Μειώθηκε το γάλα μου, Τί μπορώ να κάνω;

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος, MB, ChB, MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Γεια σας.
Γέννησα στις 13/05/2011 ένα αγοράκι βάρους 3250γρ. και άρχισα να θηλάζω αμέσως.

Είχα αρκετό γάλα αλλά επειδή έχανε βάρος και μετά την έξοδο από το νοσοκομείο ο παιδίατρος μου είπε να δώσω και συμπλήρωμα όπως και έκανα.

Έπινε 50-60ml μετά από κάθε γεύμα θηλασμού. Την τελευταία εβδομάδα όμως άρχισε να θέλει περισσότερη ποσότητα από το ξένο γάλα έως και 90ml μετά το θηλασμό.

Έβγαλα 2 φορές το γάλα μου με θήλαστρο και διαπίστωσα πως δεν ήταν πάνω από 30-40ml. του το έδωσα βέβαια αλλά έλαβε και το ξένο.

Θηλάζω κάθε 2.5-3 ώρες. Το μωρό βέβαια από όταν άρχισα το ξένο γάλα παίρνει κανονικά βάρος και βρέχει αρκετά τις πάνες κάτι που δεν έκανε όταν θήλαζε μόνο.

Είναι αρκετή η ποσότητα το γάλατος μου και αν όχι τί μπορώ να κάνω για να αυξηθεί διότι είμαι υπέρ του θηλασμού και θέλω να θηλάσω όσο περισσότερο γίνεται.

Ευχαριστώ πολύ!
Αθηνά Δ., Αθήνα

07/06/2011

Αγαπητή Αθηνά,

Μπράβο που ζητάς βοήθεια για την αύξηση του γάλακτος σε αυτή τη φάση γιατί αν συνεχίσεις με τον τρόπο που θηλάζεις και δίνεις και συμπλήρωμα στο μωράκι σου πολύ σύντομα δεν θα έχεις γάλα.

Δυστυχώς έκανες το κλασσικό λάθος που κάνουν πολλές γυναίκες και αντί να προσπαθήσεις να αυξήσεις από την αρχή το γάλα άρχισες να δίνεις συμπλήρωμα.

Πολύ πιθανόν, μετά ιδιαίτερα από καισαρική τομή και γενική αναισθησία, δεν ξεκίνησε ο θηλασμός σωστά. Αυτό κάποτε μπορεί να σημαίνει ότι το βρέφος δεν άδειαζε καλά το στήθος οπότε και μειώθηκε η παραγωγή σου.

Ακολούθησε τις συμβουλές που θα βρεις την ιστοσελίδα για επαναγαλακτισμό και να θυμάσαι ότι μπορείς να παράξεις αρκετό γάλα για το βρέφος σου αλλά είναι πιο δύσκολο από το θηλασμό όταν ξεκινά σωστά από την αρχή.

Αν ακολουθήσεις τις συμβουλές και προσπαθήσεις να αφοσιώσεις τις επόμενες εβδομάδες περνώντας όσο περισσότερο χρόνο γίνεται σε επαφή σώμα με σώμα με το μωρό σου, μειώσεις σταδιακά το συμπλήρωμα και το αντικαταστήσεις με το γάλα που αντλείς μετά από κάθε θηλασμό με το θήλαστρο.

Και αν προσπαθήσεις να είναι ο κάθε θηλασμός όσο πιο αποτελεσματικός γίνεται βελτιώνοντας τον τρόπο που παίρνει το βρέφος το στήθος σου (με μεγάλο ανοικτό στόμα) και την ροή από το στήθος (με μαλάξεις) τότε σε μερικές εβδομάδες θα θηλάζεις αποκλειστικά και το μωράκι σου θα παίρνει καλά το βάρος σου.

Καλή επιτυχία και ενημέρωσε μας για την πρόοδο σας.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

1 Σχόλιο

 1. Επεσες στην παγίδα του θηλάζω αλλά δίνω και ξένο.
  Πολύ απλά με αυτό το ρυθμό το μωρό σου θα αποστραφεί την "δύσκολη" θηλή και θα αποτανθεί στο "εύκολο-δεν κάνω τίποτα-απλά μου πέφτει στο στόμα" μπιμπερό.
  Η ποσότητα που βγάζεις με θήλαστρο δεν είναι ενδεικτική!
  Μην ακούς όσους σου λενε άλλα (ακόμη και αν είναι οι "έμπειρες" μαμά, πεθερά, κουνιάδα).
  Η φύση θα σε οδηγήσει. Ολη μέρα αγκαλιά με το μωρό, χωρίς ρούχα και βυζί όσο θέλει. Σε 2 βδομάδες θα ξεχάσεις τι σημαίνει αποστειρωτής, ανακάτεμα, ζέσταμα και θα βγαίνεις ανέμελη από το σπίτι με το πιο υγιές μωρό και την κινητή μονάδα παραγωγής σου!!!
  Καλό κουράγιο και μην φοβάσαι!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *