Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ακτινοβολίες αν έχετε ή περιμένετε παιδί

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ακτινοβολίες αν έχετε ή περιμένετε παιδί

Ακτινοβολίες: Κίνδυνος για την εγκυμοσύνη; Αιτία αυτισμού;

“Τα όρια της έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι ανεπαρκή. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις εξελίξεις στις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών και την ύπαρξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού όπως οι έγκυοι, τα νεογέννητα και τα παιδιά”
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ψήφισμα 2007/2252[i]

Γιατί οι αναπτυσσόμενοι οργανισμοί είναι πιο ευάλωτοι στις ακτινοβολίες;

  • Το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι λιγότερο ανεπτυγμένο από αυτό των ενηλίκων
  • ο αυξημένος πολλαπλασιασμός των νεανικών κυττάρων τα κάνει περισσότερο ευάλωτα στις γενετικές βλάβες [ii]
  • οι βιολογικές επιδράσεις στην κυτταρική ανάπτυξη που προκαλούνται από την έκθεση σε τεχνητές ακτινοβολίες είναι πολύ μεγαλύτερες στα νεαρά και ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα από ό,τι στα γηρασμένα (Kwee 2003[iii])
  • η διείσδυση των ακτινοβολιών γίνεται σε μεγαλύτερο βάθος στους ανήλικους εξαιτίας του μικρότερου μεγέθους τους, των λεπτότερων οστών τους και της μεγαλύτερης περιεκτικότητας του σώματος τους σε νερό (αυξημένη αγωγιμότητα)

“Τα παιδιά είναι πιθανώς περισσότερο ευάλωτα στις ακτινοβολίες εξαιτίας του αναπτυσσόμενου νευρικού τους συστήματος, της μεγαλύτερης απορρόφησης ενέργειας από τον εγκέφαλο και του μεγαλύτερου χρόνου εφόρου ζωής έκθεσης”
Πόρισμα ερευνών του Βρετανικού Κοινοβουλίου (Stewart Report) [xxvii]

Δείτε τη διαφορά στην απορρόφηση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων από τους εγκεφάλους ενός ενήλικα και ενός παιδιού 5 και 10 ετών[iv]:

Ίσως τελικά δεν είναι τυχαία η συνεχής αύξηση των παιδικών κρουσμάτων καρκίνου του εγκεφάλου σε Αγγλία, Αυστραλία, Η.Π.Α. και Ιαπωνία[v] και το γεγονός ότι ενώ στους ενήλικες οι καρκίνοι του εγκεφάλου αποτελούν μόνο το 2% των κακοηθών όγκων, στα παιδιά αποτελούν το 20%[vi].

“Οι αρνητικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να εκτιμηθούν, αν και κάποιες όπως η πρόκληση καρκίνου ήδη έχουν βγει στην επιφάνεια. Αυτό το γιγαντιαίο πείραμα στα παιδιά και τα εγγόνια μας μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες βλάβες στο μυαλό και το σώμα και έχει την προοπτική να προκαλέσει τραγωδία πρωτόγνωρων διαστάσεων, εκτός και αν ληφθούν άμεσα μέτρα”
Paul Rosch, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Νέας Υόρκης [vii]

Έλλειψη συγκέντρωσης, υπερκινητικότητα, αυτισμός
Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι η σημερινή υπερβολική έκθεση παιδιών και εγκύων στις τεχνητές ακτινοβολίες έχει σχέση με την σύγχρονη αύξηση των παιδικών προβλημάτων νόησης και συμπεριφοράς (σήμερα 1 στα 91 παιδιά γεννιέται ή γίνεται αυτιστικό[viii] – τη δεκαετία του 80’ μόνο 1 ανά 10.000 παιδιά[ix]).

  • Μελέτη του Ινστιτούτου Νευροβιολογίας στην Ουάσιγκτον κατέγραψε 8 φορές περισσότερη ακτινοβολία από ηλεκτρικές πηγές και 20 φορές περισσότερη ακτινοβολία από ασύρματες πηγές στα κρεβάτια που χρησιμοποιούσαν κατά την εγκυμοσύνη τους μητέρες που γέννησαν αυτιστικά παιδιά σε σχέση με αυτά των μητέρων που γέννησαν υγιή παιδιά[x].
  • 8 φορές περισσότερη ακτινοβολία από ηλεκτρικές πηγές και 13 φορές περισσότερη ακτινοβολία από ασύρματες πηγές κατέγραψε η μελέτη και στα κρεβάτια των παιδιών με αυτισμό σε σχέση με αυτά των υγιών παιδιών.

“Η μέτρηση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο κρεβάτι της μητέρας αποτελεί έναν από τους απαραίτητους προγεννητικούς έλεγχους. Αν τα επίπεδα είναι υψηλά, το παιδί είναι πιθανό να αναπτύξει νευρολογικές ανωμαλίες μέσα στα 2 πρώτα χρόνια ζωής”
Δρ. Κλίνγκχαρτ, διευθυντής Ινστιτούτου Νευροβιολογίας Ουάσιγκτον [xi]

Οι νέες παλμικές ασύρματες ακτινοβολίες (υψηλών συχνοτήτων) που εκπέμπονται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τα κινητά και τα ασύρματα τηλέφωνα, τα ασύρματα μόντεμ κ.α.:

  • παρεμποδίζουν την διαμόρφωση της φυσιολογικής ηλεκτρομαγνητικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, η οποία σταθεροποιείται περίπου σε ηλικία 12 ετών, γεγονός που εξηγεί την αύξηση των περιστατικών υπερκινητικότητας και επιληψίας στις παιδικές ηλικίες σύμφωνα με τον Δρ. Gerard Hyland, βιοφυσικό στο Πανεπιστήμιο Warwick και 2 φορές υποψήφιο για βραβείο Νόμπελ Ιατρικής
  • αποσυντονίζουν την αρχική βαθμονόμηση των εγκεφαλικών δικτύων και του συστήματος των νευρώνων-κατόπτρων (mirror neuron system) στα νεογέννητα, οδηγώντας σε αυτιστικά μοτίβα συμπεριφοράς (Thornton [xii]) και αποτελούν πιθανή αιτία της σύγχρονης αύξησης των περιστατικών αυτισμού (Kane [xiii])
  • αποτελούν παράγοντα πρόκλησης αυτισμού, ενώ η προφύλαξη από αυτές ενισχύει τα αποτελέσματα θεραπευτικών προσεγγίσεων, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη (Mariea, Carlo [xiv]) – οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στην στρεσογόνο αντίδραση που έχουν τα κύτταρα στις ασύρματες ακτινοβολίες [xv], η οποία οδηγεί σε κλείσιμο των ενεργών καναλιών μεταφοράς ουσιών και την παγίδευση των βαρέων μετάλλων ενδοκυτταρικά
  • «οδηγούν σε  διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, πονοκέφαλο, μειωμένη ικανότητα μάθησης, αποβολές εγκυμοσύνης, πρόωρη παιδική θνησιμότητα, εκ γενετής παραμορφώσεις,(…) λευχαιμία, καρκίνο του εγκέφαλου, του στήθους και των όρχεων (…) ενώ οι εκτεθειμένοι σε ασύρματη ακτινοβολία γονείς αποκτούν παιδιά με μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνων του κεντρικού νευρικού συστήματος και άλλων προβλημάτων υγείας» σύμφωνα με τον Δρ. Neil Cherry του Πανεπιστημίου Lincoln Νέας Ζηλανδίας

“αρνητικές επιπτώσεις υγείας που προκαλούνται στους ανθρώπους όπως πονοκέφαλοι, αϋπνία, βλάβες στην μνήμη κλπ, μπορεί να μην απειλούν του ζωή αλλά έχουν ένα εξασθενητικό αποτέλεσμα που επηρεάζει την ευεξία και στην περίπτωση των παιδιών μπορεί να υπονομεύσει την νευρολογική και ακαδημαϊκή τους ανάπτυξη, όπως είναι ήδη φανερό από τις εμπειρίες γειτνίασης παιδικών σταθμών με κεραίες κινητής τηλεφωνίας”
Δρ. Gerard Hyland, βιοφυσικός, Πανεπιστήμιο Warwick, 2 φορές υποψήφιος βραβείου Νόμπελ [xvii]

Σύγχρονο πρόβλημα αποτελεί και η ολοένα και μεγαλύτερη παραμόρφωση του απλού ημιτονοειδούς σήματος 50Hz του ηλεκτρικού δικτύου με αρμονικές υψηλών συχνοτήτων λόγω της αυξημένης χρήσης λαμπτήρων φθορισμού, αντάπτορων εναλλασσόμενου ρεύματος, ηλεκτρονικών διακοπτών dimmer, κλιματιστικών inverter, τηλεοράσεων plasma, φωτοβολταϊκων συστημάτων κ.α.

Το φαινόμενο αποκαλείται «Βρώμικός Ηλεκτρισμός» και έχει συνδεθεί με το σύνδρομο έλλειψης προσοχής, την σκλήρυνση κατά πλάκας και τον διαβήτη[xviii].

  • Η ερευνήτρια Magda Havas υποστηρίζει ότι: «Έχουμε σημαντικά στοιχεία ότι τα συμπτώματα κάποιων νευρολογικών ασθενειών στα παιδιά όπως το Σύνδρομο Έλλειψης Προσοχής και ο αυτισμός επιδεινώνονται από τον βρώμικο ηλεκτρισμό και ότι η συμπεριφορά των παιδιών βελτιώνεται σημαντικά σε ένα (ηλεκτρικά) καθαρό περιβάλλον»[xix].

Παιδικός Καρκίνος
Η γειτνίαση με ραδιοτηλεοπτικές κεραίες έχει συνδεθεί με τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα παιδιά[xx],[xxi] και οι ακτινοβολίες χαμηλών συχνοτήτων έχουν συνδεθεί με την πρόκληση παιδικής λευχαιμίας (διπλάσιος κίνδυνος για τα παιδιά που είναι εκτεθειμένα σε τιμές πάνω από 300nT [xxii],[xxiii],[xxiv]) που είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου των ανηλίκων.

Αποβολές εγκυμοσύνης
Οι ακτινοβολίες χαμηλών συχνοτήτων έχουν συνδεθεί και με την πρόκληση αποβολών κατά την εγκυμοσύνη[xxv],[xxvi].

Συμβουλές μείωσης έκθεσης για παιδιά και εγκύους

  • Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε το κινητό τηλέφωνο μόνο όταν υπάρχει ανάγκη. Επίσης αποφεύγετε το ασύρματο τηλέφωνο και προτιμάτε τις σταθερές ενσύρματες τηλεφωνικές γραμμές για πολύωρη χρήση.
  • Απενεργοποιείστε την ασύρματη λειτουργία του μόντεμ και χρησιμοποιείστε καλώδιο για τη σύνδεση στο ίντερνετ ή απομακρύνετε το ασύρματο μόντεμ από τους χώρους όπου περνάτε πολλές ώρες.
  • Αποφύγετε τις συσκευές επιτήρησης των μωρών (Baby Monitors) που λειτουργούν ασύρματα. Υπάρχουν ενσύρματες κάμερες παρακολούθησης που κάνουν την ίδια δουλειά.
  • Μειώστε τις ώρες χρήσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και αντικαταστήστε με ενσύρματα τα ασύρματα ποντίκια και πληκτρολόγια.
Υπερβάσεις των ορίων έκθεσης που προτείνουν επιστημονικοί οργανισμοί για την αποφυγή προβλημάτων υγείας συχνά προέρχονται από μη εμφανείς πηγές ακτινοβολίας (ασύρματες συσκευές γειτόνων, καμουφλαρισμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αγείωτες ηλεκτρικές συσκευές, σφάλματα στην ηλεκτρική καλωδίωση κ.α.).

Πηγή: home-biology

Οι επιστήμονες τονίζουν: «Μειώστε τα όρια έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία»
To Εργαστήριο Ηλεκτρομαγνητικής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσε Δελτίο Τύπου σχετικά με επιστημονικές έρευνες που επισημαίνουν την ανάγκη μείωσης των ορίων έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, επτά ερευνητές από 5 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος (Yuri Grigoriev, Olle Johansson, Lloyd Morgan, Elihu Richter, Cindy Sage Αδαμαντία Φραγκοπούλου, Λουκάς Μαργαρίτης), κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για επιτακτική ανάγκη μείωσης των ορίων έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, βάση τελευταίων αποτελεσμάτων επιστημονικών μελετών. 
Οι επιστήμονες συνιστούν συγκεκριμένα όρια έκθεσης για τις διάφορες συχνότητες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που χρησιμοποιεί η ασύρματη τεχνολογία, καθώς και για τα μαγνητικά πεδία υπερ-χαμηλών συχνοτήτων που δημιουργούνται από τη διανομή και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Η επιστημονική αυτή ανακοίνωση έχει ήδη δημοσιευθεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Reviews on Environmental Health (2010; 25: 307-317).
Η μελέτη διαπιστώνει πως η συνδυασμένη επίδραση των κινητών τηλεφώνων, των ασύρματων τηλεφώνων, των κεραιοσυστημάτων κινητής τηλεφωνίας, των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών εκπομπής, των συστημάτων WI-FI και blue tooth ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο, των συσκευών παρακολούθησης βρεφών και πληθώρας άλλων ασύρματων συσκευών, βάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο σε καθημερινό κίνδυνο νευρολογικών και συμπεριφορικών επιπτώσεων μέχρι και κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου, νευρολογικές ασθένειες και αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα.
Επίσης, τα ισχύοντα όρια που έχουν προταθεί πριν 13 χρόνια, το 1998 από τη «Διεθνή Επιτροπή Προστασίας από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες» (ICNIRP) για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που προέρχεται από τις ασύρματες τεχνολογίες κρίνονται τελείως ανεπαρκή. Ποτέ δεν είχαν ως στόχο να λάβουν υπόψη τις ασύρματες συσκευές που επηρεάζουν καθημερινά σήμερα πάνω από 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Τα συγκεκριμένα όρια ασφαλείας αγνοούν το αναπτυσσόμενο έμβρυο και τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους, όσους είναι υπερευαίσθητοι στην ακτινοβολία ή έχουν ανοσοανεπάρκεια, που πλήττονται περισσότερο ως πλέον ευάλωτοι στην ακτινοβολία.
Σημαντικός αριθμός μελετών που αναλυτικά και διεξοδικά συζητούνται στην εν λόγω δημοσίευση, έχει αποδείξει βιολογικές επιπτώσεις σε εντάσεις ακτινοβολίας εκατοντάδες φορές χαμηλότερες από τα ισχύοντα όρια.
Η εκτίμηση του βαθμού επικινδυνότητας της ακτινοβολίας με τον γνωστό ως «Ρυθμό Ειδικής Απορρόφησης» SAR (Specific Absorption Rate) θεωρείται ως ανεπαρκής για να προβλέψει τις βιολογικές αντιδράσεις κατά την επίδραση της ακτινοβολίας στα κύτταρα και στους ιστούς που σχετίζονται με αλλοιώσεις στη μνήμη, στη συμπεριφορά, στην αναπαραγωγή, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στη διαταραχή του ύπνου, την πρόκληση εκνευρισμού και κόπωσης, καθώς και στη δημιουργία εγκεφαλικών όγκων μετά από υπερδεκαετή χρήση.
Η επιτροπή συστήνει στις κυβερνήσεις και στον Παγκόσμιο Οργανισμό να θεσπίσουν χαμηλότερα από τα ισχύοντα όρια έκθεσης του κοινού, αλλά και των επαγγελματικά εκτιθέμενων στην ακτινοβολία.
Ομοίως, οι πάσης φύσης εταιρίες που εμπλέκονται με την κατασκευή των ασύρματων συσκευών και την επικοινωνία, οφείλουν να αναζητήσουν λύσεις μειωμένης έκθεσης του πληθυσμού στην ακτινοβολία.
Ως πλέον ευαίσθητες ομάδες εντοπίζονται οι έγκυες και τα παιδιά όλων των ηλικιών τα οποία πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση πάσης φύσης ασύρματων συσκευών, ενώ πρέπει να αποφεύγεται η έμμεση έκθεσή τους στις ακτινοβολίες αυτές.
Γενικότερα, οι επιστήμονες τίθενται κατά της χρήσης ασύρματων δικτύων, κινητών τηλεφώνων κλπ σε κλειστούς χώρους, σε σχολεία, ακόμη και επαγγελματικούς χώρους.
Προτείνεται, τέλος, η εντατικοποίηση της επιστημονικής έρευνας σε ένα τέτοιο πολυσύνθετο και πολυδιάστατο ζήτημα δημόσιας υγείας, όπως είναι οι επιδράσεις από τη μη ιονίζουσα ακτινοβολία, με στόχο τη διαλεύκανση των μηχανισμών δράσης σε σχέση και με τους τρόπους εκπομπής της ακτινοβολίας (διαμόρφωση, παρατεταμένη ή διακοπτόμενη έκθεση, πολλαπλή έκθεση από διαφορετικές συχνότητες κ.λ.π.).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν την περίληψη του άρθρου στην PubMed
Πηγή: econews


[iii] Συνέντευξη Prof. Sianette Kwee, Department of Medical Biochemistry, University of Aarhus, Denmark. (September, 2001), άρθρο Children and Mobile Phones … Is There a Health Risk?,

[iv] Ghandi O, Kang G, (1996), Effect of the head size on SAR for mobile telephones at 835 and 1900MHz.
[v] Leeka Kheifets, PhD, Michael Repacholi, PhD, Rick Saunders, PhD, Emilie van Deventer, PhD, The Sensitivity of Children to Electromagnetic Fields, PEDIATRICS Vol. 116 No. 2 August 2005
[vi] Parkin DM, Kramarova E, Draper GJ, et al. International Incidence of Childhood Cancer. Lyon, France: International Agency for Research on Cancer; 1998:2 . IARC Scientific Publication No. 144
[vii] Camilla Rees- Magda Havas, Public Health SOS – The Shadow Side of the Wireless Revolution
[viii] http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/abstract/peds.2009-1522v
[ix] www.talkaboutcuringautism.org/autism/latest_autism_statistics.htm
[x] Dietrich K.Klinghardt MD,PhD, Toxicity, Global Warming and Electrosmog: the messages from our autistic children
[xi] Dr. Dietrich Klinghardt, MD, PhD, Why the U.S. Needs Pre-Conception Healthcare, http://www.youtube.com/watch?v=sSit3i_-z0w
[xii] Thornton IM., Out of time: a possible link between mirror neurons, autism and electromagnetic radiation
[xiii] Robert C. Kane, Ph.D., A Possible Association Between Fetal/neonatal Exposure to Radiofrequency Electromagnetic Radiation and the Increased Incidence of Autism Spectrum Disorders (ASD), “Medical Hypotheses” journal, Volume 62, Issue 2 , February 2004, Pages 195-197
[xiv] Tamara J Mariea,  George L Carlo, Wireless Radiation in the Etiology and
Treatment of Autism: Clinical Observations and Mechanisms, J. Aust. Coll. Nutr. & Env. Med. Vol. 26 No.2 (August 2007) pages 3-7
[xv] Leszczynski D, Joenvaara S, Reivinen J, Kuokka R., Non-thermal activation of the hsp27/p38MAPK stress pathway by mobile phone radiation in human endothelial cells: molecular mechanism for cancer-and blood-brain barrier-related effects, Differentiation. 2002 May;70(2-3):120-9
[xvi] Dr Neil Cherry Associate Professor of Environmental Health Lincoln University New Zealand, Actual or potential effects of ELF and RF/MW radiation on enhancing violence and homicide, and accelerating aging of human, animal or plant cells.
[xvii] ]How Exposure to GSM & TETRA Base-station Radiation can Adversely Affect Humans by G J Hyland
[xviii] Havas M, (2006) Electromagnetic hypersensitivity: biological effects of dirty electricity with emphasis on diabetes and multiple sclerosis.
[xix] http://biotech.about.com/od/biotechindailylife/a/dirtyEinterview.htm
[xx] Hocking B, Gordon IR, Grain HL, Hatfield GE. Cancer incidence and mortality and proximity to TV towers. Med J Aust.
[xxi] Dolk H, Shaddick G, Walls P, et al. Cancer incidence near radio and television transmitters in Great Britain. I. Sutton Coldfield transmitter. Am J Epidemiol.
[xxii] Kheifets L, Kavet R, Sussman S. Wire codes, magnetic fields, and childhood cancer. Bioelectromagnetics
[xxiii] Ahlbom A, Day N, Feychting M, et al. A pooled analysis of magnetic fields and childhood leukemia. Br J Cancer
[xxiv] Greenland S, Sheppard A, Kaune W, Poole C, Kelsh M. A pooled analysis of magnetic fields, wire codes, and childhood leukemia. Childhood Leukemia-EMF Study Group. Epidemiology
[xxv] Lee GM, Neutra RR, Hristova L, Yost M, Hiatt RA. A nested case-control study of residential and personal magnetic field measures and miscarriages. Epidemiology



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *