Χειμωνιάτικες δουλειές; Κουράγιο μανούλες!

Χειμωνιάτικες δουλειές; Κουράγιο μανούλες!

Γράφει η Μάρθα
Ο χειμώνας μπορεί να μην έκανε ακόμα την εμφάνιση του, αλλά όταν έχεις μικρά παιδιά λειτουργείς προνοητικά γιατί μετά τρέχεις και δεν φτάνεις για τις χειμωνιάτικες δουλειές και το στρώσιμο του σπιτιού. 
Τα παιδιά άρχισαν να θέλουν απαραίτητα πλέον την ζακετούλα όταν ξυπνήσουν, τα μακριά παντελονάκια και τις χειμωνιάτικες παντοφλίτσες. Εσείς σπεύδετε να στρώνετε κουβερτούλες δραστηριοτήτων ή μικρά χαλάκια όποτε πάνε να καθίσουν κάπου, για να μην κρυώσουν. 
Ήρθε η ώρα λοιπόν να ξεθάψετε κουβερτούλες, μπουφανάκια, να μοσχοβολίσετε τις κουρτίνες και να στρώσετε τα χαλάκια σας. Κινηθείτε μεθοδικά, κάντε πρόγραμμα διαβάστε τα παρακάτω μικρά χρήσιμα και… καλό κουράγιο! 
Οι εποχές που ξεσηκώνατε το σπίτι και κάνατε τις δουλειές μόνες σας, πρέπει να καταλάβετε ότι ανήκει στο παρελθόν, εκτός κι αν έχετε πολύ μικρό σπίτι, με λίγα πράγματα και μπορείτε να το κουμαντάρετε μόνες σας. Πού και πάλι με ένα ή δύο πιτσιρίκια στο σπίτι, όσο μικρό και να είναι το σπίτι, είναι δύσκολο να έχετε τον χρόνο που χρειάζεστε για τις δουλειές.
Σηκώστε το τηλέφωνο και ζητήστε από τις φίλες σας να σας  δώσουν το τηλέφωνο της καλής κυρίας που έχουν για τις δουλειές του σπιτιού. Μην σκεφτείτε τα χρήματα, και μην πιπιλίσετε την καραμέλα της «κρίσης», ούτε και να το διαπραγματευτείτε με τον σύζυγο (άλλωστε δεν θα τις κάνει εκείνος τις δουλειές». Από προσωπική εμπειρία, μια γυναίκα-σωτήρας, κοστίζει όσο μια ταβέρνα. 
Οι εποχιακές δουλειές δίνουν μια καλή ευκαιρία για ξεκαθάρισμα. Καλέστε το αφαιρετικό σας πνεύμα και χαρίστε, πετάξτε ή διώξτε σε πατάρια ή αποθήκες ότι δεν χρειάζεστε. Ξεκαθαρίστε τα παιχνίδια όταν τα παιδιά δεν είναι ξύπνια και χαρίστε όποια παιχνίδια δεν παίζουν άλλο τα παιδάκια σας. 
Αυτά που θα κρατήσετε, μοιράστε τα σε κουτιά ανάλογα με το είδος τους. Δεν είναι ιδιαίτερα πρακτικό για ένα παιδί να αδειάζει ένα ολόκληρο μπαούλο και να αραδιάζονται μπροστά του διαφορετικά παιχνίδια. Ζαλίζεται και στο τέλος δεν μπορεί να παίξει με τίποτα. Ούτε και εσείς μπορείτε να παίξετε μαζί του, όταν ξέρετε ότι για να χτίσετε ένα σπιτάκι με τα τουβλάκια θα βρεθεί μπροστά σας ένας σωρός από ανάμικτα παιχνίδια με αυτοκίνητα, μπάλες, αρκουδάκια, και πολλά άλλα… 
Μπορείτε να ντύσετε με αυτοκόλλητο ή με ύφασμα, κουτιά από παπούτσια, ή να αγοράσετε όμορφα κουτιά (υπάρχουν πολλά σε χαμηλές τιμές) και να ξεχωρίσετε τα παιχνίδια ανάλογα με το είδος τους. Αποφεύγετε γενικά να έχετε παιχνίδια – χύμα στο δωμάτιο του παιδιού, γιατί αυτή η παρέλαση στα μάτια του καθημερινά, το κάνει να χάνει το ενδιαφέρον του γι’αυτά. Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε και σε κάποιο συρτάρι ή ντουλάπα και να τα ανανεώνετε. Όταν τα εμφανίζετε θα είναι μια μεγάλη έκπληξη για το παιδί που θα έχει σχεδόν ξεχάσει την ύπαρξη τους, πιστέψτε με!
Κατεβάστε τις κουρτίνες και πλύντε τες σε μειωμένο πρόγραμμα στους 30° χωρίς στύψιμο, για να μην σας τσαλακωθούν πολύ. Οι περισσότερες κουρτίνες όταν κρεμαστούν υγρές (όχι να τρέχουν νερά) δεν χρειάζονται σίδερο. Ε… και να υπάρχει και καμιά ατέλεια.. δεν χάθηκε ο κόσμος… θα «πέσουν» σε 1-2 μέρες. Αυτές που χρειάζονται σίδερο, αφήστε να τις σιδερώσει η γυναίκα – σωτήρας!
Συμμαζέψτε πριν γίνει η καθαριότητα, αφαιρέστε τα περιττά πράγματα από τις επιφάνειες (τραπέζια, μπουφέδες) ούτως ώστε οι δουλειές να μην «σκοντάφτουν» σε αναγκαία μετακόμιση 1.000 πραγμάτων. Αφήστε λίγα διακοσμητικά σε κάθε επιφάνεια, κρύψτε κάποια και θα δείτε ότι στην πορεία θα σας ευκολύνει κι εσάς περισσότερο στο ξεσκόνισμα. Θα είναι και μια ευκαιρία για ανανέωση κάθε φορά που τα ξεθάβετε από το ντουλάπι!
Μην αφήνετε χρονοβόρες δουλειές (πχ το πλύσιμο των καλών σας ποτηριών) να γίνουν μαζί με την καθαριότητα του σπιτιού. Θα σας φάει πολύτιμο χρόνο από τις δουλειές και θα τρέχετε και δεν θα φτάνετε και η γυναίκα σωτήρας θα απηυδήσει!
Πριν γίνουν οι δουλειές, αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα για την προετοιμασία πχ Δευτέρα εκκαθάριση τα συρτάρια της κουζίνας,Τρίτη εκκαθάριση τα παιχνίδια, Τετάρτη πλύσιμο των κρυστάλλινων, Πέμπτη κατέβασμα τις κουρτίνες και πλύσιμο, βγάλσιμο των χαλιών για αέρισμα, Παρασκευή η μεγάλη μέρα της καθαριότητας! 
Αν εργάζεστε και υπάρχει η δυνατότητα να πάρετε μία μέρα άδεια για να κάνετε κάποια πράγματα θα ήταν καλό. Μην σκεφτείτε ότι θα σπαταλήσετε την άδεια σας. Θα σας διευκολύνει το να έχετε όλη την ημέρα δική σας. 
Φροντίστε να έχετε κανονίσει να πάρει ο σύζυγος τα παιδιά για βόλτα, ή να μείνουν στη γιαγιά για να έχετε ελεύθερο το πεδίο δράσης. Εάν έχετε φροντίσει για τα παιδιά, φροντίστε να εξορίσετε και τον σύζυγο στην μανούλα του. Όποιος δεν μπορεί να προσφέρει στις δουλειές, μόνο εμπόδιο μπορεί να είναι!
Μην σαστίζετε και γυρίζετε σαν σβούρα γύρω από τον εαυτό σας. Γράψτε σε ένα χαρτί τις κινήσεις σας για να μην χάνετε άσκοπο χρόνο και πελαγοδρομείτε. 
Όταν θα έχετε τελειώσει τις δουλειές, σας συμβουλεύω να φροντίζετε να διατηρήσετε το σπίτι όσο γίνεται τακτοποιημένο και καθαρό για να απολαύσετε για όσο το δυνατόν περισσότερο τους καρπούς του κόπου σας. Ενημερώσετε και τα υπόλοιπα μέλη ότι έχετε την καραμπίνα στην γωνία εάν σας κάνουν το σπίτι Βιετνάμ μέσα σε δύο μέρες!!!!
Καλές δουλειές μανούλες!!!     
Image: pixmac

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *