Δυσκολία στο θηλασμό και έντονος πόνος

Δυσκολία στο θηλασμό και έντονος πόνος

Απαντά η Αναστασία Καραθανάση
Παιδίατρος, εξειδίκ. Νεογνολόγος

Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
pediatriki on line 

Καλημέρα σας,
το μωρό μου είναι πλέον 33 ημερών και το βάρος του περί τα 4500 γρ (γεννήθηκε 3700 και από το μαιευτήριο έφυγε με μόλις 50 γρ λιγότερα).

Λόγω δύσκολων θηλών (μία επίπεδη και η άλλη εισέχουσα) αντιμετώπισα εξ αρχής δυσκολία στο θηλασμό. Επειδή ήθελα όμως πολύ να θηλάσω το μωρό -έστω και για λίγο- έψαξα το θέμα και προσπάθησα με διάφορους τρόπους να “διορθώσω”/αντιμετωπίσω το πρόβλημα με τις θηλές που δεν τις έπιανε ο μικρός.

Αγόρασα θηλές σιλικόνης, και νοίκιασα και θήλαστρο και μολονότι είχα πληγιάσει αρκετά ήδη από το μαιευτήριο προσπάθησα και κατάφερα να μπορεί το μωρό να τρέφεται από εμένα.

Ένα γεύμα ή δύο είναι με μπιμπερό, φόρμουλα κι αυτό επειδή πονούσα (κι πονάω) πολύ στις θηλές και με το θήλαστρο η ποσότητα που μπορώ να αντλήσω ακόμη και σήμερα, δεν επαρκεί.

Το πρόβλημα τώρα. Είναι τριπλό. Αφενός μεν, το μωρό με πονάει αρκετά ακόμη, κάποιες φορές και μετά από διαδοχικούς θηλασμούς μάλιστα, με πονάει πάρα πολύ καθιστώντας την όλη διαδικασία πολύ δυσάρεστη, σε κάθε δε, περίπτωση, δεν αντέχω να το θηλάζω για πάνω από 2 ώρες κάθε φορά.

Το σίγουρο είναι ότι τον τοποθετώ σωστά, αλλά εκείνος με δαγκώνει και ίσως και ο τρόπος που ρουφάει να είναι έντονος, πάντως ειδικά όταν το στήθος δεν είναι πρησμένο και κατά κάποιον τρόπο μου “σακουλιάζει” πονάω πολύ.

Πέραν αυτού, μετά το μεσημέρι, αν και είναι το μωρό στο στήθος για πολύ ώρα (επειδή τον παίρνει ο ύπνος στο ενδιάμεσο και περιμένω να ξυπνήσει με αποτέλεσμα από τη 1,5 ώρα που είναι στο στήθος να τρώει περίπου 30-40 λεπτά), δείχνει  όχι μόνο να μην έχει χορτάσει αλλά κάνει σαν να έχει να φάει 3 μέρες.

Χθες μάλιστα πειραματικά του έδωσα φόρμουλα 140 γρ μετά από έναν ακόμη μαραθώνιο θηλασμό και ήπιε κανονικά και ζήτησε να φάει μετά από 4 ώρες. Το ερώτημά μου, με βάση τα ανωτέρω είναι αν υπάρχει περίπτωση να είναι το γάλα μου αδύνατο ή εν πάσει περιπτώσει ανεπαρκές για το μωρό. Πραγματικά, τα απογεύματα δείχνει να μη χορταίνει με τίποτα και είτε πρέπει να τρώει όλη την ώρα ή ουρλιάζει.

Σημειώνω ότι κάποιες φορές που έχω αναγκαστεί και του έχω δώσει φόρμουλα, έκανε εμετό, πράγμα που με ώθησε στο να υποψιάζομαι ότι το μωρό δεν πεινάει, αλλά είναι πολύ λαίμαργο.

Δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ. Δεν έχω την υπομονή ούτε την αντοχή να έχω το μωρό στο στήθος ΟΛΗ την ώρα ούτε και θέλω να του δίνω έτοιμο πάνω από μία φορά την ημέρα.

Ιωάννα Β., Αθήνα

28/06/2011

Αγαπητή Ιωάννα

Σίγουρα ο θηλασμός δεν πονάει.

Η περίπτωση σου θα ταίριαζε με μια κατάσταση που λέγεται αγκυλογλωσσία. Δυστυχώς δεν μπορώ να το πω με σιγουριά μέσω ίντερνετ… Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να εξεταστείς άμεσα από σύμβουλο που θα έχει ανάλογη εμπειρία.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

1 Σχόλιο

  1. Σας υπερευχαριστώ για το χρόνο που διαθέσατε να μου απαντήσατε. Θα ακολουθήσω τη συμβουλή σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *