Το στρες που βιώνει μία έγκυος μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο μέσα στη μήτρα της και τα αποτελέσματά του να έχουν διάρκεια, ανακοίνωσαν Γερμανοί ερευνητές.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κάποιο αισθητήριο όργανο του εμβρύου υφίσταται μία βιολογική αλλαγή, αν η μητέρα έχει έντονο στρες, όπως για παράδειγμα εξαιτίας ενός βίαιου συντρόφου. Και αυτή η αλλαγή μπορεί να κάνει το μετέπειτα παιδί λιγότερο ικανό να διαχειριστεί το στρες του. Ήδη, έχει συνδεθεί με ψυχικές νόσους και προβλήματα συμπεριφοράς.
Το αποτέλεσμα της έρευνας βασίζεται σε μία μικρής κλίμακας έρευνα που έγινε σε δείγμα 25 γυναικών και των παιδιών τους, που σήμερα είναι ηλικίας από 10 έως 19 ετών.
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com
Εγω απολύθηκα απο την εργασια μου με το που έμαθαν οτι μπορει να ειμαι εγκυος. Περασα μια πολυ δυσκολη περιοδο μεχρι να γεννησω με πολύ άγχος και ανασφάλεια, χαρακτηριστικά που βλέπω τωρα στον γιο μου. Ο μεγαλος μου γιος που γεννηθηκε σε πολύ πιο ηρεμες συνθηκες ειναι αντιστοιχα ενα πολύ ήρεμο παιδι.
Τιποτα δεν ειναι τυχαιο…
Δυστυχώς εγώ έχασα τον πατέρα μου όταν ήμουν 3 μηνών έγκυος, 2 μέρες πριν την αυχενική διαφάνεια. Τώρα ο γιος μου είναι 18 μηνών κ είναι αρκετά 'δύσκολο' παιδί με πολλή γκρίνια, κλάματα, πείσμα κλπ. Υπάρχει περίπτωση να επηρρεάστηκε όσο ήταν ακόμα στην κοιλιά; Την εγκυμοσύνη μου, γέννα, λοχεία, θηλασμό κλπ τα βίωσα πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας με εξαίρεση το χαμό του πατέρα μου.