Γεια σας!
Θα ήθελα να καταθέσω την ιστορία μου σχετικά με την προσπάθεια μου να θηλάσω…
Είμαι πραγματικά πάρα πολύ εξοργισμένη με την αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντι στο θηλασμό, με την αδιαφορία των γιατρών, γυναικολόγων και παιδιάτρων και με την ημιμάθεια και απάθεια των μαιών και νοσηλευτών σχετικά με το θηλασμό.
Ακόμα περισσότερο είμαι εξοργισμένη που ένα δημόσιο νοσοκομείο είναι τόσο ενάντια στο θηλασμό, που όχι μόνο δε στηρίζει και δε βοηθάει τις νέες μητέρες να θηλάσουν αλλά τις εμποδίζει με κάθε δυνατή προσπάθεια.
Είχα μια καταπληκτική εγκυμοσύνη και ήμουν αποφασισμένη να θηλάσω αφού πρώτα είχα παρακολουθήσει όλες τις συναντήσεις της La Leche League International, και είμαι σίγουρη ότι χωρίς τη βοήθεια της συμβούλου θηλασμού δεν θα τα είχα καταφέρει.
Αφού γέννησα κατόπιν πρόκλησης τοκετού, ενώ δεν υπήρχε λόγος για βιασύνη -μάλλον βιαζόταν ο γιατρός να ξεμπερδεύει…- και αφού είχα τη χείριστη αντιμετώπιση από το νοσηλευτικό προσωπικό στην αίθουσα τοκετού, επιτέλους γέννησα το υπέροχο αγοράκι μου.
Και ενώ αγωνιούσα να πάω στο μωρό μου για να το ταΐσω έχοντας και την αγωνία μην του δώσουν ξένο γάλα, με οδήγησαν σε μια αίθουσα προκειμένου να συνέλθω όπου λιποθύμησα 2 φορές… καθώς η αδιαφορία τους για ακόμα μια φορά οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Και επιτέλους συναντιέμαι με το μωρό μου στο δωμάτιο!!! Μετά από 2 λεπτά εμφανίζεται η μαία και ένας γυναικολόγος οι οποίοι με ενημερώνουν ότι πρέπει να ετοιμάσω μπουκάλι για να ταΐσω το παιδί μου…!!!! Τους απαντώ ότι το παιδί μου θα το θηλάσω και ότι δεν πρόκειται να του δώσω ξένο γάλα!
Ποιος είδε το Θεό και δεν τον φοβήθηκε!!!!! Όρμησαν και οι δύο να με τρομοκρατήσουν, λέγοντας ότι δεν έχω δυνάμεις να το ταΐσω (λόγω της λιποθυμίας μου) και ότι κινδυνεύει το παιδί γιατί μπορεί να μου πέσει αν ξανά λιποθυμήσω και ότι εντέλει αν επιμένω θα πάρω εγώ την ευθύνη για την υγεία του παιδιού μου.
Από εκείνη λοιπόν τη στιγμή και έπειτα δεν είχα καμιά βοήθεια και στήριξη από το προσωπικό, έμεινα μόνη στο δωμάτιο με το νεογέννητο παιδάκι μου (δεν επιτρέπονται συνοδοί στο πανεπιστημιακό Λάρισας) το οποίο δυστυχώς δεν μπορούσε να πιάσει τη θηλή μου και δεν τα κατάφερε παρά μέρες αργότερα με τη βοήθεια της συμβούλου θηλασμού και της παιδιάτρου μου.
Αξίζει να αναφέρω σχόλιο μιας μαίας στο νοσοκομείο η οποία πιάνει το στήθος μου και συμπεραίνει ότι δεν έχω γάλα… πώς περιμένεις να θηλάσεις μου λέει… εννοείται ότι δεν έχω ακόμα γάλα ήθελα να της πω… πρωτόγαλα έχω! Αλλά… ήταν μάταιο, με αντιμετώπιζαν σαν την τρελή που θέλει να θηλάσει και αδιαφορεί για το καλό του παιδιού της!!!!!
Τελικά έφυγα με δική μου απόφαση την επόμενη ημέρα και πήγα σπίτι όπου συνέχιζα τον αγώνα για να μπορέσω να τον θηλάσω. Δυστυχώς αναγκάστηκα τις 3-4 πρώτες ημέρες να του δώσω ξένο γάλα με σύριγγα για να αποφύγω τη σύγχυση θηλών και τελικά κατάφερε να θηλάσει με τη βοήθεια της παιδιάτρου μου, τη στήριξη της αδερφής μου και της συμβούλου θηλασμού.
Και ενώ ήμουν πανευτυχής που τα κατάφερα και όλα κυλούσαν υπέροχα, πήρα τις μετρήσεις του ίκτερου οι οποίες ήταν υψηλές, με αποτέλεσμα να πρέπει να νοσηλευτεί το μωρό μου… οπότε επιστρέψαμε στο Πανεπιστημιακό!!
Εφιάλτης!!! Φοβόμουνα ότι το παιδί μου δεν θα ξανά θήλαζε, κλάμα λυγμοί, στεναχώρια ακολούθησαν…!! Όταν βρέθηκα με το προσωπικό στο τμήμα νεογνών τους εξήγησα πόσο σημαντικό είναι για μένα και το μωρό μου να θηλάσω και προς έκπληξη μου, μου απαντούν ότι υπάρχει ωράριο ανά 3 ώρες (νομίζω) και μπορώ να πηγαίνω να θηλάζω.
“Τέλεια” σκέφτηκα αλλά όταν είδα το ωράριο έλειπαν οι ώρες 9 το βράδυ με 9 το πρωί… και εκείνες τις ώρες τι θα γίνεται ρώτησα… θα το ταΐζουμε εμείς μου απαντούν… και γιατί όχι εγώ ρώτησα …αλλά όσο και αν προσπάθησα να τις πείσω ήταν ΜΑΤΑΙΟ! Μου είπαν ότι καλό είναι να θηλάζει κανείς αλλά η εμμονή στο θηλασμό του δημιουργεί προβλήματα.
Τουλάχιστον πήγαινα τις ώρες που επέτρεπαν και κατάφερα να θηλάσω το μωρό μου και προς έκπληξη μου ήμουν η μόνη μητέρα που θήλαζε το παιδί της!!
Αξίζει τέλος να αναφέρω, ότι μια μέρα που πήγα στη αίθουσα θηλασμού όπου περίμενα να μου φέρουν το παιδί μου… προς έκπληξη μου, ήταν γεμάτη η αίθουσα από νέες μαμάδες… μα τι έγινε ξαφνικά αναρωτήθηκα… αλλά όταν έφεραν τα παιδιά τους μαζί με τα μπιμπερό συνειδητοποίησα ότι για ακόμα μια φορά ήμουν η μόνη περίεργη που θήλαζε το παιδί της ανάμεσα σε καμιά δεκαριά μαμάδες που προσπαθούσαν να δώσουν το ξένο γάλα στα παιδιά τους… και αναρωτιέμαι ΓΙΑΤΙ;;;;;;;;
Μετά από όλα αυτά, συνεχίζω να θηλάζω το μωρό μου εδώ κα 3 μήνες αποκλειστικά (δεν ξαναέδωσα ξένο γάλα) και θα συνεχίζω να θηλάζω για όσο καιρό θα είμαι γερή!!!
Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να πω την ιστορία μου και ελπίζω να μην σας κούρασα!
Μπορείτε να στείλετε και τις δικές σας επιστολές, τα παράπονα ή τις καταγγελίες σας στο mitrikosthilasmos@gmail.com
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com
Να χαιρομαστε ολες τα παιδακια μας,αυτα που θηλασαν κι αυτα που δεν θηλασαν.Να σας πω την δικη μου ''κακοποιηση''.Ημουν υπερ του θηλασμου,μεχρι που γεννησε μια ξαδελφη μου.Πραγματικα δεν ξερω τι τους κανουν και τις φανατιζουν σε σημειο τετοιο που γινονται υστερικες.Την επιασε μια μανια πως ολο το μαιευτηριο προσπαθουσε να τη σαμποταρει,ειχε το μωρο 24 ωρες το 24ωρο στο στηθος κι αυτο ουρλιαζε απο την πεινα και εκει αυτη.Παρατηρω κι εγω οτι το μωρακι δεν ουρουσε.Βρε της λεω το μωρο δεν τρεφεται.Ακουσα τα εξ αμαξης,μονο οτι δεν τα παιρνω απο τις εταιριες δεν ειπε!Φωναζω παιδιατρο,παιρνει αιμα στο παιδι κι ειχε χολερυθρινη(ικτερο) 18!!Μπαινει αμεσως στις λαμπες στη μοναδα,ηπιε γαλα,αρχισε να ουρει,συνηλθε,σε μια βδομαδα ειχε χολερυθρινη 2!Κι ομως ακομα μου το κραταει για εκεινο το γαλα που χρειαστηκε να παρει το μωρακι.Keep calm βρε κοριτσια!
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως υπήρξε ένα τεχνικό πρόβλημα με αποτέλεσμα κάποια σχόλια να εμφανιστούν με μεγάλη καθυστέρηση τόση ώστε να μεσολαβήσουν άλλα σχόλια!
Λυπούμαστε πολύ για την αναστάτωση.
Η ομάδα του
mitrikosthilasmos.com
Θα παρακαλέσουμε όλους τους αναγνώστες που επιθυμούν να συμμετέχουν με σχόλια να μην χρησιμοποιούν προσβλητικούς χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλο για να συνεχίσουμε να τα δημοσιεύουμε χωρίς πρόβλημα, επιτρέποντας έτσι τον διάλογο ανεμπόδιστα.
Να σημειώσουμε πως η δημοσίευση σχολίων επώνυμων ή ανώνυμων δε συνεπάγεται αυτομάτως και τη συμφωνία ή διαφωνία της ομάδας του mitrikosthilasmos με τα γραφόμενα.
Η ομάδα του
mitrikosthilasmos
Αναρωτήσου εσύ καλύτερα αγαπητή ανώνυμη πως είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσες πολλές και φορτικές προτροπές προς τον κόσμο να απευθύνεται σε συμβούλους θηλασμού εκτός αν οι γυναίκες παλιότερα δεν θήλαζαν επειδή δεν υπήρχαν σύμβουλοι.Θα μου πείς βέβαια, κλέφτρες να γίνουν κι αυτές;Ο καθένας έχει τα συμφέροντα του.Για κάποιο λόγο μιλάς για επιστημονική βιβλιογραφία τη στιγμή που είσαι ανώνυμη χωρίς καν ονοματεπώνυμο ή url να δούμε κι εμείς την ιδιότητα τη καταρτιση σου και γενικότερα τη βάση πάνω στην οποία αυτοαποκαλείσαι ειδήμων κρίνοντας υποδεέστερους όλους τους άλλους.Έπίσης έχω να προτείνω μαζί με τη πληροφόρηση περί θηλασμού να παρέχονται και σεμινάρια συμπεριφοράς γιατί όσες γνώσεις και να έχει κάποιος αν δεν ξέρει να τις μεταδόσει πάνε χαμένες ειδικά όταν αναφέρεται σε μια τόσο ευαίσθητη ομάδα όπως είναι οι νέες μητέρες.Μέχρι τότε ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπερασματα του.
Αγαπητή Ανώνυμη, oχι έχεις καταλάβει λάθος. Κάλεσα σύμβουλο στο σπίτι, πρόσεξέ με όχι γιατρό όχι μαία, ΣΎΜΒΟΥΛΟ! Κι επειδή είναι προφανές ότι διαβάζεις ό,τι θέλεις, θα ξαναπώ για άλλη μια φορά πως όλα αυτά που έγραψα δεν αποτελούν συμβουλή ή προτροπή προς κανέναν.Αν είδες (που δεν είδες) το μόνο για το οποίο προέτρεψα τη Νατάσσα είναι να δεί έναν καλό γιατρό προσπαθώντας ταυτόχρονα να την αποφορτίσω από τις τύψεις του κακού ξένου γάλακτος σε περίπτωση που αποφασιστεί (από τον εκάστοτε γιατρό) ότι πρέπει να το δώσει. Τα υπόλοιπα ήταν απλώς η δική μου εμπειρία (εσείς μπορείτε να γράφετε τις εμπειρίες σας, εγώ όχι;!) γιατί όλη αυτή η εμμονική συμπεριφορά γύρω από τον θηλασμό δημιουργεί τύψεις κι ενοχές σε γυναίκες που κανονικά θα΄πρεπε να πετάνε στα σύννεφα στη συγκεκριμένη φάση της ζωής τους και όχι να αμφιβάλλουν για το πόσο αγαπάνε το παιδί τους ή για το κατά πόσο καλές μανάδες είναι (ποσώ δε μάλλον όταν τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν και πρόβλημα υγείας). Δυστυχώς αυτό που διαπιστώνω είναι ότι περισσότερο φορτικοί γίνονται οι σύμβουλοι και οι ενήμεροι παρά οι πωλητές του Frisolac!
Αντίστοιχα μπορώ κι εγώ να πω έτσι αυθαίρετα ότι αυτά που λέω βασίζονται σε επιστημονική βιβλιογραφία (πάνω σ΄ αυτήν βασίζεται και το «επιχείρημα» περί απομακρυσμένων χωριών; Διερωτώμαι….) αλλά προσωπικά πάνω από τη βιβλιογραφία και τους τίτλους του καθενός βάζω το ένστικτό μου. Συγγνώμη που χαλάω την πιάτσα, αλλά είναι δικαίωμά μου στο τέλος της μέρας να λαμβάνω υπόψιν ότι εγώ θεωρώ σωστό για την περίπτωσή μου. Θα σε παρακαλούσα λοιπόν τις εντυπώσεις που προσπαθείς να δημιουργήσεις μόνο και μόνο επειδή δεν συμφωνώ (επίσης Ελληνικό προνόμιο) να τις αφήσεις κατά μέρος. Σε κανένα σημείο δεν υπονόησα ούτε έθιξα την κοπέλα και το πρόβλημά της, γι΄ αυτό εξάλλου την προτρέπω να μιλήσει με έναν γιατρό και όχι με μια σύμβουλο που επειδή έκανε δέκα σεμινάρια έγινε γιατρός (επίσης Ελληνικό ιδίωμα). Δεν ξέρω τι γίνεται στο εξωτερικό ούτε μπορεί κανείς μας να γνωρίζει αν και πόσο θηλάζουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο εκτός αν έχει καταπιεί μετρητή. Ξέρω μόνο πως αν χρειαστεί να δώσεις ξένο γάλα δεν πέφτουν να σε φάνε. Κι επειδή μίλησες για την κακιά Ελληνική συνήθεια που προστάζει ότι τα παιδιά που θηλάζουν πεινάνε (εγώ δεν είπα σε κανένα σημείο ούτε πιστεύω κάτι τέτοιο ούτε έχω γνωρίσει ανθρώπους που να πιστεύουν κάτι τέτοιο) υπάρχει και μία άλλη κακιά Ελληνική τακτική που θεωρεί πως όσοι δεν συμφωνούν μαζί μας είναι ανενημέρωτοι-απληροφόρητοι-αμόρφωτοι κι εμείς πάντα οι έξυπνοι-καλά πληροφορημένοι-πλήρως ενήμεροι. Δεν φτάνει να βλέπω το παιδί μου 14 ώρες στο στήθος να κλαίει και να χτυπιέται ούτε αρκεί να το βλέπω να παίρνει βάρος οριακά, όχι. Χρειάζονται σπουδές για να καταλάβω ότι το παιδί μου πεινάει, ο δε βρεφοζυγός πρέπει προηγουμένως να καταθέσει πειστήρια για το βάρος που καταγράφει. Όσο για το ξένο γάλα ναι συμφωνώ, δεν είναι ότι καλύτερο αλλά κάποια στιγμή θες 2 ετών θες τριών, θα το δώσεις εκτός αν το θηλάζεις μέχρι να πάει φαντάρος! Δεν αναρωτιέμαι πώς γίνεται στην Ελλάδα τόσα πολλά στήθη γυναικών να έχουν πρόβλημα. Πρώτον διότι δεν αποτελεί δική μου άποψη (όλες οι φίλες και οι γνωστές μου θηλάζουν χωρίς κανένα πρόβλημα) και δεύτερον γιατί μου φτάνει να αναρωτιέμαι πώς γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα να αντιμετωπίζουν τις γυναίκες που δεν θηλάζουν, σαν μάνες τρίτης κατηγορίας. Αντί λοιπόν να τις προτρέπεις να κάνουν υπομονή παραποιώντας τα γραφόμενά μου για να ενισχύσεις την άποψή σου, καλό θα ήταν όλες εσείς οι «ενήμερες» να αγκαλιάσετε και όσες δεν τα καταφέρνουν, γιατί η κοινωνία μας πλέον βλέπει σαν ξωτικά όσες δίνουν ξένο γάλα και όχι όσες θηλάζουν. Αυτό που λείπει από τις νέες μαμάδες σήμερα είναι η κατανόηση και όχι η επίδειξη γνώσεων που μερικές φορές προσπαθεί να τις πείσει ότι δεν βλέπουν αυτό που βλέπουν. Όσο "επικίνδυνη" είναι η άποψή μου να απευθυνθεί η Νατάσσα σε έναν καλό γιατρό (γιατί αυτό την προέτρεψα να κάνει στην τελική) άλλο τόσο και περισσότερο επικίνδυνο είναι να κάνεις κανείς τηλεδιάγνωση. Με τέτοιες απαξιωτικές και επιθετικές συμπεριφορές δεν βοηθάτε……
…και όσο για το αν υπάρχουν σύμβουλοι θηλασμού που παρέχουν δωρεάν τη βοήθεια τους να σε ενημερώσω Κίρκη ότι υπάρχει o Σύνδεσµος Θηλασµού Ελλάδος (La Leche League Greece) εκπροσωπεί την Ελλάδα μέλος του παγκóσµιου οργανισμού La Leche League International (LLLI).
Υπάρχει σε διάφορες περιοχές της χώρας κάνουν εξέραιτο έργο και εγώ προσωπικά συνάντησα και γνώρισα μια σύμβουλο που μου στάθηκε απίσευτες ώρες στο τηλέφωνο προκειμενου να με βοηθήσει να θηλάσω και είμαι σίγουρη ότι χωρίς τη βοηθεια της δεν θα τα είχα καταφέρει και ας είμουν αρκετά ενημέρωμενη από τις ΔΩΡΕΑΝ συναντήσεις που παρείχε ο σύνδεσμος μια φορά το μήνα!!!!
Ακόμα και σήμερα που συνεχίζω να θηλάζω το μωράκι μου την συμβουλεύομαι συχνά και μου έχει δώσει λύσεις που δυστυχώς κανένας παιδιάτρος δεν κατάφερε.
Και τι σημαίνει "να μην φτάνουμε στα άκρα με το θηλασμό";;;;;;;;;;;;; Όλοι οι υπόλοιποι είναι που φτάνουν στα άκρα προκειμένου να μην θηλάσουμε!!! Η γυναίκα το μόνο που ήθελε ήταν να θηλάσει…..δεν ζήτησε κάτι άλλο …δεν καταλαβαίνω ποιο ήταν το πρόβλημα όλων των υπολοίπων!
Και για πιο μηχανισμό μαρκετινγκ γύρω από το μητρικό γάλα μιλάς;;;; αυτό είναι ανέκδοτο!!!!πραγματικά απορώ! ποιος σε προσέγγισε να σου προωθήσει προιοντα θηλασμού; εμένα προσωπικά κανείς! Ενώ ξένο γάλα αρκετοι προσπάθησαν να μου πασάρουν ανεπιτυχως!!
Καλό κουράγιο και σωστή ενημέρωση στις μανούλες που ετοιμάζονται να θηλασουν για πρώτη φορά τα παιδιά τους!!!!
Αγαπητή Κίρκη,
Προφανώς από ότι καταλαβαίνω ο "σύμβουλος θηλασμού" όπως τον αποκαλείς ήταν κάποια μαία ή κάποια άλλη επαγγελματίας υγείας που όντως το έπαιζε γαιτρός. Καλό θα ήταν να γνωρίσεις κάποιους ανθρώπους από τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος, ή τους πιστοποιημένους με IBCLC οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, λένε όλοι τα ίδια πράγματα στο ίδιο πρόβλημα, μιας και οι γνώσεις τους βασίζονται σε κοινή επιστημονική βιβλιογραφία η οποία έχει συλλεκτεί πολύ προσεκτικά. Επίσης όταν δεν πιστεύεις τα λεγόμενα κάποιων πολύ καλά κάνεις, αλλά αυτά που λες εσύ πού τα βασίζεις; Αυτά που σου λέει η Ελένη βασίζονται σε επιστημονική βιβλιογραφία. Δηλαδή κάποιος μελέτησε τις καταστάσεις κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες και έβγαλε κάποια συμπεράσματα που τα βασίζει κάπου. Το ότι τα παιδιά που θηλάζουν πεινάνε είναι τακτική της Ελλάδας και μόνο!! Εάν πάς λίγο πιο βόρεια (βλ σκανδιναβικές χώρες) ένα περίεργο πράγμα συμβαίνει: τα παιδιά τρέφονται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από το γάλα της μαμάς τους και Ω! τί θαύμα: χορταίνουν. Χορταίνουν γιατί εκεί υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή πληροφόρησης που δεν οδηγεί την απελπισμένη μητέρα σε άγχος και τύψεις πως το παιδάκι της πεινάει. Επίσης υπάρχουν γιατροί που όταν η μητέρα λέει πως το παιδί της πεινάει, τη στηρίζουν ψυχολογικά εξηγώντας της το πώς λειτουργεί η παραγωγή του στήθους και την καθησυχάζει με απλές συμβουλές ή για σωστή τοποθέτηση ή για τρόπους αύξησης παραγωγής. Εγώ λοιπόν που ζω εδώ, ήμουν πολύ τυχερή γιατί είχα δίπλα μου μια σύμβουλο θηλασμού από τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδας που ήταν δίπλα μου όταν τη χρειαζόμουν. Είχα στο τραπέζι τα φυλλάδιά τους και όποτε οι φωνές μου έλεγαν πως "πεινάει", "δεν παίρνει βάρος", "κλαίει γιατί δεν χορταίνει", "έβγαλε το κόκκινο σπυρί επειδή θηλάζεις" και άλλα αστεία (τώρα πια..), τα συμβουλευόμουν και συνήθως ηρεμούσα. Όχι πάντα βέβαια, μιας και οι "φωνές" κάποιες στιγμές ήταν πολύ σκληρές!! Επίσης ενημερώσου σε παρακαλώ τί συμβαίνει σε περίπτωση ίκτερου και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά (με πολύ συχνό θηλασμό!!!) πριν ξεστομίσεις τέτοιες κουβέντες περί πολυελαίου κάτω από το κείμενο μιας μάνας
που πόνεσε βλεπονταις το παιδάκι της κάτω από τη λάμπα να σκάει!!! Μια μάνα που έβλεπε το παιδάκι της όποτε το θέλανε οι άλλοι, που το τάιζε όποτε εκείνοι θέλανε (κάθε τρεις ώρες) γιατί εκείνοι ξέρανε καλύτερα! Εύχομαι λοιπόν να ενημερωθείς την επόμενη φορά λίγο καλύτερα ώστε να είσαι πιο δυνατή και να αντέξεις στην πίεση μιας κοινωνίας που κοιτά τις θηλάζουσες μητέρες σαν ξωτικά. Επίσης ενημερώσου για το τί περιέχει το "ξένο γάλα" που αλλιώς αποκαλείται "ανθρωποποιημένο" και αναρωτήσου πώς είναι δυνατόν στην Ελλάδα να υπάρχουν ΤΟΣΑ πολλά στήθη γυναικών με πρόβλημα, ώστε όντως τα παιδάκια τους να χρειάζονται συμπλήρωμα. Κάτι πολύ περίεργο πρέπει να συμβαίνει με τα στήθη μας…δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς!
Υπομονή μανούλες και ενημέρωση χρειάζεται!Θα τα καταφέρουμε!
Φυσικά δεν είναι λίγη η προσπάθεια με 14 ώρες το μωρό στο στήθος που λες αλλά στα λόγια μου έρχεσαι!
λες πως κανείς δεν βρέθηκε να σε ενημερώσει και για τις δυο πλευρές της ιστορίας… εγώ τί σου είπα; πως ίσως χρειαζόσουν καταλληλότερη βοήθεια και καθοδήγηση 🙂
Πάντως μπράβο σου για την προσπάθεια 🙂
όσο για το θήλαστρο… είναι μηχάνημα! Και αν οι σύμβουλοι το συστήνουν για αύξηση παραγωγής είναι γιατί με τις ρυθμικές μαλάξεις που κάνει μπορεί να δίνει το ερέθισμα στο στήθος για να παράγει γάλα, αυτό όμως δε σημαίνει πως μπορεί και να του το αντλήσει κιόλας!! Άλλο το ένα και άλλο το άλλο 🙂
Φιλικά πάντα,
Ελένη
ΥΓ.: δεν είναι πρώτη φορά που το θέμα του θηλασμού γίνεται σκηνικό ελληνικής ταινίας… "φουρτουνάτσιδες & βροντάτσιδες" :)))
Καλό σου απόγευμα
Υ.Γ.1 Ακόμη και στα απομακρυσμένα χωριά (όχι στην Παταγονία χαχα!) υπάρχει έτοιμο γάλα εκτός αν τα μωρά των μαμάδων που για οποιονδήποτε ιατρικό λόγο δεν μπορούν να θηλάσουν, είναι καταδικασμένα!
Υ.Γ.2 Για την ιστορία και μόνο, ο λόγος για τον οποίο ενώ ήθελα να θηλάσω αποκλειστικά δεν το κατόρθωσα από κάποιο σημείο και μετά δεν ήταν επειδή κάποιος με πίεσε ή μου το απαγόρεψε αλλά επειδή έπρεπε από τον τρίτο μήνα να γυρίσω στη δουλειά.
Υ.Γ.3 Και τέλος, ναι απαράδεκτο το νοσοκομείο που απαγόρεψε στη φίλη μας τον θηλασμό γι΄αυτό η δική μου μοναδική προτροπή προς τη Νατάσσα είναι να συμβουλευτεί κάποιον γιατρό ή σύμβουλο που να του έχει εμπιστοσύνη κι αν είναι δυνατόν το μωρό της να το πάει αλλού!
Ελένη, αν πρόσεξες το σχόλιό μου δεν αποτελεί καμία συμβουλή ή υπόδειξη προς κανέναν γι΄ αυτό εξάλλου όσον αφορά το θέμα της σύγχυσης θηλών, γράφω «Σίγουρα δεν αντιδρούν όλα τα μωρά με την ίδια ευκολία στην εναλλαγή θηλής-μπιμπερό» ούτε βάζω όλους στο ίδιο σακί (μπορείς να ξαναδιαβάσεις αυτά που έγραψα; Θα με υποχρεώσεις!).
Σχετικά με τις –πίστεψέ με-άπειρες αντλήσεις που έκανα με θήλαστρο (εφόσον έβλεπα το μωρό μονίμως ανικανοποίητο και στο βάρος του οριακά, δεν είχα άλλο τρόπο να επιβεβαιώσω τι συμβαίνει με το γάλα μου) είναι επίσης μια καταγραφή της προσωπικής μου εμπειρίας και κανενός είδους παρότρυνση προς κανέναν. Το θήλαστρο είναι ένα μηχάνημα όπως λες το οποίο όμως οι σύμβουλοι συστήνουν ως μέσο ενεργοποίησης του αδένα. Δεν καταλαβαίνω γιατί συνίσταται στο να αυξήσεις την παραγωγή αλλά όταν είναι να διαπιστώσεις την ποσότητα που βγάζεις είναι «απλώς ένα μηχάνημα»! Δυστυχώς λοιπόν μέσω αυτής της εμπειρίας διαπίστωσα πως ο καθένας έχει τη δική του αντιφατική θεωρία αλλά και τη σιγουριά πώς πάντα φταίει η θηλή, η έλλειψη βοήθειας ή καθοδήγησης, οι αντλήσεις που δεν έγιναν σωστά, το ότι δεν κόπιασες πολύ (αν 14 ώρες με το μωρό στο στήθος δεν είναι αρκετός κόπος, τι είναι;!) ο ανάδρομος Ερμής ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο και ποτέ δεν λαμβάνεται υπόψιν το απλό που επίσης μπορεί να συμβαίνει, δηλαδή μερικά γυναικεία στήθη να μην υπακούν στη φύση. Η υπερπροσπάθεια λοιπόν να καταφέρει κανείς το ανέφικτο που βλέπει εξαρχής και η πεποίθηση ότι ένας μήνας-και βάλε-αποκλειστικού θηλασμού ενός μόνιμα πεινασμένου μωρού είναι η πρώτη δυσκολία, πιστεύω πως θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη του παιδιού η οποία εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει περισσότερο. Αυτό που επίσης με λυπεί είναι ότι υπάρχουν σύμβουλοι θηλασμού (συγχώρεσέ με αλλά δεν έχω γνωρίσει κανέναν που να δουλεύει δωρεάν και βασικά καλά κάνει) που επιτελούν σημαντικό έργο αλλά το παίζουν γιατροί με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται. Το δε χείριστο είναι ότι αν ρωτήσεις δύο συμβούλους για το ίδιο θέμα, ο καθένας θα σου δώσει τη δική του απάντηση. Δεν ακυρώνω λοιπόν καμία μελέτη και καμία έρευνα εγώ προσωπικά εφόσον αυτές ήδη ακυρώνονται και ξε-ακυρώνονται από κάθε σύμβουλο που λέει το μακρύ του και το κοντό του. Συμφωνώ στο να βάζουμε μπροστά τη λογική αλλά επειδή στην Ελλάδα είμαστε, ο καθένας έχει τη δική του. Εγώ ας πούμε έχω τη λογική ότι δεν πειράζει αν δώσω ΛΙΓΟ ξένο γάλα μέχρι να πέσει ο ίκτερος και με τον τρόπο αυτό να βοηθήσω το παιδί μου και άλλοι έχουν τη λογική ότι πρέπει να επιμείνει κανείς στον θηλασμό μέχρι το παιδί να σκάσει από τον ίκτερο και να πρέπει να μπεί όχι κάτω από λάμπα αλλά κάτω από πολυέλαιο για να συνέλθει. Δεν προτρέπω κανέναν να κάνει τίποτα ούτε φανατίζομαι προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ο καθένας είναι υπεύθυνος του εαυτού του, βρίσκεται πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό του και ξέρει τι είναι καλύτερο για το παιδί του. Κατέθεσα απλώς την προσωπική μου εμπειρία γιατί ποτέ κανείς δεν βρέθηκε να με ενημερώσει και για τις δύο πλευρές της ιστορίας με αποτέλεσμα-εξαιτίας της εμμονής μου να θηλάσω αποκλειστικά ένα μωρό που δεν έτρωγε καλά-τα νεύρα μου να είναι μονίμως κουρέλια, να μην κοιμάμαι και να μην τρώω πράγμα που τελικά μείωσε ακόμη περισσότερο το γάλα μου.
Μάγισσα Κίρκη ως ένα βαθμό καλά τα λες, ναι, δεν πρέπει να υπάρχουν εμμονές όχι στο θηλασμό αλλά γενικότερα, όμως καλή μου, αν θηλάζεις αποτελεσματικά είναι λίγο απίθανο να μην επαρκεί το γάλα σου… αν θηλάζει συχνά το μωρό και πιάνει σωστά τότε μια χαρά τη ρυθμίζει την παραγωγή εκτός αν υπάρχουν παθολογικοί άλλοι λόγοι που εμποδίζουν την περίπτωση… (ίσως να χρειαζόσουν καταλληλότερη βοήθεια και καθοδήγηση…) και στο λέω γιατί από τα λεγόμενά σου κρίνω πως ήθελες το θηλασμό αφού και με το ξένο ακόμη συνέχισες να θηλάζεις 🙂
Επίσης, επειδή φαίνεσαι αρκετά ενήμερη στο θέμα του θηλασμού θα έπρεπε να γνωρίζεις πως το θήλαστρο δεν είναι εργαλείο μέτρησης της παραγωγής μας σε μητρικό γάλα παρά μόνο μέσω άντλησής του! (Μην το λες και σαν συμβουλή και βάλεις και άλλες μανούλες σε αυτό το λάθος λούκι!!) Θες δεν σου ταιριάζει, δεν είναι το κατάλληλο ή δεν το βάζεις καλά, θες να είσαι λίγο αγχωμένη την ώρα της άντλησης θες το ένα θες το άλλο, μπορεί να βρεθείς να βγάζεις με το ζόρι 10μλ και το παιδί ωστόσο να παίρνει μια χαρά βάρος (ε, δεν νομίζω να παχαίνει μες 10μλ τη φορά!!!) Το στήθος κάνει μια φυσική αλληλεπίδραση με το μωρό… το θήλαστρο τί είναι; ένα μηχάνημα!.
Οι νέες μαμάδες πρέπει και οφείλουν να είναι ενήμερες και πολύ περισσότερο πρέπει να κοπιάσουν λίγο περισσότερο με το θηλασμό!! Όχι στην πρώτη δυσκολία, έλα μωρέ υπάρχει και το μπουκάλι!! Για σκέψου, στα απομακρυσμένα χωριά τί κάνουν;;; στοκάρουν τα ντουλάπια τους με ξένο ή προσπαθούν με το στήθος με κάθε τρόπο γιατί δε μπορούν να κάνουν κι αλλιώς;;;;
ΟΚ, το δικό σου μωρό δεν έπαθε σύγχηση θηλής, άλλο όμως παθαίνει και με τη μια φορά μπορεί να σημάνει και το τέλος του θηλασμού που για εκείνο το μωρό και για εκείνη τη μάνα δεν είναι το ζητούμενο! Κι επειδή εσύ δεν το έπαθες, δεν μπορείς να ακυρώνεις με τη μια όλες αυτές τις μελέτες και τις αληθινές περιπτώσεις που αποδεικνύουν το αντίθετο!
Τέλος έχω να πω, πως ναι, υπάρχει τεράστιο συμφέρον και άσχημο παιχνίδι στημένο γύρω από το θηλασμό αλλά μην τα βάζεις ρε καλή μου όλα στο ίδιο σακί!
Υπάρχουν σύμβουλοι που δουλεύουν δωρεάν και άλλοι επί πληρωμής αλλά ακόμη και αυτοί ε, δε γεννούν προβλήματα για να στα πάρουν! Έλεος! ΟΚ τα προϊόντα θηλασμού που λες θήλαστρα, επιθέματα κλπ είναι ελεύθερα στην αγορά και είναι στην απόλυτη κρίση μας τί θα επιλέξουμε και αν! Τα site (άλλα χάλια μαύρα και άλλα πολύ αξιόλογα) επίσης είναι στην κρίση μας να κρίνουμε το περιεχόμενο, τον σκοπό τους και τον ρόλο τους… Εμείς κατά βάση αποφασίζουμε για όλα αλλά να βάζουμε μπροστά τη λογική και όχι ότι μας πασάρουν ε; γιατί υπάρχουν και κάτι γνώστες, φιλικοί προς το θηλασμό παιδίατροι που μια χαρά μακακίες λένε και μη διστάζουμε να πούμε συχνά το κάνουν εις βάρος της υγείας του μωρού (!!) γιατί στην τελική και αυτοί τα παίρνουν από τις εταιρείες με τα ξένα γάλατα… Και μη μου πεις πως συχνά πολλοί από δαύτους δε λειτουργούν εις βάρος της υγείας του μωρού όταν λίγες ώρες, μέρες μετά τη γέννα λένε δώσε ξένο χωρίς να υπάρχει ιατρικός λόγος…
Φιλικά,
Ελένη
Καταρχήν να σου ζήσει το μωράκι σου και να΄στε κι οι δύο γεροί και δυνατοί.Δεν έχω κανένα λόγο να μην σε πιστέψω και δεν αμφισβητώ την ιστορία σου, εξάλλου όλοι γνωρίζουμε πόσο μπάχαλο είναι τα δημόσια νοσοκομεία.Αλλά αυτή η εμμονή, ο φανατισμός κι η παραπληροφόρηση με τον θηλασμό σε έσχατο βαθμό και σε σημείο οι νέες μαμάδες να νιώθουν ενοχές και να ρισκάρεται πράγματι η ανάπτυξη του παιδιού, πρέπει επίσης να σταματήσει.Θήλασα αποκλειστικά τον μπέμπη μου δύο μήνες με τα χίλια ζόρια.Από κει και πέρα το γάλα μου δεν επαρκούσε ποσοτικά πράγμα το οποίο διαπίστωσα κάνοντας αντλήσεις.Αναγκάστηκα λοιπόν με αληθινό πόνο ψυχής (λες κι έκανα κανένα έγκλημα στην τελική) να του δώσω συμπλήρωμα και σε πληροφορώ έτρωγε κι από μένα κι απ' το έτοιμο εναλλάξ χωρίς καμία σύγχιση θηλών.Σίγουρα δεν αντιδρούν όλα τα μωρά με την ίδια ευκολία στην εναλλαγή θηλής-μπιμπερό αλλά δεν αντιδρούν σώνει και ντε με δυσκολία όπως μας πορώνουν και το λέω διότι δυστυχώς έχω ακούσει και διαβάσει άπειρα κουλά που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.Καλό θα ήταν λοιπόν να ακούσεις το ένστικτό σου και κυρίως να βάλεις ως προτεραιότητα τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού σου με όποιο μέσο κι αν μπορείς να την πετύχεις.Μην ξεχνάς πως ένα νοσοκομείο ή μια εταιρία έτοιμου γάλακτος έχουν τα ίδια οικονομικά συμφέροντα με ό,τι αφορά τον θηλασμό (σύμβουλοι, θήλαστρα, επιθέματα, ιστοσελίδες κλπ.).Η διαφορά έγκειται στο ότι το μητρικό γάλα είναι πιο ωφέλιμο και κυρίως στο ότι δεν πουλιέται στα ράφια, πράγμα που όμως δεν συνεπάγεται και ανιδιοτελή κίνητρα. Γύρω από τα στήθη μας υπάρχει μηχανισμός μάρκετινγκ και μάλιστα πολύ καλά στημένος.Γι΄αυτό αν δεν έχεις εμπιστοσύνη -και πολύ καλά κάνεις-στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο βρες έναν καλό παιδίατρο να σε κατατοπίσει πλήρως. Ο θηλασμός είναι επένδυση για τα παιδια μας αλλά μην φτάνουμε στα άκρα.
Και πάλι τις καλύτερες ευχές μου!
maria,
σε ποιο νοσοκομείο γέννησες? μήπως και σωθεί καμιά μας μελλοντικά! σε στήριξαν στο θηλασμό; σου έδειξαν πώς να θηλάσεις?
Μπράβο για τη δημοσίευση της ιστορίας σου! Να προσέχουν οι μελλοντικές μανούλες γιατί τα πράγματα εκεί έξω είναι "άγρια". Όλοι νομίζουν πως αυτοί ξέρουν καλύτερα από σένα για το τί είναι καλό για το παιδάκι σου και φυσικά το ανθρωποποιημένο/ξένο γάλα είναι ό,τι καλύτερο!!! Το ότι προσπαθούν όλες αυτές οι εταιρίες εδώ και δεκάδες χρόνια να φτιάξουν ένα γάλα που να μοιάζει με αυτό που παράγει η μανούλα δεν κάνει όλο αυτό τον κόσμο να καταλάβει πόσο πολύτιμο είναι?
απλα απιστευτο! κ εγω γεννησα σε δημοσιο νοσοκομειο κ με εξαιρεση 2 μαιες που ηταν απαραδεκτες ολα τα αλλα ηταν οκ!ελεος πια με αυτη την ιστορια!