Βρεφική οδοντοφυΐα και πυρετός

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλημέρα και συγχαρητήρια για την βοήθεια και την ενημέρωση που παρέχετε μέσω της ιστοσελίδας σας.

Είμαι μητέρα δύο αγοριών (το ένα είναι 2,5 ετών και το άλλο 9 μηνών)και με απασχολεί έντονα το θέμα των δοντιών.

Το δεύτερο παιδί μου, έχει βγάλει μέχρι στιγμής 8 δόντια χωρίς κανένα πρόβλημα όσων αφορά πυρετό κλπ, ώσπου πριν από λίγες ημέρες ξύπνησε το πρωί με 39 πυρετό. Την επόμενη ημέρα που το εξέτασε ο παιδίατρος  (μέχρι τότε του χορηγούσα αντιπυρετικά εναλλάξ, depon-ponstan) διέγνωσε αμυγδαλίτιδα η οποία μάλλον οφείλεται σε δόντια που βγάζει και μου συνέστησε πάλι αντιπυρετικά και αντιβίωση, η οποία να σημειωθεί ότι του προκάλεσε έντονη διάρροια και συνεπώς την αλλάξαμε…

Το ερώτημά μου, ελπίζοντας ότι δεν ήμουν κουραστική, είναι αν ένας τόσο υψηλός πυρετός μπορεί να οφείλεται σε δόντια κ πώς μπορεί να σχετίζεται η αμυγδαλίτιδα με τα δόντια.

Και τέλος αν ισχύει το ότι όλο αυτό μπορεί να είναι κολλητικό γιατί ανησυχώ και για τον μεγάλο μου γιο που είναι συνεχώς μαζί του…

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Φανή Τ., Ναύπλιο

11/07/2011

Αγαπητή Φανή,

η έκφυση οδόντων σπάνια μπορεί να κάνει πυρετό σημαντικό, αλλά ο πυρετός δεν είναι επίμονος και δεν κρατάει πάνω από ένα 24ωρο. Συνήθως έχουμε δέκατα ή φυσιολογική θερμοκρασία. Δεν γνωρίζω κάποια συσχέτιση ανάμεσα στην έκφυση οδόντων και αμυγδαλίτιδα.

Στην μικροβιακή αμυγδαλίτιδα το παιδί σταματάει να μεταδίδει συνήθως ένα 24ωρο μετά την έναρξη αντιβίωσης. Αν βέβαια η αμυγδαλίτιδα είναι ιογενής -το συνηθέστερο- τότε το παιδί μεταδίδει για όσο διάστημα έχει πυρετό, αλλά και πριν εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα.


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *