Για μια πιο ευχάριστη επίσκεψη στον παιδίατρο

Για μια πιο ευχάριστη επίσκεψη στον παιδίατρο

Πώς να κάνετε την επίσκεψη στον παιδίατρο
πιο ευχάριστη για το παιδί σας

Γράφει η:

Σοφία Αλεβιζάκη Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Οι επισκέψεις στο παιδίατρο ενώ αποτελούν μέρος της ζωής του κάθε παιδιού μερικές φορές μπορεί να αποτελέσουν πηγή άγχους για παιδιά και  γονείς.

Ακολουθούν μερικές προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να μετατρέψετε την επίσκεψη στο παιδίατρο σας σε μια ευχάριστη εμπειρία.

Πριν την επίσκεψη

 • Επιλογή κατάλληλου χρόνου για εξέταση
  Αποφύγετε να κλείσετε ραντεβού για εξέταση τις ώρες που το παιδί συνηθίζει να κοιμάται ή είναι πολύ κουρασμένο ή βρίσκεται σε υπερένταση.
 • Γεύμα πριν το ιατρείο
  Φροντίστε ώστε το παιδί να έχει φάει πριν φύγετε από το σπίτι. Ένα πεινασμένο παιδί θα είναι ένα γκρινιάρικο παιδί.
 • Εξοπλισμός για την επίσκεψη
  Φέρτε στο ιατρείο το αγαπημένο παιχνίδι, κουβέρτα, πιπίλα ή βιβλίο του παιδιού σας ώστε να παίξει μαζί του κατά τη διάρκεια της αναμονής ή της εξέτασης.
 • Βιβλία σχετικά με τους ιατρούς και τους μικρούς τους ασθενείς
  Διαβάστε στο παιδί σας τακτικά βιβλία σχετικά με την επίσκεψη στο παιδίατρο. Είναι απίστευτο πόσο κάτι τόσο απλό μπορεί να βοηθήσει πολύ πριν την επίσκεψη αλλά και γενικότερα μια και συχνά οι επισκέψεις στο παιδίατρο λόγω ασθένειας ή τραυματισμού γίνονται χωρίς ραντεβού και συχνά δεν υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για προετοιμασία.

  Πιο κατάλληλα είναι τα βιβλία που εξηγούν με απλό και ειλικρινή τρόπο ότι η επίσκεψη στο παιδίατρο δεν είναι πάντα αστεία αλλά μερικές φορές προκαλεί φόβο ή και πόνο και που δείχνουν στο παιδί τρόπους χειρισμού αυτών των συναισθημάτων.

 • Παιδί-ιατρός
  Αγοράστε ιατρικά παιδικά εργαλεία και αφήστε το παιδί σας να εξετάσει τα λούτρινα παιχνίδια, τις κούκλες του, εσάς, τους επισκέπτες σας. Δείξτε στο παιδί σας πώς να ανοίγει πολύ το στόμα, πώς να αναπνέει και πώς να παραμένει ακίνητο.
 • Φωτογραφικό άλμπουμ
  Βγάλτε φωτογραφίες του παιδιού στο χώρο αναμονής και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μαζί με τα οικεία του πρόσωπα. Δημιουργήσετε ένα άλμπουμ για να θυμίζετε στο παιδί τις προηγούμενες επισκέψεις και για να εξοικειωθεί με το χώρο και το παιδίατρο του. Αυτό είναι ιδιαίτερο σημαντικό για παιδιά με προβλήματα υγείας που επισκέπτονται συχνά το παιδίατρο τους.
 • Επίσκεψη στο κτηνίατρο
  Πηγαίνετε με το παιδί το κατοικίδιο σας στο κτηνίατρο και συζητήστε για το ότι όλοι πρέπει να πηγαίνουν στον ιατρό.
 • Ψυχολογική προετοιμασία
  Να είσαστε πάντα ειλικρινής με το παιδί σχετικά με τις προσδοκίες του από την επίσκεψη στο παιδίατρο. Χρησιμοποιήστε απλή γλώσσα και να είσαστε όσο το δυνατόν περισσότερο συγκεκριμένος.

  Ο καταλληλότερος χρόνος για να ενημερώσετε το παιδί  για την επικείμενη επίσκεψη διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και τη προσωπικότητα του κάθε παιδιού. Κάποια παιδιά έχουν ανάγκη από μεγάλο χρόνο προετοιμασίας ώστε να επεξεργαστούν και να συνηθίσουν την ιδέα, ιδιαίτερα αν στην εξέταση συμπεριλαμβάνεται εμβολιασμός. Αντίθετα κάποια άλλα παιδιά τρομάζουν αν έχουν το περιθώριο να σκεφτούν πολύ πάνω σε αυτό το θέμα.

  Η ειλικρινής απάντηση που θα δώσετε λέγοντας στο παιδί σας ότι ο ιατρός θα αποφασίσει μετά την εξετάσει αν θα γίνει εμβόλιο, το καθησυχάζει και το βοηθάει στο να αντιμετωπίσει καλύτερα την επίσκεψη.

  Σε γενικές γραμμές όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο λιγότερος χρόνος προετοιμασίας απαιτείται. Ένα εξάχρονο παιδί ενδεχομένως χρειαστεί κάποιες μέρες ενώ σε ένα τρίχρονο μπορείτε να το αναγγείλετε το ίδιο πρωινό.

Κατά τη διάρκεια της παιδιατρικής εξέτασης

 • Μείνετε δίπλα στο παιδί σας!
  Η παρουσία σας είναι πολύ σημαντική για τα πολύ μικρά παιδιά. Εσείς αποτελείτε το σύνδεσμο τους για να αισθάνονται ασφάλεια, παρηγοριά και οικειότητα. Επειδή όμως τα παιδιά είναι “ δέκτες” συναισθημάτων έχει μεγάλη σημασία να παραμείνετε ήρεμοι και καθησυχαστικοί κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Καθίστε κοντά στα παιδιά σας ή πάρτε τα στην αγκαλιά σας ώστε να σας βλέπουν ή να μπορούν να σας αγγίξουν.
 • Δημιουργήσετε ζωτικό χώρο για το παιδί σας!
  Ακόμη και τα μωρά και τα πολύ μικρά παιδιά  χρειάζονται το ζωτικό τους χώρο και ενδεχομένως να τρομάξουν αν ένα άγνωστο άτομο τα πλησιάσει ή τα ακουμπήσει. Είναι προτιμότερο ο παιδίατρος να έχει μια σταδιακή προσέγγιση, να μιλήσει πρώτα με τους γονείς, στη συνέχεια να παίξει με το παιδί ή να το ρωτήσει για τα παιχνίδια του και στο τέλος να πλησιάσει για την εξέταση. Μερικά παιδιά αναστατώνονται όταν είναι κλειστή η πόρτα οπότε παρακαλέστε το παιδίατρο σας να την αφήσει ελαφρώς ανοικτή.
 • Καθησυχάστε το παιδί σας!
  Συζητήστε και δοκιμάστε μαζί με το παιδί σας κάποια πράγματα που θα το βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Π.χ πείτε του “Δε πειράζει να κλαις όταν θα κάνουμε το εμβόλιο αλλά πρέπει να μείνεις ακίνητος. Θα είμαι εκεί για να σε βοηθήσω.»
 • Εξηγήστε στο παιδί σας τι πρόκειται να συμβεί
  Υπάρχουν και άλλα τεχνάσματα που βοηθούν. Κατά την εξέταση των αυτιών διατηρήστε βλεμματική επαφή με το παιδί και μετρήστε αργά και σταθερά ώστε να εστιαστεί εκεί η προσοχή του. Αν είναι αρκετά μεγάλο μπορεί να μετράει και το ίδιο παιδί. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα νιώσουν καλύτερα με ένα σύντομο σχόλια (από εσάς ή το παιδίατρο) σχετικά με το  τί θα ακολουθήσει και με τα συναισθήματα που θα προκληθούν.
 • Τεχνικές απόσπασης της προσοχής
  Κάποια παιδιά αντιδρούν καλύτερα αν αποσπαστεί η προσοχή τους. Μιλήστε τους για το κατοικίδιο τους ή για το αγαπημένο τους παιχνίδι. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα εκτιμήσουν αν ο παιδίατρος τους δείξει ή τα αφήσει να ακουμπήσουν το στηθοσκόπιο και τα άλλα ιατρικά εργαλεία.
 • Αφήστε το παιδί σας να ρωτήσει το παιδίατρο του
  Παροτρύνετε τα παιδιά από την ηλικία των 4-6 ετών να ρωτάνε και να μιλάνε απευθείας με το παιδίατρο τους. Σε αυτή την ηλικία αρχίζουν να ντρέπονται. Σεβαστείτε τα και απλά τραβήξτε τα ρούχα προς τα κάτω αντί να τα αφαιρέσετε (εκτός αν κριθεί απαραίτητο από το παιδίατρο)…

  Στους έφηβους και πρόεφηβους καλό είναι να δίνεται η δυνατότητα να δουν το παιδίατρο ώστε να συζητήσουν μαζί του τις σκέψεις και απορίες τους και να αναπτύξουν μια πιο προσωπική σχέση

Μετά την επίσκεψη

 • Μια μεγάλη αγκαλιά και ένα δώρο
  Μετά το τέλος της επίσκεψης δώστε μια μεγάλη αγκαλιά και επαινέστε το παιδί σας, ακόμη και αν δεν ήταν συνεργάσιμο ή τρομαγμένο. Σίγουρα θα βρείτε κάποιο λόγο να το επιβραβεύσετε με ένα  μικρό δώρο  ή μια  δραστηριότητα.
 • Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση
  Συνεχίστε να περικλείετε στη καθημερινότητα σας τα σχετικά βιβλία και παιχνίδια. Συζητήστε με το παιδί για τα συναισθήματα του κατά την επίσκεψη στο παιδίατρο και εξηγήστε του με κατανοητό τρόπο για ποιο λόγο πήγατε. Δε πρέπει να εκλάβει την παιδιατρική εξέταση ως τιμωρία. Περάστε μια άλλη ημέρα μαζί το παιδί σας απλά να χαιρετίσετε το παιδίατρο σας…

…και θυμηθείτε: Ο παιδίατρος δεν είναι μπαμπούλας!

Πηγές: http://healthchildren.org & http://children.ucsfstanford.org


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *