Ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών – δυσλεξίας
Έχω δυο παιδάκια, αγόρια, 3 ετών και 14 μηνών αντίστοιχα.Ο πρωτότοκός μου ανέκαθεν, από τη κοιλιά ακόμη, ήταν πολύ δραστήριος μέχρι που υπήρχαν στιγμές που αισθανόμουν πως θα πεταχτεί έξω από τη κοιλιά τόσο που κινούταν!!!! Όταν γεννήθηκε για ένα δίμηνο ήταν ήσυχος αλλά μεγαλώνοντας γινόταν ολοένα και πιο υπερκινητικός μάλιστα 3 μηνών μωρό γύριζε τόσο έντονα όσο ένα 6 μηνών μωρό. Ούτε στο καρότσι δεν άντεχε, ούτε αγκαλιές, η αλλαγή πάνας ήταν κυριολεκτικά πόλεμος και γενικά τίποτα δεν ήταν… ας μου επιτραπεί η λέξη, φυσιολογικό στη συμπεριφορά του συγκριτικά με συνομήλικα παιδιά.
Ο παιδίατρος όταν τον ρωτούσα και ο περίγυρος έλεγαν ζωηρό παιδί = υγιές παιδί και να μην ανησυχώ.
Όταν ήρθε ο αδερφός του η κατάσταση δυσκόλεψε, δε πείραζε το μωρό αλλά όταν το τάιζα, το άλλαζα και γενικά το φρόντιζα, μου τραβούσε τα μαλλιά, με χτυπούσε, τότε ήθελε κι αυτός να φάει, να πιει κτλ… Όλα αυτά ήταν μέχρι ενός σημείου απόλυτα φυσιολογικά εκεί που ήταν ο μοναδικός τώρα έπρεπε να με μοιραστεί.Έκανα πάρα πολύ υπομονή εκείνη τη περίοδο, προσπαθούσα να καλύψω πρώτα τις δικές του ανάγκες και μετά του μωρού, προσπαθούσα όσο ήταν εφικτό να βάλω ένα πρόγραμμα που να αισθάνεται ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει και η μαμά είναι πάντα εδώ.
Νόμιζα ότι τα κατάφερα ώσπου ξεκίνησε ο παιδικός σταθμός φέτος τον Σεπτέμβρη του 2011. Δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί, ίσως να θεώρησε ότι τον διώχνω από το σπίτι για να κάτσω με το μωρό… δε ξέρω… μεγάλη άβυσσος το μυαλό των παιδιών!!
Έκανα και πάλι πολύ υπομονή, συνήθισε το χώρο, ήταν και πολύ καλή η δασκάλα του, αλλά ξανά από ένα σημείο και μετά με βομβάρδιζαν συνεχώς: το παιδί σας κυρία Μ. δεν υπακούει, δε συμμετέχει σε ομαδική δουλεία, χτυπάει τα άλλα παιδιά, είναι υπερκινητικό, αρπάζει τα παιχνίδια από τους συμμαθητές του, τα ρίχνει από τις καρέκλες για να κάτσει αυτό, αντιμιλάει… Νομίζω κυρία Μ. πως πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη ενός παιδοψυχολόγου, το παιδί σας χρειάζεται μια ειδική αντιμετώπιση, όχι επειδή είναι ψυχικά άρρωστο, απλά επειδή είναι απίστευτα υπερκινητικό, ανυπάκουο και εσκεμμένα επιθετικό.
Καθημερινά που τον ρωτώ ποτέ δε μου λέει τα νέα της ημέρας, στην ερώτηση πως τα πέρασες σήμερα αγάπη μου; λέει ένα ξερό καλά και τίποτα άλλο, του εξηγώ πως η μαμά είναι εδώ και όποτε θέλει μπορεί να μου μιλήσει και θα τον ακούσω αλλά ποτέ δε μου ανοίγεται.
Γενικά το βλέπω και μόνη μου ότι είναι υπερκινητικό, ανυπάκουο, το ξέρω, δε μπορεί να συνυπάρξει γενικά με παιδιά, ξεπερνά πολλές φορές τα όρια, χάνω κι εγώ τον έλεγχο και παραφέρομαι τον μαλώνω και σωστά η όχι τρώει καμιά ξυλιά στον ποπό.
Αλλά με τρομάζει και με πληγώνει η ιδέα πως πρέπει να επισκεφθώ κάποιον ειδικό, με κάνει να νιώθω ανεπαρκής ως μητέρα να βοηθήσω και να προστατέψω το παιδί μου και δε ξέρω κατά πόσο είναι σωστό να βάλω το παιδί μου σε μια τέτοια διαδικασία με παιδοψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
Θα ήθελα λοιπόν τη γνώμη σας για όλο αυτό και ζητώ συγνώμη για τη μακρηγορία μου.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας
Σπυριδούλα Μ., Πρέβεζα
Τα στοιχεία που δίνετε παραπέμπουν σε ένα παιδί με έντονη κινητική ανησυχία και αισθήματα ζήλιας προς τον μικρό αδερφό. Δηλώνουν ένα παιδί με “δύσκολη” ιδιοσυγκρασία η οποία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους όπως πχ. υπερκινητικό σύνδρομο ή στην ξαφνική αλλαγή της αποκλειστικότητας της φροντίδας σας από τον ερχομό του μικρού αδερφού.
Επειδή όμως δεν θα πρέπει να γίνονται υποθέσεις καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον κατάλληλο και εξειδικευμένο ειδικό που μπορεί να αξιολογήσει το παιδί σφαιρικά και να καθοδηγήσει εσάς σαν οικογένεια καθώς και το σχολικό περιβάλλον του παιδιού πως θα μπορέσετε όλοι μαζί να χειριστείτε καταλληλότερα το παιδί.
Οι κατάλληλοι ειδικοί που είναι εξειδικευμένοι για την αξιολόγηση του παιδιού σας είναι: ένας αναπτυξιολόγος παιδίατρος ή ένας παιδοψυχίατρος ή ένας κλινικός παιδοψυχολόγος. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ιδιωτικά αλλά και σε δημόσιο φορέα όπως είναι: Ψυχιατρική κλινική σε νοσοκομείο, ΚΕΔΔΥ και Ψυχοπαιδαγωγικά κέντρα.
Δεν πρόκειται για δική σας ανεπάρκεια ως μητέρα, αν δεν έχετε όλες τις γνώσεις που χρειάζονται για να αντιμετωπίσετε μια απαιτητική κατάσταση όπως αυτή που περιγράψατε παραπάνω. Θα είναι όμως πολύ βοηθητικό για εσάς να μάθετε το παιδί σας καλύτερα και τις ανάγκες που θέλει να καλύψει καθώς και τους τρόπους που θα βοηθήσουν στην βαθιά επικοινωνία που αναζητάτε.
Άσπα Μητρακάκη, Ειδική Παιδαγωγός – Κοινωνική Ανθρωπολόγος ειδικευμένη στην αντιμετώπιση ειδικών μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό