Βρεφικό γάλα σε σκόνη ύποπτο για θάνατο βρέφους

Βρεφικό γάλα σε σκόνη ύποπτο για θάνατο βρέφους

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων αλλά και το “κέντρο για την πρόληψη ασθενειών” των ΗΠΑ συμμετέχουν εντατικά σε έρευνα, προκειμένου να εξακριβώσουν τα αίτια του θανάτου ενός νεογέννητου στο Μιζούρι, από βρεφικό γάλα σε σκόνη.

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ καθώς την ίδια στιγμή ακόμη ένα άλλο βρέφος -πάλι στο Μιζούρι- προσβλήθηκε από το ίδιο μικρόβιο, αλλά επέζησε. Οι αρμόδιοι εξετάζουν τις 2 περιπτώσεις για τις οποίες δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν συνδέονται μεταξύ τους.

Το ύποπτο προϊόν είναι το enfamil newborn της παρτίδας με κωδικό
ZP1K7G. Οι αρχές μέχρι να βγει το αποτέλεσμα των αναλύσεων απέσυραν από τα ράφια τον συγκεκριμένο τύπο γάλακτος από 3.000 πολυκαταστήματα σε όλες τις ΗΠΑ.

Στο νοσοκομείο οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι το νεογέννητο πέθανε από το βακτήριο cronobacter sakazakii. Η πηγή των βακτηρίων που προκάλεσαν τη μόλυνση δεν έχει ακόμη εντοπιστεί αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να προήλθε από τα φυτά, το σιτάλευρο ή και το ρύζι.

Οι γονείς του νεκρού παιδιού έδωσαν δείγματα από τη σκόνη του γάλακτος τα οποία αναλύονται στα εργαστήρια. Εκτός από το γάλα σε σκόνη εξετάζεται και το νερό στο σπίτι του νεογέννητου που έφτιαξαν το γάλα.

Η κατασκευάστρια εταιρία Mead Johnson Nutrition, με έδρα το Σικάγο τονίζει από την πλευρά της ότι έγιναν δοκιμές στο συγκεκριμένο προϊόν για βακτήρια και ήταν αρνητικές ωστόσο θα ξαναγίνουν: “Είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων μας” είπε ο εκπρόσωπος της MJN κ. Κρίστοφερ Πέριλ.

Λάθη στις οδηγίες προετοιμασίας βρεφικών γαλάτων 
Σύμφωνα και με πρόσφατο άρθρο του παιδίατρου Σ. Παπαβέντση, είναι γεγονός ότι το τεχνητό γάλα για βρέφη σε σκόνη δεν αποτελεί αποστειρωμένο προϊόν! Για το λόγο αυτό -τα τελευταία χρόνια- οι κυβερνητικοί και διεθνείς οργανισμοί ασφάλειας τροφίμων έχουν εκδώσει συστάσεις για το βρεφικό γάλα και για τον τρόπο παρασκευής του.

Η σκόνη του γάλακτος δεν είναι άσηπτη κατά την παραγωγή, επεξεργασία και συσκευασία του προϊόντος. Αντίθετα έχει βρεθεί ότι σε ένα ποσοστό 14% επί των συσκευασιών, ακόμα πριν ανοιχτούν, από το εργοστάσιο, ανιχνεύεται μέσα στην σκόνη το εντεροβακτηρίδιο sakazakii από το οποίο -όπως έδειξαν οι εργαστηριακές εξετάσεις- προήλθε και ο θάνατος του νεογέννητου βρέφους στο Μιζούρι.

Ο κος Παπαβέντσης αναφέρει πως ο κίνδυνος μόλυνσης του προϊόντος είναι υπαρκτός σε κάθε βήμα έως ότου το γάλα φτάσει στο στόμα του βρέφους. Εκτός από την πιθανότητα να υπάρχουν μικρόβια ήδη από το εργοστάσιο, η σκόνη είναι πιθανό να μολυνθεί όταν δεν αποθηκεύεται σωστά στο σπίτι ή όταν παραμένει ανοιχτή για πολύ χρόνο ή όταν δεν φτιάχνεται υπό σωστές συνθήκες υγιεινής από τη μαμά. Επιπλέον, το νερό που προσθέτουμε στην σκόνη μπορεί να μην έβρασε καλά ή να είναι κακής ποιότητας. Τέλος το μπιμπερό, αν δεν αποστειρωθεί σωστά, μπορεί να μεταδώσει μικρόβια στο μωρό.

Όπως τονίζει ο 
κος Παπαβέντσης  στο άρθρο του, η προετοιμασία του βρεφικού γάλακτος από την μητέρα πρέπει να γίνεται με τέτοιον τρόπο που να διασφαλίζει την εξόντωση πιθανών βακτηριδίων στην σκόνη!

Συγκεκριμένα, το νερό πρέπει να βράσει καλά για 5 με 10 λεπτά (1ο στάδιο). Έπειτα να αφεθεί για λίγα λεπτά – λιγότερο από μισή ώρα – έως ότου φτάσει όχι χαμηλότερα από τους εβδομήντα βαθμούς Κελσίου. Τότε μπαίνει η σκόνη στο νερό (2ο στάδιο). Ο λόγος είναι για να σκοτωθούν τα επικίνδυνα μικρόβια που υπάρχουν στο 14% όλων των συσκευασιών γαλάτων σε σκόνη, τα οποία σε χαμηλότερες θερμοκρασίες δεν αντιμετωπίζονται.

Ακολούθως η μαμά πρέπει να αφήσει το ετοιμασμένο γάλα να κρυώσει περαιτέρω σε θερμοκρασία σώματος, 36 – 37 βαθμούς Κελσίου, ελέγχοντας ότι είναι χλιαρό στον καρπό της (3ο στάδιο). Τότε είναι έτοιμο να δοθεί στο παιδί.

Το πλήρες άρθρο του Σ. Παπαβέντση διαβάστε το εδώ: Λάθη στις οδηγίες προετοιμασίας βρεφικών γαλάτων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *