Αλλεργία: Ποιο γάλα είναι κατάλληλο μετά το μητρικό;

Αλλεργία: Ποιο γάλα είναι κατάλληλο μετά το μητρικό;


Απαντά η Lauri-Ann Robertson
Μοριακός Βιολόγος BSCM
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Ειδικός Ολιστικής Οικογενειακής Υγείας CHHC
www.familywellness.gr 

Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας, από προηγούμενο παιδί, στο αγελαδινό γάλα (εμφάνισε 50 ημερών). Το μωρό μου έκλεισε τον έκτο μήνα ζωής, τρεφόμενο αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Όλο αυτό το διάστημα έπινα κατσικίσιο γάλα και απέφευγα το μοσχάρι προς αποφυγή αλλεργικής αντιδράσεως.

Τις τελευταίες εβδομάδες καταναλώνω αγελαδινά παράγωγα, μοσχάρι, χωρίς καμιά εμφανή επίπτωση στην υγεία του μωρού.

Μετά από 6 μήνες θηλασμού, τί γάλα είναι κατάλληλο και ασφαλές;
Κανονικό, απλό υποαλλεργικό ΗΑ, γάλα με εκτενώς υδρολυμένη την πρωτεΐνη;

Περιμένω  απάντησή σας!
Με εκτίμηση
Μαρία Γ., Χανιά

14/12/2011

Mαρία,
Παρόλο ότι συχνά δημιουργεί σύγχυση, μια αλλεργία στο γάλα δεν είναι αιτία για αυξημένο κίνδυνο αλλεργίας στο μοσχάρι (αν και μια αλλεργία στο μοσχάρι αυξάνει τον κίνδυνο αλλεργίας στο γάλα).

Και εσύ και το μωρό σου θα πρέπει να μπορείτε να καταναλώνετε μοσχάρι χωρίς φόβο. Θα ήθελα επίσης να σου πω ότι οι αλλεργίες του γάλακτος, οι οποίες είναι πολύ συχνές στα παιδιά και τα μωρά, συνήθως προκαλούνται από την υπερκατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αγελάδος και από την υπερβολική έκθεση στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος παρά από γενετική προδιάθεση.

Αν έχεις αποφύγει την υπερκατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (ακόμη και κατσίκας και προβάτου) σε αυτή την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, τότε το δεύτερο παιδάκι σου έχει πολύ μικρό κίνδυνο να εμφανίσει αλλεργία.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών μιας μητέρας θα πρέπει να περιορίζεται σε 2-3 μονάδες (μονάδα =1 ποτήρι γάλα ή 30 γρ τυρί ή 1 γιαούρτι) την ημέρα για οποιοδήποτε ξένο γαλακτοκομικό προϊόν (συμπεριλαμβανομένου του προβάτου και της κατσίκας).

Το καλύτερο γάλα για το μωρό σου συνεχίζει να είναι το δικό σου γάλα και θα σε ενθάρρυνα να θηλάζεις.

Σε περίπτωση που αποφασίσεις να δώσεις συνθετικό γάλα στο παιδί σου πριν την ηλικία των 12 μηνών, ένα υπο-αλλεργικό γάλα είναι ο καλύτερος τρόπος να περιορίσεις μια μη αναγκαία έκθεση του μωρού στην πρωτεΐνη του ξένου γάλακτος (στο υποαλλεργικό γάλα η πρωτεΐνη έχει αποσυντεθεί).

Δεν έχω την δυνατότητα ούτε ηθικά αλλά ούτε επαγγελματικά να συστήσω κάποιο συγκεκριμένο όνομα συνθετικού γάλακτος και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσεις με τον παιδίατρο του παιδιού σου.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *