Δεν τρέφομαι σωστά. Μήπως να σταματήσω το θηλασμό;

Απαντά η Lauri-Ann Robertson
Μοριακός Βιολόγος BSCM
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Ειδικός Ολιστικής Οικογενειακής Υγείας CHHC
www.familywellness.gr 

Καλησπέρα σε όλους και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που προσφέρετε.

Είμαι 27 χρονών και έχω ένα αγοράκι 4 μηνών το οποίο θηλάζω αποκλειστικά.

2 μηνών είχαμε κάποιο επεισόδιο απώλειας συνειδήσεως. Μετά από απίστευτες εξετάσεις -που δεν βρήκανε τίποτα- η ζωή μας συνεχίζεται κανονικά και ήσυχα.

Θέλω να ρωτήσω εάν αυτό το επεισόδιο μπορεί να οφείλεται στην δική μου κακή διατροφή που είναι δυστυχώς πλούσια σε πατατάκια, μπισκότα και σοκολάτες… και πολλές φορές αναρωτιέμαι εάν είναι καλύτερο να δίνω ξένο γάλα στο μωρό μου παρά να το θηλάζω με τις χαζομάρες που τρώω.

Δεν έχω πρόβλημα βάρους και τα κιλά της εγκυμοσύνης τα έχω χάσει, η διατροφή μου όμως ποτέ δεν ήταν η καλύτερη.

Τί πιστεύετε πως πρέπει να κάνω; Να τρώω πιο υγιεινά το έχω προσπαθήσει… μάταια όμως.
Αλεξάνδρα Μ., Ίλιον

21/06/2011

Αλεξάνδρα,

Η ερώτησή σου μας δίνει την ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά σε δύο πολύ συχνά λανθασμένες αντιλήψεις.

1. Το συνθετικό γάλα σε σύγκριση με τον θηλασμό ΔΕΝ είναι μια απλή απόφαση. Σε οποιαδήποτε ιατρική παρέμβαση και ακόμη πριν την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής, θα πρέπει να εξετάζουμε τα οφέλη, σε σύγκριση με τους κινδύνους της παρέμβασης.

Η χορήγηση συνθετικού γάλακτος σε ένα νεογέννητο είναι ιατρική παρέμβαση. Με δεδομένο τους πολλούς κινδύνους και τις ανεπιθύμητες ενέργειες της μητέρας και του παιδιού στην υγεία τους βραχυ- και μακροπρόθεσμα,  θα λέγαμε ότι σχεδόν ποτέ η επιλογή  του συνθετικού γάλακτος σε σχέση με το μητρικό, θα μπορούσε να είναι καλή.

2. Η διατροφή ΠΟΤΕ δεν παίρνει αξία όταν ο σκοπός της είναι μόνον να παραμείνει κάποιος λεπτός.

Τα προβλήματα που σχετίζονται με το βάρος είναι ουσιαστικά ένα σύμπτωμα από υποκείμενα προβλήματα σε όλα τα πεδία που αποτελούν την υγεία. Από την άλλη μεριά, το να μη υπάρχει πρόβλημα βάρους δεν είναι λόγος που να δικαιολογεί μια μη υγιεινή διατροφή.

Η διατροφή επηρεάζει πολύ περισσότερα πράγματα από κάποια λιπώδη κύτταρα. Γνωρίζετε ότι τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος στο σώμα μας την έχει το γαστρεντερικό μας σύστημα;

Η διατροφή της μητέρας είναι σημαντική για πολλούς λόγους, αλλά ο πιο σημαντικός (κατά την γνώμη μου) είναι το γεγονός ότι τώρα είστε το ζωντανό παράδειγμα για το παιδί σας, για το πώς πρέπει να τρώει σε όλη του τη ζωή. Αυτό είναι η αλήθεια είτε θηλάζετε είτε δίνετε συνθετικό γάλα.

Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι όταν αποκτήσουν παιδιά είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουν και να αναπτύξουν άλλες πλευρές της ζωής τους, και μια απ αυτές είναι η διατροφή. Θα σας συνιστούσα λοιπόν, να κάνετε χρήση της συνείδησής σας για την διατροφή και να αναζητήσετε επιπλέον βοήθεια από κάποιο πτυχιούχο διαιτολόγο.

Μπορεί να επικεντρώσετε για παράδειγμα στο να προσθέσετε κάτι απλό κάθε μέρα, όπως πράσινα λαχανικά και νερό, παρά στην ανάγκη να αφαιρέσετε κάτι.

Τελικά, είναι δική σας η απόφαση για το τι θα επιτρέψετε να εισέλθει στο σώμα σας. Ανεξάρτητα με την δική σας διατροφή, το μητρικό γάλα αποτελεί ακόμη και τώρα την αρίστη πηγή διατροφής για την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη υγεία του παιδιού σας.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *