Διάρροια βρέφους με αποκλειστικό θηλασμό

Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

www.pediatros-thes.gr

Καλησπέρα σας,
θα με βοηθούσε πολύ να διάβαζα τη γνώμη σας.

Ο γιός μας είναι 3 μηνών και τρέφεται αποκλειστικά με θηλασμό. Εδώ και 5 εβδομάδες παρουσίασε απότομη αλλαγή στις κενώσεις του: τελείως νερουλές, σε πιο σκούρο καφετί χρώμα. Οι κενώσεις δεν ήταν πιο συχνές και σταδιακά αραίωσαν χρονικά σε 1 ανά 3-4 ημέρες.

Μετά από τις 3 πρώτες μέρες κάναμε εξέταση ούρων, που βγήκε καθαρή. Σε συνεννόηση πάντα με την παιδίατρο, περιόρισα τα λαχανικά και δεν είδαμε καμία αλλαγή. Κάποια στιγμή εμφανίστηκαν λίγες βλέννες και ίχνη (σαν κόκκοι) αίματος, καθώς και καφέ γραμμές, πιθανόν επίσης αίμα. Τότε πιθανολόγησε η γιατρός κάποια αλλεργία στα γαλακτοκομικά.

Εδώ και 2 εβδομάδες έχω κόψει τελείως τα γαλακτοκομικά, αλλά δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις κενώσεις του μικρού, παρά μόνο ίσως λίγο άνοιξε το χρώμα από καφέ σκούρο σε καφέ-μελί.

Σημειώνω ότι ο μικρός δεν έχει κανένα άλλο σύμπτωμα, είναι ευδιάθετος, κοιμάται, τρώει, παίρνει βάρος.

Εφόσον συνεχίζεται, η γιατρός μου έγραψε και καλλιέργεια κοπράνων, για Rota, αδενο και καμπυλοβακτηρίδιο.

Ήθελα να ρωτήσω πόσο καιρό από τη στιγμή που έκοψα τα γαλακτοκομικά θα φανεί αν ήταν όντως αλλεργία. Επίσης, πόσο επικίνδυνο είναι να συνεχίζεται επί τόσο καιρό διάρροια σε νεογέννητο; Αν είναι κάποιο μικρόβιο ή βακτηρίδιο και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών ή χρόνιου προβλήματος;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Βασιλική Δ., Αθήνα

16/12/2011

Η έως τώρα προσέγγιση της γιατρού σας είναι η ενδεδειγμένη.

Συνεχίστε την διακοπή γαλακτοκομικών και εφόσον το παιδί είναι και αναπτύσσεται καλά μην ανησυχείτε. Σύντομα θα ωριμάσει το έντερό του.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *