Πώς να αντικαταστήσουμε θηλασμούς με γεύματα

Πώς να αντικαταστήσουμε θηλασμούς με γεύματα

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος, MB, ChB, MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Γεια σας,
Ο μικρός μου είναι εφτάμιση μηνών. Θηλάζει αποκλειστικά και εδώ και ενάμιση μήνα έχουμε αρχίσει τις τροφές.

Ο γιατρός μου έδωσε ένα πρόγραμμα διατροφής το οποίο είναι το εξής: το πρωί φρουτόκρεμα, μεσημέρι χορτόσουπα και το απόγευμα ρυζάλευρο υποαλλεργικό να το φτιάχνω με ξένο γάλα. Έχω ακολουθήσει το πρόγραμμα αυτό αλλά δεν του έδωσα ρυζάλευρο.

Ο παιδίατρος μου είπε ότι κάθε γεύμα τροφής αντικαθιστά ένα θηλασμό μόνο που ο μικρός μου θηλάζει μετά από δυο ώρες τρώει π.χ. την φρουτόκρεμα και μετά από μια ή δυο ώρες ξαναθηλάζει, δηλαδή οι θηλασμοί παραμένουν οι ίδιοι!

Πώς να αντικαταστήσω τους θηλασμούς με τα γεύματά του όπως μου είπε ο γιατρός ότι πρέπει να γίνει;

Το ρυζάλευρο που μου σύστησε δεν το έδωσα. Δεν ξέρω τι είναι προτιμότερο να θηλάζει ή να τρώει ρυζάλευρο το απόγευμα; Τι του προσφέρει το ρυζάλευρο;
Ο παιδίατρος μου τόνισε ότι είναι αναγκαίο στην διατροφή του αλλά δεν μου έδωσε μια σαφή εξήγηση.

Επίσης ο μικρός παρουσίασε δυσκοιλιότητα και για τέσσερις μέρες δεν είχε ενεργηθεί. Σταμάτησα τις τροφές και τον θήλαζα για δυο μέρες και ενεργήθηκε.

Τι μπορώ να κάνω για την δυσκοιλιότητα σε περίπτωση που ξανασυμβεί;
Νόνη Γ., Πειραιάς

01/06/2011

Αγαπητή Νόνη,

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να γίνει εισαγωγή τροφών και το κάθε μωρό δέχεται διαφορετικά τα στερεά γεύματα.

Αυτό που αναφέρει η Παγκόσμια Οργάνωση υγείας σαν στοργική διατροφή είναι να ανιχνεύουμε τα σημάδια πείνας ή κορεσμού του βρέφους και να αντιδρούμε ανάλογα. Δεν είναι λάθος να συνεχίζεις να θηλάζεις αν το βρέφος το αποζητά αλλά είναι εξίσου σημαντικό να μην μείνει το μωρό σε μια διατροφική στασιμότητα.

Θεωρώ ότι σε αυτή την ηλικία είναι σημαντικά τα δημητριακά αλλά όχι απαραίτητα ότι αυτά πρέπει να είναι το ρύζι ή το ρυζάλευρο (που επιδεινώνουν την δυσκοιλιότητα σε μωρά που έχουν ήδη τάση προς αυτή). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις εναλλακτικά δημητριακά όπως καλαμποκάλευρο, κέχρι, κινόα και φαγόπυρο τα οποία βράζονται όπως το ρύζι και εμπλουτίζουν το γεύμα λαχανικών αλλά και φρούτων για να γίνουν πιο ολοκληρωμένα τα γεύματα.

Η φρουτόκρεμα μπορεί να δίνεται 1-2 φορές τη μέρα ανάλογα με τις απαιτήσεις του βρέφους (ιδανικά σπιτική με φρέσκα φρούτα εποχής που μπορείς να βράσεις ή βρασμένα αποξηραμένα) μπορεί να εμπλουτιστεί με τα δημητριακά αλλά και σιγά σιγά από 7½ μηνών με λίγο γιαούρτι ή μαλακό τυρί παστεριωμένο χωρίς αλάτι.

Από 7½ μηνών είναι επίσης πολύ θρεπτική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί η βρώμη (μπορείς να τη διαλύσεις με το γάλα σου) είτε μόνη της είτε με φρούτα.

Η σούπα ή κυρίως γεύμα καλό είναι να δίνεται μεσημέρι και βράδυ. Πρέπει να αρχίσει να έχει μέσα μαλακά κομματάκια λαχανικών όπως και κοτόπουλο, κρέας ή όσπρια, ελαιόλαδο, μεγάλη ποικιλία λαχανικών και δημητριακά ή μακαρόνια.

Μέσα στους επόμενους μήνες το παιδί πρέπει να μάθει να τρώει το γεύμα του σε κομματάκια αλλά και να παίρνει τροφές στο χεράκι και να τρώει μόνο του ( πάντα με επιτήρηση και προσοχή). Πρέπει επίσης να πίνει νερό σε ποτηράκι.

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες πιστεύω ότι και το μωρό σου θα είναι πιο ικανοποιημένο αλλά και θα εξελιχθεί διατροφικά όπως πρέπει για την ηλικία του. Μετά οι θηλασμοί θα μειωθούν σταδιακά αλλά θα εξακολουθούν να είναι κάτι πολύτιμο για το μωρό.

Καλή όρεξη!

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

5 Σχόλια

  1. Βρώμη απο 7-71/2 μηνών. Οι νιφάδες απλά διαλύονται σε μητρικό γάλα. Αν είναι ακατέργαστες θέλουν λίγο βράσιμο μέσα στο γάλα. Μπορείς μετά να τις βάλεις και σε γιαούρτι ή να προσθέσεις από τώρα φρούτο μέσα στην κρέμα που φτιάχνεις με το γάλα σου.

  2. Ευχαριστώ, βρήκα πράγματι σε υπεραγορά βιολογικούς σπόρους κινόα καθώς και βρώμη σε νιφάδες και σε σπόρους. Τη βρώμη από πότε μπορούμε να την ξεκινήσουμε; Οι νιφάδες είναι προτιμότερο να αλεστούν μαζί με το φρούτο ή μπορώ να τις φτιάξω ωμές σε κρέμα με το μητρικό γάλα;
    Ευχαριστώ πολύ!

  3. Ναι μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα βιολογικών προιόντων ή και σε μεγάλες υπεραγορές στα ράφια με προϊοντα υγιεινής διατροφής. Μπορείτε να βρείτε και ρυζάλευρο με κινόα σε μορφή σκόνης που μπορείτε να το διαλύσετε σε μητρικό γάλα. Διαφορετικά μπορείτε να αγοράσετε τους σπόρους και να τους βράσετε σε νερό και μετά να τους προσθέσετε σε φρούτα, γάλα ή λαχανικά

  4. Φίλη μου, τα βρίσκεις σε καταστήματα βιολογικών ειδών 🙂 μπορεί να βρεις και ντίνκελ που είναι πολύ θρεπτικό!

    Μαριάνθη

  5. Γιατρέ γεια σας, ήθελα να ρωτήσω αν βρίσκουμε τα παραπάνω δημητριακά που αναφέρετε σε υπεραγορές στην Κύπρο, γιατί πρώτη φορά τα ακούω 🙂 Το μωρό μυο είναι πέντε μηνών και σε ένα μήνα θα ξεκινήσουμε με τις πρώτες κρεμούλες. Ούτε κι εγώ θα ήθελα να δώσω έτοιμα ρυζάλευρα με βανίλιες και λοιπά, παρόλο που οι γύρω μου πιστεύουν ότι είναι υπερολική η στάση μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *