Συχνότητα θηλασμού και ύπνος μωρού

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος, MB, ChB, MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Γεια σας, σας συγχαίρω για την υπέροχη και πολύ χρήσιμη σελίδα σας. Έχω και εγώ μια ερώτηση σχετικά με την συχνότητα του θηλασμού.

Έχω μια κόρη 8 μηνών που θηλάζω αποκλειστικά, από τον έκτο μήνα που μπήκαν οι στερεές την θηλάζω τρεις φορές την μέρα και τέσσερις την νύχτα (ενώ μέχρι τον 6ο θήλαζε το πολύ μια φορά την νύχτα) μήπως την θηλάζω λίγες φορές την μέρα και για αυτό ξυπνάει την νύχτα;

Από την άλλη πότε θα φάει το φαγητό της αν αυξήσω τους ημερήσιους  θηλασμούς; Έχω μπερδευτεί λιγάκι και έχουμε βγει εκτός προγράμματος γιατί αναγκάζομαι και την παίρνω δίπλα μου το βράδυ και έχει μάθει και κοιμάται μαζί μας και φοβάμαι μη την πλακώσουμε…
Άννα Ν., Αριδαία

29/07/2011

Αγαπητή Άννα,

Το πρόβλημά σας είναι περισσοτερο πρόβλημα ύπνου παρά θηλασμού.
Για να είμαστε σίγουροι θέλω να δίνεις ποικιλία στερεών τροφών και να τις συμπληρώνεις με ελαιόλαδο και δημητριακά για να είμαστε σίγουροι ότι δεν πεινά τα βράδια-που το θεωρώ απίθανο-. Μετά τα γεύματα συνέχισε να προσφέρεις το στήθος.

Πολλά μωρά μαθαίνουν να κοιμούνται στο στήθος και γι’αυτό μέσα στη νύχτα, κάθε μια με δύο ώρες που γίνεται ο ύπνος πιο ελαφρύς αποζητούν το στήθος για να ξανακοιμηθούν. Αν αυτό δεν σε ενοχλεί δεν υπάρχει πρόβλημα και ούτε και θα πλακώσεις το μωρό. Είναι γνωστό ότι οι μητέρες που θηλάζουν και κοιμούνται με τα μωρά τους, κοιμούνται σε μια στάση που προστατεύει το μωρό.

Αν θέλεις να αλλάξεις αυτή τη συνήθεια καλό είναι να το κάνεις σταδιακά χωρίς να προκαλέσεις ιδιαίτερο αγχος στο παιδί. Πρέπει να της μάθεις να κοιμάται μόνη της επισημαίνοντας πάντα ότι η μανούλα ή ο μπαμπάς είναι κοντά της.

Αυτό θέλει πολλή υπομονή και βασικά την θηλάζεις μέχρι που σχεδόν να την πάρει ο ύπνος και μετά τη βάζεις στο κρεβατάκι μένοντας κοντά της. Αν χρειαστεί θα την ξαναπάρεις αγκαλιά και να την θηλάσεις και να επαναλάβεις το ίδιο. Όταν είσαι σίγουρη ότι χόρτασε τότε θα την αναλάβει ο μπαμπάς κάνοντας το ίδιο μέχρι που να την πάρει ο ύπνος, πολύ συχνά ενώ έχουμε το χέρι μας επάνω της για να νιώσει την παρουσία μας.

Όταν η μικρή μάθει να κοιμάται στο κρεβατάκι της με έντονη την παρουσία μας, αποσυρόμαστε σιγά-σιγά. Καλό είναι να έχουμε και μια ήσυχη ρουτίνα πριν από τον ύπνο που να είναι κάθε βράδυ η ίδια και που θα την χαλαρώνει.

Καλή επιτυχία

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *