Μη θηλασμός, σπλαχνικό λίπος και καρδιαγγειακά νοσήματα στη μητέρα

Μη θηλασμός, σπλαχνικό λίπος και καρδιαγγειακά νοσήματα στη μητέρα

Μετάφραση/Σχολιασμός:
Στέλιος Παπαβέντσης

Παιδίατρος, MRCPCH, DCH

Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

To σπλαχνικό λίπος είναι το λίπος που βρίσκεται γύρω από τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, όπως είναι η καρδιά, το ήπαρ και οι νεφροί. Παρουσία υπερβολικού σπλαχνικού λίπους συνιστά παράγοντα κινδύνου για χρόνια νοσήματα όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το μεταβολικό σύνδρομο.

Οι γυναίκες αποκτούν σπλαχνικό λίπος κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης. 
Ερευνητές από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ θέλησαν να εξετάσουν την σχέση που έχει ο μητρικός θηλασμός με την εναπόθεση σπλαχνικού λίπους στις μητέρες. Το δείγμα της έρευνας περιλάμβανε 351 γυναίκες ηλικίας 45 με 58 ετών, που δεν είχαν διαγνωσμένη καρδιαγγειακή νόσο. Ελήφθη το ιστορικό θηλασμού των παιδιών τους και πέρασαν από αξονική τομογραφία για να εκτιμηθεί το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.

Για μητέρες που βρίσκονταν πριν ή κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, όσες δεν είχαν ποτέ θηλάσει βρέθηκε να έχουν 28% παραπάνω σπλαχνικό λίπος. Βρέθηκε ακόμα ότι όσες δεν είχαν θηλάσει καθόλου είχαν κατά μέσο όρο 4.7% μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, περίπου 6.5 εκατοστά περισσότερα σε σύγκριση με μητέρες που θήλασαν τα παιδιά τους για τουλάχιστον 3 μήνες.

Οι επιστήμονες απέκλεισαν στατιστικά παράγοντες όπως η ηλικία, ο αριθμός εγκυμοσυνών, κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες, οικογενειακό ιστορικό, δείκτη παχυσαρκίας σε νεαρή ηλικία και πρόσφατο, παράγοντες δηλαδή που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Συγκρινόμενες με γυναίκες που δεν έκαναν καθόλου παιδιά, οι μητέρες που θήλασαν τα παιδιά τους για τουλάχιστον 3 μήνες είχαν ίδια ποσά σπλαχνικού λίπους. Αντίθετα, όσες μητέρες δεν θήλασαν καθόλου τα παιδιά τους είχαν 42% περισσότερο λίπος και 6.15 εκατοστά μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης συγκρινόμενες με γυναίκες που δεν έκαναν παιδιά.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι ο μητρικός θηλασμός επαναφέρει μια γυναίκα σε επίπεδα σπλαχνικού λίπους πριν τις εγκυμοσύνες, δηλαδή πιο απλά, οι μητέρες με τον θηλασμό είναι σαν να μην πέρασαν εγκυμοσύνη! Μητέρες που δεν θήλασαν καθόλου παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο χρόνια αργότερα να έχουν στο σώμα τους σημαντικά μεγαλύτερα ποσά μεταβολικά ενεργού λίπους.

Ένα χρόνο πριν η ίδια ερευνητική ομάδα είχε δημοσιεύσει τα αποτελέσματα μιας άλλης σχετικής έρευνας. 297 μητέρες ηλικίας 45 με 58 ετών που είχαν κάνει τουλάχιστον ένα παιδί ανέφεραν το ιστορικό θηλασμού τους και πέρασαν από ηλεκτρονική τομογραφία και υπερηχογράφημα για να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν επασβεστώσεις σε μεγάλα αγγεία όπως η αορτή, η καρωτίδα  και οι στεφανιαίες αρτηρίες.

Οι επασβεστώσεις είναι πλάκες που κολλούν πάνω στις αρτηρίες, σημάδι αθηροσκλήρωσης, που όταν προχωρήσει αρκετά οδηγεί σε στενώσεις και αποφράξεις αρτηριών, με τελική συνέπεια εμφανή νοσήματα όπως εγκεφαλικά επεισόδια και στεφανιαία νόσο. Αποκλείστηκαν και πάλι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα συμπεράσματα της έρευνας.

Βρέθηκε ότι οι μητέρες που δεν είχαν θηλάσει καθόλου στη ζωή τους είχαν περίπου 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν επασβέστωση στην αορτή και 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν επασβέστωση σε στεφανιαία αρτηρία, συγκρινόμενες με μητέρες που θήλασαν τα παιδιά τους για τουλάχιστον 3 μήνες.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι οι μητέρες που δεν θήλασαν τα μωρά τους φαίνεται να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για αγγειακές αλλαγές που σχετίζονται με μελλοντικά καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πηγές: 
1. McClure CK et al. Breastfeeding and Subsequent Maternal Visceral Adiposity. Obesity (Silver Spring). 2011 Jun 30. doi: 10.1038/oby.2011.185. [Epub ahead of print]
2. Schwarz EB et al. Lactation and maternal measures of subclinical cardiovascular disease. Obstet Gynecol. 2010 Jan;115(1):41-8.

Photo: NickWeiler

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *