για ανάρμοστη έκθεση! “Ένας υπάλληλος του καταστήματος ενοχλήθηκε από το θέαμα και μου πρότεινε να πάω κάπου πιο ιδιωτικά”.

Η Μισέλ προσβεβλημένη αρνήθηκε και επέλεξε να συνεχίσει να θηλάζει το μωρό της ακριβώς εκεί όπου βρισκόταν! Τότε το προσωπικό άρχισε να περνά και να ξαναπερνά κοιτώντας την αποδοκιμαστικά. “Ξεφυσούσαν, κουνούσαν το κεφάλι τους, λες και ήταν τόσο τρομερό το ότι τάιζα το μωρό μου!… “.

Το θέμα πήρε γρήγορα δημοσιότητα και η εταιρεία εξέδωσε μια δήλωση που έλεγε: ” Οι επισκέπτριες που επιλέγουν να θηλάσουν σε δημόσιες περιοχές του καταστήματος, είναι ευπρόσδεκτες να το κάνουν χωρίς να αισθανθούν άβολα”. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι βεβαιώθηκε πως το σύνολο των εργαζομένων έχει κατανοήσει αυτή την πολιτική.

Το κάλεσμα διαμαρτυρίας
Η Μισέλ ισχυριζόμενη πως δεν ήταν αυτή αντιμετώπιση που είχε τον περασμένο μήνα στο κατάστημα, μοιράστηκε διαδικτυακά την εμπειρία της με άλλες μητέρες οι οποίες αναστατώθηκαν με την περίπτωση και μέσα σε λίγη ώρα αποφασίστηκε μια “εθνική διαμαρτυρία” σε 35 πολιτείες (όπου υπήρχαν καταστήματα Target) από 100 και πλέον μητέρες που δήλωσαν ευθείς αμέσως συμμετοχή!

Τώρα είναι που οι μητέρες θα θηλάζουν στα καταστήματα Τarget, οι οποίες δηλώνουν πως θα πρέπει να είναι σε θέση να θηλάζουν οπουδήποτε και όχι μόνο σε ιδιωτικά μέρη!

Το ραντεβού και τα ΜΜΕ

100δες μητέρες λοιπόν, μαζί με τα μωρά τους, από τη γύρω περιοχή αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, ενώθηκαν, ώστε να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα τόσο στον γίγαντα της λιανικής όσο και στον κόσμο!

30 θηλάζουσες μητέρες έσπευσαν έξω από το κατάστημα του Τέξας και θηλάζοντας δημόσια διεκδίκησαν το δικαίωμα στον θηλασμό οποτεδήποτε και οπουδήποτε πεινάσει το  μωρό τους!

“Σκέφτηκα να έρθω, να δείξω και να υποστηρίξω πως το να θηλάζεις δημόσια είναι φυσιολογικό και φυσικό” δήλωσε η Πάαλα Σέκορ.

“Πρέπει να μπορούμε να θηλάζουμε δημοσίως! Δεν είναι ούτε “κακό” ούτε “βρώμικο” , απλά ταΐζουμε τα μωρά μας!” είπε η Τζέσικα Ντόρινγκτον.

“Εγώ σίγουρα δεν πρόκειται να πάω να θηλάσω το μωρό μου στο  μπάνιο! Εσείς θα τρώγατε το γεύμα σας στο μπάνιο καθισμένη στην τουαλέτα στην αγκαλιά της μαμάς σας;” Ρώτησε αφοπλιστικά η Μισέλ Χίκμαν τη δημοσιογράφο! “Δεν πρόκειται για μένα ή για το κατάστημα “Target”, είναι για όλες τις γυναίκες, παντού, σε όλο τον κόσμο γιατί αυτές οι καταστάσεις επηρεάζουν την καθημερινότητά τους και πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους!”.

Μάλιστα υπήρξε και αντιπαράθεση μεταξύ των παρουσιαστών  του δελτίου ειδήσεων του ABC channel που είχε το ρεπορτάζ.

Ο παρουσιαστής είπε πως εκείνος το βλέπει από άλλη οπτική γωνία “καταλαβαίνω πως είναι κάτι που δεν βλέπεις κάθε μέρα και μπορεί να ενοχλεί μερικούς, αλλά είναι και εκτός ορίων να λες σε μια μητέρα, μην το κάνεις αυτό!”.

Τότε η παρουσιάστρια φανερά ενοχλημένη, δήλωσε σοκαρισμένη από την όλη περίπτωση καθώς όπως είπε είναι πολύ φυσική κατάσταση ο θηλασμός και πως η ίδια θήλασε τα μωρά της ανεμπόδιστα παντού.

“Δεν σας βλέπω το ίδιο ενοχλημένους όταν είστε στα στριπτιτζάδικα, με τις στριπτιζέζ να εκθέτουν παντού τα στήθη τους! Κανείς  δεν διαμαρτύρεται γι΄αυτό, ίσα ίσα δείχνετε να το απολαμβάνετε, αλλά όταν πρέπει να ταΐσουν τα μωρά σας… τότε υπάρχει πρόβλημα!”

Δείτε το βίντεο:

Η παρουσιάστρια έθεσε το ερώτημα προς το τηλεοπτικό κοινό καλώντας τους να απαντήσουν μέσα από τη σελίδα του καναλιού στο facebook. Αξίζει να σημειωθεί πως το ερώτημα συγκέντρωσε πάνω από 250 αντικρουόμενα σχόλια τα οποία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ!

Επίσης οι πελάτες του καταστήματος είχαν ανάμεικτες απόψεις για το θέμα…

“Νομίζω πως ο θηλασμός είναι κάτι το φυσικό και όσο οι μητέρες καλύπτονται και δεν ενοχλούν κανέναν, είναι εντάξει να ταΐζουν τα μωρά τους” δήλωσε ο Κρεγκ από τον Καναδά.

“Πραγματικά δεν θέλουμε να είμαστε σε τίποτε ενάντιοι, θέλουμε να είμαστε υπέρ του θηλασμού και του δικαιώματος των μητέρων στο να μπορούν να είναι σε θέση να θρέψουν τα μωρά τους όπου και όποτε ένα μωρό πρέπει να τραφεί” είπε ο Μόργκαν Σαμσάρα.

Στο Σικάγο, 6 θηλάζουσες μητέρες επέλεξαν να θηλάσουν εντός του καταστήματος κι επειδή δεν επιτράπηκε η είσοδος στην κάμερα του καναλιού, μπορείτε να δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ όπως αυτό καλύφτηκε από κινητό τηλέφωνο!

Στο τέλος, η εταιρεία εξέδωσε τη εξής δήλωση: “Ως μια εταιρεία προσανατολισμένη στις οικογένειες, έχουμε μια επί μακρόν υφιστάμενη εταιρική πολιτική που υποστηρίζει τον θηλασμό στα καταστήματά μας. Συνεχώς εκπαιδεύουμε τα μέλη της ομάδας μας σχετικά με τις πολιτικές καταστημάτων που έχουμε ώστε να εξασφαλίσουμε πως όλοι οι επισκέπτες μας θα έχουν μια ευχάριστη εμπειρία. Ασχοληθήκαμε με αυτή την επισκέπτρια άμεσα ώστε να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες της. Λυπούμαστε για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε. Η “Target” είναι υπερήφανη να υποστηρίζει τις μητέρες που θηλάζουν όλο το χρόνο, συμπεριλαμβανομένου και του σήμερα”.

Παρόλα αυτά η Μισέλ δηλώνει πως δεν έλαβε ακόμη καμία επίσημη συγγνώμη από την “Target” κι ελπίζει αυτή η διαμαρτυρία να συμβάλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης.

Το ελπίζουμε κι εμείς γιατί δυστυχώς ο δημόσιος θηλασμός παραμένει μεγάλο ταμπού τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός συνόρων…

Επιμέλεια: Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com

2 Σχόλια

  1. Αυτό σε πείραξε εσένα; Και σε πόσα εμπορικά έχεις δει εσύ σκόρπιες καρέκλες;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *