Θηλασμός και έλλειψη σιδήρου

Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr
Είμαι μητέρα ενός τέκνου 13 μηνών, το οποίο θήλασα αποκλειστικά τους 6 πρώτους μήνες, ενώ από τον 7ο μήνα μαζί με τον θηλασμό πρόσθεσα και τις απαραίτητες τροφές. Γάλα πίνει μόνο από το δικό μου.

Στους 5 μήνες νοσηλεύθηκε για ωτόριες και διαπιστώθηκε σημαντική έλλειψη σιδήρου (6mg) και πολύ χαμηλός αιματοκρίτης ώστε οι γιατροί να μιλούν για μετάγγιση αίματος, η οποία δεν έγινε. Μου σύστησαν συμπλήρωμα σιδήρου για ένα τρίμηνο και θεώρησαν ότι ο ελεύθερος θηλασμός που εφαρμόζω ευθύνεται γι αυτό το πρόβλημα.

Το παιδί νοσηλεύθηκε ξανά λόγω επαναλαμβανομένων εμπύρετων και διαπιστώθηκε πάλι ότι του λείπει σίδηρος και πάλι με κατηγόρησαν ότι πρέπει να προσέχω να μην τον θηλάζω συνέχεια και να χορηγώ σίδηρο δύο φορές την ημέρα.

Μήπως μπορείτε να μου πείτε αν όντως δεν πρέπει να θηλάζω το παιδί όταν και όποτε το θέλει λόγω του σιδήρου το οποίο πρέπει να απορροφάται σωστά; Τί ισχύει στα θηλάζοντα μωρά; Οι ιατροί
 λένε ότι πρέπει να θηλάζει μόνο δύο φορές την ημέρα πρωί και βράδυ.

Του δίνω σίδηρο πρωί και βράδυ και φροντίζω να απέχει ένα δίωρο από το θηλασμό, κάτι το οποίο δεν το πετυχαίνω πάντα, γιατί θέλει να θηλάσει.

Σας ευχαριστώ πολύ

Εύα Β., Θεσσαλονίκη

06/09/2011

Χρειάζεστε πλήρη εκτίμηση από ειδικό, αναλυτικό ιστορικό διατροφής, παιδιού, λοιμώξεων, κλινική εξέταση και εκτίμηση ανάπτυξης.

Μήπως έχει σκεφτεί κάποιος συνάδελφος την πιθανότητα να υπάρχει υποκείμενο γαστρεντερικό νόσημα όπως κοιλιοκάκη;

Όπως και να χει, η ΓΕΝΙΚΗ οδηγία για τα παιδιά είναι ελεύθερος, αποκλειστικός θηλασμός για έξι μήνες, έγκαιρη και κατάλληλη πρόοδος σε στερεές τροφές πλούσιες σε σίδηρο μετά τους έξι μήνες.

Σε συγκεκριμένο παιδί και με πρόβλημα ιδίως επαναλαμβανόμενο χρειάζεται πλήρης εκτίμηση.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

1 Σχόλιο

  1. Εύα μου καλή δύναμη καταρχάς με το πρόβλημά σας!
    Αλλά να σου προτείνω και εγώ κάτι; Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν παιδίατροι που είναι και ταυτόχρονα σύμβουλοι θηλασμού πιστοποιημένοι με το IBCLC. Γιατί δεν πας για εκτίμηση το παιδάκι; έστω πήγαινε μια φορά να δεις τί θα σου πούνε. Είσαι τυχερή που η Θεσσαλονίκη έχει τέτοιους γιατρούς. Διάλεξε έναν και πήγαινε! Θα δεις πόσο διαφορετικά πράγματα θα σου πούνε. Αυτή η ιστορία που για τα πάντα φταίει ο θηλασμός πρέπει να σταματήσει.Σου στέλνω link με τους συμβούλους IBCLC http://pediatros-thes.gr/?page_id=653

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *