Παιδιά και τριτογενές κάπνισμα

Παιδιά και τριτογενές κάπνισμα

Γράφει η:

Σοφία Αλεβιζάκη Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC


Τί είναι το τριτογενές κάπνισμα;
Σίγουρα γνωρίζετε ότι το δευτερογενές κάπνισμα (δηλ. το κάπνισμα μπροστά σε άλλους) είναι επικίνδυνο για όλους ιδιαίτερα τα παιδιά, έχετε ενημερωθεί όμως για το νέο αόρατο κίνδυνο που ανακαλύφθηκε ότι προκαλείται από το καπνό και είναι εξίσου μεγάλος για τα μικρά μας;


Είναι το λεγόμενο τριτογενές κάπνισμα και αναφέρεται στις παρενέργειες μετά το κάπνισμα. Μέρες ή ακόμη και εβδομάδες μετά το κάπνισμα ενός τσιγάρου τα σωματίδια του παραμένουν στο πάτωμα, στο τοίχο και σε άλλες επιφάνειες.

Φανταστείτε ένα μικρό παιδί, εκ φύσεως περίεργο, να έρχεται σε ακουμπάει το πρόσωπο του στο πάτωμα ή στο τοίχο, να βάζει στο στόμα του αντικείμενα και να έρχεται με αυτό το τρόπο σε επαφή με αυτές τις επικίνδυνες τοξίνες.

Μη ξεχνάτε και τα σωματίδια που παραμένουν στο δέρμα και στα ρούχα σας είναι “ματαδίνονται” στο παιδί σας αυξάνοντας το πιθανότητες του να έρθει σε επαφή με κάποια από τις 4000 χημικές συχνά καρκινογόνες ουσίες που περιέχει ένα τσιγάρο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από το τριτογενές κάπνισμα;
Οι κίνδυνοι είναι οι ίδιοι με εκείνους του δευτερογενούς καπνίσματος και αφορά όλες τις ηλικίες. Σε μικρά παιδιά αυξάνονται οι πιθανότητες για λοιμώξεις αναπνευστικού, ωτίτιδες, πνευμονίες, βρογχίτιδες, σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (σε παιδιά μικρότερα του έτους).

Τα αγέννητα μας παιδιά κινδυνεύουν από αποβολή, προωρότητα, χαμηλό βάρος γέννησης, σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) και μακροχρόνια ακόμη και από μαθησιακά προβλήματα και σύνδρομο υπερκινητικότητας- ελλειματικής προσοχής.

Οι έφηβοί μας παρουσιάζουν τους ίδιους γνωστούς σε όλους κινδύνους με τους ενήλικες, δηλ. αυξημένο κίνδυνο για καρκίνους διαφόρων τύπων καρδιαγγειακά προβλήματα (έμφραγμα μυοκαρδίου, υπέρταση, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, αρρυθμίες), κόπωση και μειωμένη αντοχή.

Η ανάσα τους μυρίζει, τα νύχια και τα δόντια τους κιτρινίζουν, το δέρμα τους ζαρώνει. Το ένα τρίτο των εφήβων που καπνίζει αυτή τη στιγμή θα πεθάνει αργότερα από νοσήματα που συσχετίζονται με το κάπνισμα!

Τέλος μη ξεχνάμε τα πρότυπα που δημιουργούμε όταν καπνίζουμε μπροστά στα παιδιά μας με αποτέλεσμα να θέλουν να μας μιμηθούν.

Αν αφήσω το παράθυρο ανοικτό;
Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο καπνός δεν εξαλείφεται ανοίγοντας το παράθυρο ή τη μπαλκονόπορτα, χρησιμοποιώντας εξαερισμό, ανεμιστήρα, air-conditon, αποσμητικό χώρου, άρωμα  ή καπνίζοντας σε άλλο χώρο ή έστω κάτω από τον απορροφητήρα. Ως αέριο ο καπνός βρίσκει διέξοδο!

Πώς μπορεί να γίνει το σπίτι ζώνη ελεύθερης από καπνό (smoking free);
Φυσικά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η διακοπή του καπνίσματος! Αν δεν είσαστε ακόμη σε θέση για αυτό το δραστικό μέτρο ακολουθείστε τις παρακάτω  οδηγίες:

 • Ποτέ μη καπνίζετε μέσα στο σπίτι, ακόμη και εάν έξω επικρατούν κλιματικές συνθήκες Σιβηρίας! Μια φορά, έστω και σε απομονωμένο χώρο, φτάνει να μολύνετε ολόκληρο το σπίτι!
 • Δημιουργείστε ένα άνετο χώρο καπνίσματος για εσάς και τους συνκαπνιστές σας έξω από το σπίτι.
 • Να έχετε ρούχα “καπνίσματος”  τα οποία φυσικά δεν θα φέρνετε μέσα στο σπίτι.
 • Μια ομπρέλα στην εξώπορτα του σπιτιού θα σας παροτρύνει να καπνίζετε έξω όταν βρέχει.
 • Ενημερώστε τους επισκέπτες σας ότι το κάπνισμα απαγορεύεται μέσα στο σπίτι και δείξτε τους τον εξωτερικό χώρο καπνίσματος.
 • Τοποθετείστε μια ειδική πινακίδα μέσα στο σπίτι.

Επιτρέπεται το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο;

 • Ποτέ μη καπνίσετε μέσα σε αυτοκίνητο που μεταφέρει παιδιά μια και μια φορά φτάνει να γεμίσει τα καθίσματα και τα καλύμματα με τοξικές ουσίες, έστω και αν τα παράθυρα ήταν ανοικτά.
 • Υπενθυμίστε στους συνεπιβάτες σας ότι το κάπνισμα απαγορεύεται μέσα στο αυτοκίνητο.
 • Προσπαθήστε να προγραμματίστε το κάπνισμα σας με ώρες και τόπους που δεν θα βρίσκεστε μαζί με τα παιδιά σας. πχ στο χώρο εργασία σας. Έτσι τα παιδιά σας και το αυτοκίνητο σας θα είναι πιο υγιή!
 • Γεμίστε το τασάκι του αυτοκινήτου σας με κέρματα για να μπείτε σε πειρασμό να το γεμίσετε με στάχτη!
 • Αφήστε ένα φορτιστή κινητού τηλεφώνου ή κάποια άλλη συσκευή στην υποδοχή του αναπτήρα.
 • Πάντα να έχετε στο αυτοκίνητο σας μπουφάν και ομπρέλα σε περίπτωση που χρειαστεί να σταματήσετε να καπνίσετε και έξω βρέχει.
 • Φυλάξτε τα τσιγάρα σας στο πορτ-μπαγάζ ή σε όποιο άλλο σημείο δεν έχετε πρόσβαση ενώ οδηγείτε!
 • Τοποθετείστε ειδική πινακίδα μέσα στο αυτοκίνητο.

Ο πιο σημαντικός λόγος διακοπής καπνίσματος;
Το κάπνισμα πληγώνει όλους και κυρίως τα αγαπημένα σας πλάσματα που αξίζουν τη πιο υγιή ζωή που μπορείτε να τους προσφέρετε!


Image up: nakedhealth.avvo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *