Επιστροφή στη δουλειά: Πώς διατηρείται η παραγωγή;

Επιστροφή στη δουλειά: Πώς διατηρείται η παραγωγή;

Απαντά η Βασιλική Δανηλάτου
Αιματολόγος MD, PhD
Επιμελήτρια Β’ Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ
Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.lactation.gr

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το έργο σας!

Έχω ένα αγοράκι 14 μηνών που θήλασε αποκλειστικά 6 μήνες και συνεχίζει να θηλάζει παράλληλα με την εισαγωγή στερεών τροφών. Πλέον θηλάζει 6-7 φορές το 24ωρο και οι 3 τουλάχιστον θηλασμοί είναι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το ερώτημά μου είναι το εξής:
Επιστρέφοντας στη δουλειά θα χάνουμε 1 με 2 θηλασμούς καθώς ο μικρός για να κοιμηθεί το μεσημέρι θέλει να θηλάσει. Έχει νόημα
να βγάζω γάλα με το θήλαστρο για να του δίνει κάποιος όταν θα λείπω ή είναι αρκετά μεγάλος και θα καλύπτει τις ανάγκες του με τους υπόλοιπους θηλασμούς;

Επίσης, πιστεύετε ότι πρέπει να κάνω κάτι για να διαφυλάξω την παραγωγή μου;

Ευχαριστώ πολύ!
Μαρία Ζ., Αθήνα

19/12/2011

Αγαπητή Μαρία,

Πιστεύω πως το μωρό σου θα μπορούσε να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση με τη δουλειά. Δεδομένου ότι είναι 14 μηνών και τρώει και άλλες τροφές (θα πρέπει να τρώει πλέον το φαγητό της οικογένειας) δε θα πρότεινα στην παρούσα φάση αντλήσεις.

Αν είναι δυνατόν, μπορείς να δοκιμάσεις  να λείπεις σταδιακά λίγες ώρες έτσι ώστε να μη γίνει απότομα, αν πρόκειται να εργαστείς για πάρα πολλές ώρες και να συνηθίσει το μωρό σταδιακά την απουσία σου.

Η παραγωγή σε αυτή τη φάση αυτορρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό. Δεν είναι όπως τους πρώτους μήνες γαλουχίας όπου πολύωρες απουσίες μπορούν εύκολα να μειώσουν την παραγωγή του γάλατος.  Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως αν αντιμετωπίσεις δυσκολίες καλό είναι να συμβουλευτείς από κοντά κάποιο σύμβουλο θηλασμού.

Σημαντικό επίσης είναι να μην αγχώνεσαι πολύ γιατί αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή. Φρόντισε να ξεκουράζεσαι όταν επιστρέφεις από τη δουλειά, να θηλάζεις το μωρό όταν σου το ζητά, και γενικά να χαλαρώνεις με το μωρό και να ηρεμείς. Έτσι θα αναπληρώσετε τις ώρες που λείπεις, και το μωρό δε θα νιώθει ότι του λείπεις.

Καλή αρχή!

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *