
Αγαπητοί μου γιατροί/σύμβουλοι θηλασμού,
είναι ένα ζήτημα που με απασχολεί εδώ και καιρό…Η μικρούλα μου είναι πλέον 16 μηνών και έχει σταματήσει να θηλάζει από 11,5 μηνών. Δεν σταμάτησα να την θηλάζω εγώ, αλλά αποθήλασε μόνη της. Την θήλαζα συστηματικά πρωί-βράδυ και ξαφνικά μία μέρα άρχισε να αρνείται το στήθος. Στην αρχή νόμιζα ότι μάλλον ήταν χορτασμένη ή ήταν κουρασμένη. Προσπάθησα και τις επόμενες μέρες, αλλά η αντίδρασή της ήταν η ίδια. Δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να θηλάσει, δάγκωνε το στήθος και γύριζε το κεφάλι της από την άλλη πλευρά.
Το ερώτημά μου είναι το εξής -επειδή σκοπεύω να αποκτήσω κι άλλο παιδάκι σύντομα- έκανα εγώ κάποιο λάθος και η μικρή αρνήθηκε το θηλασμό ή τυχαίνει πολλές φορές τα παιδιά να επιθυμούν από μόνα τους να αποθηλάσουν; Πότε συμβαίνει αυτό; Εξαρτάται από το χαρακτήρα του παιδιού;Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Εβίτα Ρ, Γλυφάδα
Ένα μωρό μικρότερο των 12 μηνών, έχει αρκετά μεγάλες ανάγκες σε γάλα. Τα δύο γεύματα είναι συνήθως λίγα για να διατηρήσουν την παραγωγή σε ικανοποιητικό επίπεδο και για να καλύψουν τις ανάγκες του μωρού.
Είναι σύνηθες να αποθηλάζει ένα μωρό όταν η ποσότητα του γάλακτος που βρίσκει δεν είναι αρκετή και είναι αρκετά σπάνιο να αποθηλάζει ένα μωρό αυτής της ηλικίας όταν καλύπτονται οι ανάγκες του.
Μερικά μωρά δεν ζητούν από μόνα τους να θηλάσουν όσο συχνά χρειάζεται για να διατηρηθεί η παραγωγή. Για το θηλασμό ισχύει ότι και για τις στερεές τροφές σε αυτή την ηλικία: προσφέρουμε και ενθαρρύνουμε το μωρό να κάνει και τα γεύματα στερεών και τα γεύματα θηλασμού, αν δεν ζητάει από μόνο του.
Καλή συνέχεια
Αγλαΐα Παπαδήμα, Δασολόγος, Πρώην IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com
Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας! Δυστυχώς, όμως, έχω την εντύπωση ότι δεν ήταν αυτός ο λόγος. Έκανα αυτή τη σκέψη που γράψατε, ότι δηλαδή μάλλον δεν είχα αρκετό γάλα.Ξέχασα να σας πω ότι την θήλαζα 2 φορές την ημέρα, αλλά έκανα και 1 άντληση στη δουλειά μου το μεσημέρι, στην οποία έβγαζα 180-200 ml. Επομένως, θέμα ποσότητας και μείωσης του γάλακτος, όπως φαίνεται,δεν υπήρχε, αφού τότε δεν έπινε πάνω από 180 ml γάλα. Είχα πραγματικά αρκετό γάλα και γι' αυτό το λόγο δυσκολεύτηκα να το κόψω (μου πήρε 3 μήνες περίπου). Αναρωτιόμουν μήπως ο λόγος του αποθηλασμού ήταν περισσότερο ψυχολογικός, παρά θέμα διατροφής… Κι αυτό είναι που με ανησυχεί… Μήπως είχε να κάνει με τον τρόπο που περνούσε η ίδια η κόρη μου το στοματικό στάδιο. Να σας πω επίσης ότι ήταν ένα μωρό που ποτέ δεν ήθελε πιπίλα!
Αν, πραγματικά, υπάρχει κάτι άλλο που πιστεύετε ότι συνέβη, διευκρινίστε το μου, σας παρακαλώ πολύ.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Ε.Ρ.