Χριστουγεννιάτικο στόλισμα με ασφάλεια για τα παιδιά

Χριστουγεννιάτικο στόλισμα με ασφάλεια για τα παιδιά

Ιnterior designer
VM designblogg


Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι εποχή άγχους και τρόμου για γονείς με νήπια. 

Είναι αυτή η επικίνδυνη ηλικία που τα μπεμπάκια μας δεν έχουν αίσθηση κινδύνου και δεν καταλαβαίνουν γιατί απαγορεύεται να γκρεμίσουν αυτό το υπέροχο δεντράκι και να καταβροχθίσουν τα ωραία τζέρτζελα που κρέμονται πάνω του.

Για να δούμε μερικούς τρόπους να γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα χωρίς να καταλήξουμε στο Παίδων.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο
Καταρχάς βγάζουμε το δέντρο καμιά βδομάδα νωρίτερα για να συνηθίσουν να το βλέπουν και να ξεχαρμανιάσουν πάνω του πριν κρεμάσουμε στολίδια. Θα κερδίσετε έτσι λίγο χρόνο για να εκπαιδεύσετε το ζιζάνιο να μη ξηλώσει το δέντρο (γονείς ορκίζονται ότι ναι… συμβαίνει κι αυτό το θαύμα!)

Image: anne-with-an-e.hubpages

Όσον αφορά το δέντρο αυτό καθ’ αυτό είναι προτιμότερο να επιλέξουμε ψεύτικο για να μην έχουμε φόβο να το μασουλήσουν μαζί με τις βελόνες και τα κουκουνάρια του (όχι ότι δεν θα προσπαθήσουν να φάνε και το ψεύτικο!). Επίσης αποφεύγουμε τυχόν αλλεργίες που μπορεί να προκαλέσει το αληθινό σε ένα ευαίσθητο παιδί.

Στη συνέχεια επιλέγουμε αν θα είναι δαπέδου ή επιτραπέζιο. Αν θέλουμε δαπέδου εξετάζουμε το ενδεχόμενο να το τοποθετήσουμε σε ένα δωμάτιο ξεχωριστό που θα κλείνει με πόρτα και ο μικρός καταδρομέας δεν θα έχει πρόσβαση άνευ παρουσίας ενηλίκου. 

Εντάξει …μη με πάρετε με τις σφαλιάρες, η επιλογή αυτή αφορά σπίτια πολλών τετραγωνικών και με ξεχωριστούς χώρους (κάτι σε βίλα 1000 τετραγωνικών ας πούμε).

Είτε επιλέξουμε δαπέδου είτε επιτραπέζιο φροντίζουμε να σταθεροποιήσουμε το δέντρο με κάποιο τρόπο, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο (με πετονιά πχ). Να μη το στείλει αδιάβαστο ο μικρός νίντζα πηδώντας πάνω του. Το πιο αποτελεσματικό είναι να στερεωθεί και στην οροφή και τον τοίχο. Αν μπορεί να μπει σε γωνία ακόμα καλύτερα!

Image: ohdeedoh
Γνωρίζετε πως μια παράδοση της κεντρικής Ευρώπης του 12ου αιώνα επίτασσε το δέντρο να κρεμιέται από το ταβάνι ανάποδα;! Χμμμμμμ… πολύ βολικό!

Στην περίπτωση που είναι επιτραπέζιο και στέκεται σταθερά φροντίστε να μην υπάρχουν γύρω άλλα έπιπλα, ώστε το παιδί να μπορεί να σκαρφαλώσει πάνω τους και να φθάσει το αντικείμενο του πόθου του. Παίζει και η περίπτωση να χρειαστεί να το βιδώσετε, ίσως σε ένα πρόχειρο τραπεζάκι.

Image: notmartha

Στα δαπέδου κάποιοι προτείνουν περίφραξη με συστήματα παιδικού πάρκου αλλά αν είναι να φθάσουμε στο σημείο να χώσουμε το δέντρο στη ψειρού δεν το αφήνουμε για του χρόνου καλύτερα; Λέω εγώ τώρα… Σιγά μη ναρκοθετήσω και το καθιστικό!

Πάντως με το κρεμαστό δεντράκι… (βλέπε φωτό) γλιτώνετε και το σκουπιδαριό του δέντρου… καθαρές δουλειές = χαρούμενες νοικοκυρές.

Τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια
Και προχωράμε στο φωτισμό. Εδώ ματάκια μου γλυκά δίνουμε ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ! Ή θα βάλουμε φωτάκια μόνο στα ψηλά σημεία του δέντρου ή δεν θα βάλουμε καθόλου! Αν αποφασίσουμε να βάλουμε προσέχουμε πολύ τα σημεία που περνάνε τα καλώδια για να καταλήξουν στην πρίζα. ΔΕΝ πρέπει να τα φθάνουν τα παιδιά!

Προτιμούμε τα φώτα με μικρές πλαστικές λυχνίες που δεν βγάζουν τόσο μεγάλη θερμότητα. Έχετε υπόψη σας ότι τα καλώδια τους συνήθως περιέχουν μόλυβδο, οπότε δεν θέλουμε να τα βρούμε στο στόμα των παιδιών μας. Υπάρχουν και τα τάχαμου φωτάκια από ύφασμα όπως τα κάτωθι, που ναι μεν φως δεν βγάζουν, στολίζουν όμως ωραία το δέντρο.

Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια

Image: etsy

Φθάνουμε στα στολίδια. Διαλέγουμε προσεχτικά τα στολίδια που θα βάλουμε. Όχι γυάλινα, όχι εύθραυστα, όχι λατρεμένα οικογενειακά κειμήλια. Προτιμώνται τα πάνινα και πλαστικά (αρκεί να μη σπάνε εύκολα).

Αν το δέντρο είναι ψηλό και ακινητοποιηθεί επαρκώς και το τραβάει ο οργανισμός σας για σασπένς βάλτε τα πολύτιμα ψηλά… πολύ ψηλά. Και φροντίστε να δεθούν καλά. Επίσης αποφύγετε στολίδια πολύ μικρά ή που αποτελούνται από μικρά κομμάτια γιατί ο κίνδυνος κατάποσης ελλοχεύει!

Σίγουρα οι deco fanatics θα σπαστείτε γιατί όλη αυτή η καταπίεση θα σας χαλάσει την σούπερ φινετσάτη διακόσμηση αλλά μη στενοχωριέστε… ούτως άλλως τα πιτσιρίκια θα κάνουν ότι τους καπνίσει με τα στολίδια στο μέρος του δέντρου που θα φθάνουν.  Εγώ που είμαι control freak έμαθα να ζω με αυτό…. ε θα μάθετε κι εσείς! Είναι παγκόσμιο πιτσιρικοχούι να αλλάζουν θέση στα στολίδια του δέντρου όπως τους καπνίζει.

Οπότε πάρτε τα ηρεμιστικά σας και αποδεχθείτε ότι άλλο είναι το αφεντικό πλέον στο σπίτι. Εναλλακτικά δώστε τους ένα μικρό δεντράκι να το διακοσμήσουν όπως αυτά θέλουν (αυτό πιάνει σε λίγο πιο μεγάλα παιδιά).

Φτιάξτε στολίδια από χαρτί, ύφασμα…
Κρεμάστε μπισκότα διακοσμημένα…
Φτιάξτε γιρλάντες από popcorn και αποξηραμένα φρούτα…
αν είναι να τα φάνε τουλάχιστον ας τρώγονται!
Φτιάξτε στολίδια από φόρμες μπισκότων
και βάλτε μέσα οικογενειακές φωτογραφίες!

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να μετατρέψετε σε στολίδια, όπως οι χριστουγεννιάτικες κάρτες, να φτιάξετε στολίδια με φωτογραφίες των παιδιών. να πλέξετε στολίδια  crochet, να φτιάξετε γιρλάντες και pom pom.

Προσοχή στο τι θα χρησιμοποιήστε να κρεμάσετε τα στολίδια στο δέντρο, όχι γαντζάκια προτιμήστε κορδέλες.

Προσοχή!
Αποφύγετε το ψεύτικο χιόνι (σε σπρέι) είτε στο δέντρο είτε στα παράθυρα… κινδυνεύετε να καταλήξετε στο κέντρο δηλητηριάσεων.

Κίνδυνος κατάποσης μικρών αντικειμένων ελλοχεύει και στα διακοσμητικά που θα βάλετε σε άλλα σημεία του σπιτιού. Πριν τοποθετήσετε κάτι ελέγξτε αν είναι ασφαλή και δεν κινδυνεύει να ξεκολλήσει κάποιο κομμάτι. Παράλληλα φροντίστε να μη κινδυνεύουν να χτυπήσουν τα παιδιά προσπαθώντας να τα φθάσουν.

Τα χριστουγεννιάτικα φυτά
Τέλος μη ξεχνάτε τα χριστουγεννιάτικα φυτά. Η Ρoinsettia είναι ασφαλής αλλά το γκυ είναι τοξικό κι αν το φάτε μπορεί να προκαλέσει από διάρροια και στομαχικές διαταραχές μέχρι και να αποβεί μοιραίο. Αν το κρεμάσετε κάπου ή το τοποθετήσετε σε βάζο προσέξτε μη πέσουν κομμάτια κάτω και τα βρουν τα παιδιά. Επίσης φυτά όπως ο Πυράκανθος (βλέπουμε πάνω) είναι τοξικά.

Αλλά και το πολύ γνωστό και χριστουγεννιάτικο αρκουδοπούρναρο ή λιόπρινο (Ηοlly) συγκαταλέγεται στα τοξικά φυτά. Μακριά από τα παιδιά και τα ζωάκια!

Όπως βλέπετε υπάρχουν τρόποι να στολίσετε με ασφάλεια το σπίτι σας τα φετινά Χριστούγεννα. Απλοποιήστε το ντεκόρ και διασκεδάστε οικογενειακά.

Προσωπικά δεν θέλω να στερήσω το δέντρο από τα μικρά μου και θέλω να παίζουν μαζί του, είναι κρίμα να τα καταπιέζεις με τέτοια χαρά. Αφήστε τα να παίξουν μαζί τους υπό εποπτεία και μετά εξηγήστε τους ότι θα πάνε στη θέση τους. Με λίγη προσοχή και προνοητικότητα θα περάσετε υπέροχα!

Η Βερόνικα είναι interior designer, ερασιτέχνης κεραμίστρια και μαθητευόμενη δημιουργός κοσμημάτων, περισσότερες διακοσμητικές και άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις της μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό της ιστολόγιο: VM designblogg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *