Βρεφική δερματίτιδα και διατροφή

Παιδίατρος,
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Γεια σας!
Το μωράκι μου παρουσίασε το πρώτο δεκαπενθήμερο μικρά σπυράκια στο πρόσωπο και νινίδα στο κεφάλι. Μας είπε η παιδίατρός μας να μην βάζουμε τίποτα στο πρόσωπο και το κεφαλάκι, μόνο να αλείφουμε λάδι πριν το μπάνιο, και το μπάνιο του να γίνεται με ένα σαπουνάκι ειδικό για μωρά.

Χειροτέρεψε όμως, μέχρι που πήγαμε πριν από μια βδομάδα στο Παίδων και τον είδε δερματολόγος ο οποίος διέγνωσε με σιγουριά σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Πράγματι στο κεφάλι έρρεε κίτρινο υγρό (σμήγμα) και αυτό βελτιώθηκε παρα πολύ με την κρέμα που μας πρότεινε. Τα μάγουλα όμως είναι ακόμα παρα πολύ κόκκινα…

Προχθές πρήστηκαν και τα βλέφαρά του  και ξαναπήγαμε στο Παίδων όπου τον είδε παιδίατρος και μας είπε να αποφεύγω τους ξηρούς καρπούς (γιατί είχα φάει πολλούς μέσα στη βδομάδα) και μας είπε να κάνουμε αιματολογικές εξετάσεις για διάφορες αλλεργίες. Σημειωτέον… αυτές κοστίζουν 500 ευρώ, πληρώσαμε κάποια προκαταβολικά και μετά τα παίρνουμε αργότερα από το ΙΚΑ! Τα αποτελέσματα των εξετάσεων βγαίνουν σε δύο μήνες όμως…

Τώρα ξεπρήστηκαν τα ματάκια του παρόλο που συνέχισα να βάζω την κρέμα.

Υπάρχουν άλλες εξετάσεις που μπορεί να κάνει ο μικρός που να με κατευθύνουν ως προς τη διατροφή μου; Θηλάζω αποκλειστικά.

Ελίζα Μ., Αθήνα

20/12/2011
Aγαπητή φίλη,
συγχαρητήρια για τη σωστή σας απόφαση να θηλάσετε αποκλειστικά το μωράκι σας.

Σας συβουλεύω να συνεχίσετε να θηλάζετε αποκλειστικά το βρέφος σας μια και ο παρατεταμένος μητρικός θηλασμός έχει απόλυτη ένδειξη σε παιδιά που παρουσιάζουν ατοπική δερματίτιδα.

Άλλα μέτρα είναι η αποφυγή εισαγωγής άλλων τροφών πριν την ηλικία των 4 μηνών, η τόσο γνωστή σε όλους μας ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, η κατά περίπτωση αποφυγή συγκεκριμένων τροφών της τυπικής δυτικής δίαιτας από τη διατροφή της μητέρας.

Φυσικά σε όλα αυτά θα σας καθοδηγήσει ο σύμβουλος παιδίατρος σας, ο οποίος γνωρίζοντας το μωρό σας καλύτερα είναι σε θέση να αξιολογήσει με το πιο ορθό τρόπο τις εξετάσεις που έχουν ήδη γίνει και να ζητήσει νέες εαν και εφόσον κρίνει ότι αυτές θα βοηθήσουν περισσότερο.

Σας παραθέτω κάποια σχετικά άρθρα της πρόσφατης βιβλιογραφίας:

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Περισσότερα για την ατοπική δερματίτιδα μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

1 Σχόλιο

  1. Ο μπέμπης είναι πλέον 6 μηνών σχεδόν και ξεκίνησα να του δίνω φρουτάκια πολτοποιημένα. Είναι πολύ καλύτερα, σχεδόν ανύπαρκτα τα σπυράκια όσο βάζω την ενυδατική κρέμα που μου 'δωσε ο γιατρός δυο φορές τη μέρα, αλλά δεν άλλαξα κάτι στη διατροφή μου γιατί οι εξετάσεις δεν έχουν βγει ακόμη! Η δερματίτιδα απ'ό,τι μας είπε ο δερματολόγος δεν είναι ατοπική γιατί θα εμφανιζόταν αργότερα. Υπάρχει μια περίπτωση να μας τη γυρίσει σε ατοπική αλλά δεν μας απασχολεί ακόμα. Ευχαριστώ για την απάντηση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *