Γέννησα πριν 18 ημέρες.Έχω επίπεδες θηλές και από την αρχή το μωρό μου δεν μπορούσε με τίποτα να πιάσει το στήθος. Έβαλα ψευτοθηλές, θήλασε 3 φορές και μετά πάλι τίποτα.
Όσο ήμουν στο μαιευτήριο έβγαζα με θήλαστρο γιατί είχε πρηστεί το στήθος και ο μικρός δεν μπορούσε να θηλάσει με τίποτα.
Όταν γυρίσαμε σπίτι έβγαλα την πρώτη μέρα με θήλαστρο και μετά δεν είχα γάλα. Αναγκάστηκα και έδωσα ξένο. Τώρα βγάζω μόνο 100γρ. τη μέρα και δεύτερη φορά ούτε 10γρ.
Τι να κάνω; είναι δυνατόν να μην έχω γάλα; Προσπάθησα κάποιες φορές να τον βάλω να θηλάσει πάλι αλλά μάταια.
Σας παρακαλώ πείτε μου κάποια λύση.
Ευχαριστώ
Αγαπητή φίλη,
ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που κυκλοφορεί και δυστυχώς οδηγεί πολλές μαμάδες σε πρόωρο απογαλακτισμό είναι η έκφραση “δεν έχω γάλα”.
Όμως και εδώ ισχύει ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης. Ας φέρουμε στο μυαλό μας μια βρύση-αν δεν την ανοίξουμε δε θα τρέξει ποτέ το νερό! Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να εδραιώσουμε το θηλασμό τοποθετώντας το μωρό πολύ συχνά στο στήθος- πάντα ανάλογα με τις ανάγκες του και όχι βάσει ενός τρίωρου, αφύσικου για το μωρό, προγράμματος.
Στη περίπτωση σας απαιτείται άμεση δράση για να εγκατασταθεί ο θηλασμός και να μη χαθεί το δώρο του “λευκού χρυσού” που μόνο εσείς μπορείτε να δωρίσετε στο παιδί σας!
Το μωρό σας παίρνει 800 ml τεχνητού γάλακτος το 24ωρο οπότε ήδη παρουσιάζει σύγχυση θηλών με αποτέλεσμα να μη μένει αρκετά στο στήθος σας. Όμως μην ανησυχείτε, δεν είναι ακόμη αργά! Οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή, απαιτείστε τη συμπαράσταση του περιβάλλοντος σας και επικεντρωθείτε στο στόχο να “ανοίξετε τη βρύση”!
Οι επίπεδες θηλές δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για επιτυχημένο θηλασμό, μια και το μωρό θηλάζει τη θηλαία άλω (το καφέ μέρος γύρω από τη θηλή). Πλέον δεν συνιστάται η χρήση ψευδοθηλών επειδή οδηγεί σε μείωση του θηλασμού.
Επείγει να ξεκινήσετε άμεσα πρωτόκολλο επαναγαλακτισμού, αυξάνοντας σημαντικά τη συχνότητα των αντλήσεων (προσπαθήστε να μη μεσολαβούν περισσότερο από 4 ώρες ανάμεσα στις αντλήσεις και τουλάχιστον μια άντληση να γίνεται τη νύχτα).
Ενοικιάστε ένα νοσοκομειακό θήλαστρο διπλής παροχής και φάσεων και συμβουλευτείτε ένα πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας. Θα χρειαστείτε βοήθεια στη σωστή τοποθέτηση του μωρού πάνω στο στήθος σας ώστε να θηλάζει αποτελεσματικά και να μη πληγωθούν οι θηλές σας.
Με αυτό το τρόπο σταδιακά θα αυξήσετε το θηλασμό και να μειώσετε τη χορήγηση του τεχνητού γάλακτος.
Δώστε στους άλλους να ταΐζουν το μωρό με το μπουκάλι με τη μέθοδο paced feeding. Η μέθοδος αυτή συνιστάται στη σίτιση του μωρού σε ημικαθιστή θέση με το μπουκάλι σε μικρή κλίση ώστε το κάθε γεύμα να διαρκεί όσο ένας μητρικός θηλασμός, δηλ. 15-20 λεπτά. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικές μεθόδους σίτισης όπως το σακουλάκι πρόσθετης παροχής γάλακτος ή το μαλακό κυπελάκι σίτισης.
Τέλος θυμηθείτε να χαρίσετε στο μωρό άπλετη φροντίδα καγκουρό, δηλαδή “φορέστε” το μωρό σας πάνω στο γυμνό σας δέρμα (όχι, δε θα “κρυώσει”!).
Καλή επιτυχία στη προσπάθεια σας
Παιδίατρος, IBCLC
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό