Τρίγλωσσο παιδί

Απαντά η Μαρία-Κορίνα Στεφοπούλου
Λογοθεραπεύτρια MSc SLT


Γεια σας
έχω ένα μωράκι 4 μηνών, ο άντρας μου είναι από την Τουρκία εγώ Ελληνίδα. Με τον σύζυγο μου μιλάμε αγγλικά, ζω στην Κωνσταντινούπολη.

Πώς θα πρέπει να συμπεριφερθώ έτσι ώστε να μάθει ελληνικά; ποια είναι τα προβλήματα; θα μάθει εύκολα ελληνικά εφόσον θα της μιλάω μόνο εγώ και εφόσον θα ζω εδώ; στην Ελλάδα πηγαίνω συχνά και μένω αρκετά. Θα μπερδευτεί το παιδί μου με 3 γλώσσες;

Ρεββέκα Π., Κωνσταντινούπολη

07/05/2011

Αγαπητή Ρεββέκα,

Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει πολλούς γονείς στο Μητρικό Θηλασμό.

Συστήνω ο κάθε γονέας να μιλάει στο παιδί του με τη δική του μητρική γλώσσα. Είναι γεγονός πάντως ότι τα παιδιά που δέχονται λεκτικά ερεθίσματα από διαφορετικές γλώσσες καθυστερούν λίγο να μιλήσουν σε σύγκριση με τα παιδιά εκείνα που μαθαίνουν μόνο μία γλώσσα, αλλά και αυτό πάλι δεν είναι κανόνας. Εξαρτάται από το παιδί…

Μίλα του στα ελληνικά λοιπόν άφοβα, πάντα και παντού στη μητρική σου γλώσσα! Δίνε του πλούσια γλωσσικά ερεθίσματα στα ελληνικά, ακόμη και από τόσο μικρό που είναι (τηλέφωνο στον παππού και στη γιαγιά στην Ελλάδα, τραγουδάκια στο CD ή στο DVD, ανάγνωση παραμυθιών, επισκέψεις σε οικογένειες που μιλούν ελληνικά στην Κων/πολη κ.λπ.). Κυρίως μην αγχώνεσαι και άσε τα υπόλοιπα στο ίδιο το παιδί.

Τελειώνοντας θα ήθελα να εκφράσω μία προσωπική μου άποψη: είναι κρίμα να υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με την μητέρα τους στη δική της μητρική γλώσσα. Νομίζω ότι είναι τόσο σημαντικό και αναγκαίο, όσο και ο μητρικός θηλασμός…!

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

1 Σχόλιο

  1. Aγαπητή Ρεβέκα,
    Πριν από κάτι χρόνια, είχε έρθει στην Ελλάδα ο γιός ενός μακρινού μου ξαδέλφου που γεννήθηκε και παντρεύτηκε στον Καναδά. Αυτός Ελληνοκαναδός, εκείνη γαλλόφωνη καναδέζα από το Κεμπέκ, ζούν στο Τορόντο.
    Ο γιός τους, τεσσάρων ετών νομίζω τότε, μιλούσε άπταιστα αγγλικά, γαλλικά κι ελληνικά κι απαντούσε αμέσως σ' όποια γλώσσα τον ρωτούσες.
    Μίλα του λοιπόν φανατικά ελληνικά, τα τούρκικα θα τα μάθει από το μπαμπά και το περιβάλλον του, ενώ υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μάθει και αγγλικά, απλά και μόνο ακούγοντάς σας να μιλάτε.
    Καλή ανατροφή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *