Το χειμωνιάτικο ντύσιμο του παιδιού

Το χειμωνιάτικο ντύσιμο του παιδιού

Image: newsmomsneed
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει τον χειμώνα, μωρά ή μεγαλύτερα παιδιά ντυμένα σαν κρεμμύδια! Η αγωνία των γονιών για να μην κρυώσουν… οδηγεί συχνά σε υπερβολικά προστατευτικό ντύσιμο, πόσο όμως αυτό είναι σωστό;

Στην πραγματικότητα τα παιδιά αισθάνονται το κρύο περίπου όπως εμείς και θα πρέπει να τα ντύνουμε ανάλογα! Τα μωράκια βέβαια πρέπει να είναι λίγο πιο προστατευμένα.

Τί να φοράει το παιδί στο κρύο;

 • Ένα βαμβακερό φανελάκι είναι καλός θερμορρυθμιστής
 • Άνετα ρουχαλάκια (πχ φούτερ φόρμα)
 • Ζεστές καλτσούλες
 • Ζεστά παπουτσάκια (πχ μποτάκια)
 • Πανοφόρι
Σημ.: Αν είναι πολύ χοντρό και ζεστό το πανοφόρι του παιδιού, τα ρούχα του δεν πρέπει να είναι πολύ χοντρά και αντίστροφα!

Επίσης, ανάλογα με τον καιρό, καλό είναι να του φοράτε:

 • Καπέλο ή σκούφο που να σκεπάζει τα αυτάκια του
 • Και γαντάκια για ζεστά χεράκια!

Σημ.: Τα παιδιά έχουν την τάση να βάζουν τα χέρια στο στόμα και τα γάντια δεν τους εμποδίζουν να το κάνουν αυτό! Θυμηθείτε λοιπόν αν βραχούν τα γαντάκια να τους τα αλλάξετε!

Το κασκόλ είναι προτιμότερο να το αποφύγετε γιατί υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

Στα χιόνια

Image: dreamstime
Μη στερήσετε τη χαρά του χιονιού από τα μικρά σας!

Φροντίστε για πιο κατάλληλο ντύσιμο και προστασία, όπως είναι οι ειδικές ολόσωμες ισοθερμικές φόρμες. Θυμηθείτε όμως πως τότε, μόνο ένα βαμβακερό φανελάκι και μια λεπτή βαμβακερή μπλουζίτσα είναι αρκετά για να φοράει από μέσα!

Ο σκούφος ή το καπέλο θα πρέπει να είναι πιο ζεστό, μάλλινο ή με επένδυση ή ισοθερμικό και τα γάντια αδιάβροχα και ισοθερμικά! Επίσης τα μποτάκια πρέπει να είναι σχεδιασμένα για χρήση στα χιόνια ώστε να κρατούν ζεστά τα παιδικά πατουσάκια!

Στο αυτοκίνητο

Image: babyclothes
Μην φοράτε πολλά ρούχα και μάλιστα ογκώδη, όταν το παιδί είναι στο αυτοκίνητο. Δεν θα λειτουργήσουν σωστά οι ιμάντες του καθίσματος του αυτοκινήτου σε μια συντριβή αν παρεμβάλλουν μεταξύ του παιδιού και του καθίσματος πολλά και χοντρά ρούχα. 

Θυμηθείτε, όταν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο -ακόμα και αν είναι μόνο για μια στάση στο σούπερ μάρκετ- να βγάλετε τουλάχιστον το πανοφόρι από το παιδί σας, έτσι δεν θα ιδρώσει.

Χειμωνιάτικη βόλτα κάθε μέρα;

Image: craftykin

Εφ ‘όσον δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλές οι θερμοκρασίες ή δεν έχει πολύ δυνατό αέρα, μπορεί το παιδί να κάνει τη βόλτα του και να παίρνει λίγο καθαρό αέρα κάθε μέρα χωρίς όμως να βρίσκεται ατελείωτες ώρες εκτεθειμένο στο κρύο.

Να ελέγχετε τακτικά τα άκρα του, τα αυτάκια, και το πρόσωπό του ειδικά αν το παιδί αρχίσει να δυσανασχετεί ή να κλαίει. Για παράδειγμα αν δείτε πως το δέρμα του παιδιού αρχίζει να χάνει το χρώμα του και να ασπρίζει, μην το τρίψετε για να το θερμάνετε, απλά μεταφερθείτε άμεσα σε κάποιο εσωτερικό χώρο.

Τα μεγαλύτερα παιδάκια αφήστε τα να παίξουν, να τρέξουν και να χαρούν, αρκεί να έχετε μαζί βαμβακερά φανελάκια για να τα αλλάξετε αν ιδρώσουν.

Ο χειμωνιάτικος ήλιος

Image: babygadget

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Η έκθεση του παιδιού στον ήλιο είναι μια καλή πηγή πρόσληψης βιταμίνης D!

Όμως, ακόμα και τον χειμώνα ο ήλιος μπορεί να βλάψει το δέρμα του παιδιού. Αν λοιπόν το παιδί σας έχει ευαίσθητο δέρμα χρησιμοποιήστε μια αντηλιακή κρέμα κατάλληλη για την ηλικία του.

Σε παιδάκια πάνω από 3 χρονών τα γυαλιά ηλίου είναι μια καλή ιδέα και για τον χειμωνιάτικο ήλιο

Στον ύπνο

Image: istockphoto

Δεν χρειάζεται να σκεπάζετε το παιδί με πολλές κουβέρτες για να το κρατήσετε ζεστό. Η τακτική αυτή, όπως και το φάσκιωμα αυξάνουν τις πιθανότητες για το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Φροντίστε για τη φυσιολογική θερμοκρασία του δωματίου  και χρησιμοποιήστε:

 • Βαμβακερά σεντονάκια
 • Βαμβακερό ζιπουνάκι ή φανελάκι
 • Βαμβακερά μπιτζαμάκια
 • Βαμβακερή κουβερτούλα ή παπλωμάτακι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *