Έχω αρκετό γάλα για το μωρό μου;

Έχω αρκετό γάλα για το μωρό μου;

Παιδίατρος,
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Το μωρό μου είναι 21 ημερών.
Από τότε που ήρθαμε σπίτι έτρωγε αποκλειστικά από το στήθος και συνέχεια ήταν ανήσυχο και έκλαιγε, ειδικά το βράδυ. Ζήταγε κάθε 1 με 2 ώρες.

θεωρήσαμε, με τη μαία, ότι πεινάει και δεν παίρνει αρκετό γάλα από μένα. Άρχισα να του δίνω ξένο, με τύψεις, περιστασιακά, όταν έβλεπα ότι ήταν ανήσυχο και έκλαιγε μετά το θηλασμό.

Χαρακτηριστικά, μετά το θηλασμό τον παίρνει ο ύπνος στην αγκαλιά μου και ξυπνά με το που το βάζω στην καλαθούνα και αρχίζει και βάζει τα χέρια του στο στόμα, σημάδι ότι πεινάει ακόμα.

Θεωρώ ότι το παιδί έχει γίνει νωθρό κατά το θηλασμό ενώ μετά το θηλασμό και από τους 2 μαστούς του δίνω συμπλήρωμα 60-90ml τα οποία τα πίνει με μεγάλη όρεξη.

Πήρα θήλαστρο και με συμβουλή μαίας άρχισα να βγάζω το γάλα που απέμεινε μετά το θηλασμό ώστε να το δώσω σαν συμπλήρωμα, φυσικό, και να μην δώσω ξένο. Ήταν πολύ λίγο, γύρω στα 20ml !

Έχω αρχίσει να αμφιβάλω για την ποσότητα γάλακτος που παράγω και κατά πόσο είναι ικανοποιητική για το μωρό και αν χρειάζεται να δίνω συμπλήρωμα μετά από κάθε γεύμα του.

Σας παρακαλώ πείτε μου την γνώμη σας.
Ευχαριστώ
Μαρία Λ., Αθήνα

19/01/2012

Αγαπητή φίλη,

όπως δυστυχώς πολλές νέες μαμάδες που δεν είχαν τη σωστή ενημέρωση για το θηλασμό πριν γεννήσουν, έτσι και εσείς πέσατε θύμα παραπληροφόρησης και κινδυνεύετε με αποθηλασμό!

Δεν έχει γίνει ακόμη εδραίωση της γαλουχίας, όπως προκύπτει και από τη φωτοθεραπεία σε ηλικία δυο εβδομάδων.

Ενημερώστε με αποφασιστικό τρόπο το περιβάλλον σας για τα οφέλη του αποκλειστικού θηλασμού τόσο για το μωρό όσο και για εσάς και απαιτείστε τη πρακτική βοήθεια και συμπαράσταση τους.

Αφιερώστε χρόνο στο στόχο αυτό αντιμετωπίζοντας  το θηλασμό σα διασκέδαση και όχι σαν αγγαρεία.

Ακολουθείστε πρωτόκολλο επαναγαλακτισμού (πατείστε εδώ) μειώνοντας σταδιακά το ξένο γάλα αγελάδας, ενοικιάστε νοσοκομειακό θήλαστρο διπλής αντλήσεως (το θήλαστρο που έχετε δεν είναι κατάλληλο για την εγκατάσταση του θηλασμού), φανταστείτε εικόνες με το μωρό σας να θηλάζει μόνο από το στήθος σας, “φορέστε” το μωρό σας  και ξεκινήστε!

Σταδιακά θα αυξηθεί η ποσότητα γάλακτος που αντλείτε με το θήλαστρο. Καλό είναι το γάλα αυτό να το χορηγείται με πολύ αργό ρυθμό και το μωρό σε ημικαθιστή θέση ώστε το γεύμα αυτό να διαρκεί όσο ένα γεύμα από το στήθος.

Πετάξτε τις πιπίλες και μη δίνετε χαμόμηλο ή άλλο τσάι στο μωρό. Τέλος θυμηθείτε ότι ο θηλασμός τρέφει το σώμα και τη ψυχή του παιδιού σας -δε πειράζει αν κοιμάται μετά το θηλασμό στην αγκαλιά σας, βλέπει τόσο όμορφα όνειρα εκεί!

Καλή επιτυχία!

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *