Αντιβίωση και προσωρινή διακοπή θηλασμού


Απαντά η Lauri-Ann Robertson
Μοριακός Βιολόγος BSCM
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Ειδικός Ολιστικής Οικογενειακής Υγείας CHHC
www.familywellness.gr 

Καλησπέρα σας,
γέννησα με καισαρική πριν δύο μήνες και μου δημιουργήθηκε σοβαρό ουρολογικό πρόβλημα από τους πολλούς καθετηριασμού που μου έκαναν στο μαιευτήριο.

Ο ουρολόγος μου, έπειτα από μία επώδυνη κυστεοσκόπηση και μία μικροεπέμβαση που μου έκανε, μου έδωσε ceclor των 750 και vibramycin των 100 δυο φορές την ημέρα για 20 μέρες.

Ο παιδίατρος μου επέβαλε να σταματήσω προσωρινά τον θηλασμό του μωρού μου και να συνεχίσω μετά από την διακοπή της αντιβίωσης.

Θα ήθελα την συμβουλή σας. Επιβάλλεται να σταματήσω τον θηλασμό; Πώς θα διατηρήσω το γάλα, το οποίο ήδη μειώθηκε απελπιστικά τις δύο μέρες που δεν θηλάζω (το βγάζω με θήλαστρο 3 φορές την ημέρα).

Αν καταφέρω τελικά να διατηρήσω το γάλα,το μωρό δεν θα έχει πλέον ξεχάσει να θηλάζει εφόσον μαθαίνει το μπιμπερό;
Κέλλη Κ., Πάτμος

17/12/2011

Η πρόσφατη βιβλιογραφία συνιστά την συνέχιση του θηλασμού στην περίπτωση χρήσης αντιβιοτικών από την μητέρα.

Σχετικά με την ασφάλεια των δύο φαρμάκων (Ceclor & Vibramycin) στον θηλασμό, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής: Τα δύο φάρμακα ανήκουν σε δύο κατηγορίες αντιβιοτικών (κεφαλοσπορίνες και τετρακυκλίνες) οι οποίες έχουν ελεγχθεί και έχουν αποδειχθεί ασφαλείς στον θηλασμό, ενώ έχουν και την έγκριση της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής  για τον θηλασμό.

Ως εκ τούτου είναι προφανές ότι τα δύο συγκεκριμένα φάρμακα που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες  θεωρούνται ασφαλή κάτι εξάλλου που φαίνεται και από την υπάρχουσα διεθνή βιβλιογραφία.

Δύο ακόμη παρατηρήσεις είναι ότι:

  1. γενικά δεν υπάρχει τρεχόντως αντιβιοτικό που αντενδείκνυται στον θηλασμό σε χρήση μέχρι 2-3 εβδομάδες και 
  2. όταν μια μητέρα υπό αντιβίωση, θηλάζει μπορεί να παρατηρήσει αλλαγές στις κενώσεις του μωρού (οσμή, χρώμα κλπ), κάτι που βεβαίως δεν αποτελεί αντένδειξη στον θηλασμό.

Στην περίπτωση όμως που διαλέξεις να ακολουθήσεις την συμβουλή για διακοπή του θηλασμού στην διάρκεια της θεραπείας, μπορείς να διατηρήσεις την ροή (παραγωγή) του γάλακτος με την χρήση αντλίας στους μαστούς ανά 2-3 ώρες, αφήνοντας το θήλαστρο για 10 λεπτά σε κάθε μαστό και επαναλαμβάνοντας το ίδιο πάλι για άλλα 10 λεπτά σε κάθε μαστό.

Σε αυτό το στάδιο σπάνια δημιουργείται πρόβλημα επανόδου του μωρού στο μαστό, εφόσον βέβαια η μητέρα έχει φροντίσει να διατηρήσει την παραγωγή του γάλακτος.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *