Αίμα στα ούρα νεογνού και θηλασμός

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλησπέρα σας
Ο μικρός μας είναι 21 ημερών, όταν γεννήθηκε ήταν 3660 και βγαίνοντας από το μαιευτήριο ήταν 3290, όταν ήταν 10 ημερών είχε πάρει άλλα 40 γρ. Στην 14η μέρα το πρωί είδα λίγο αίμα στα ούρα του πήρα τον παιδίατρο και μου είπε ότι είναι ένδειξη αφυδάτωσης και να τον θηλάζω πιο συχνά το βράδυ, την επόμενη μέρα είχε πάλι λίγο αίμα το πρωί αλλά αρκετά παραπάνω το απόγευμα.

Αποφάσισα λοιπόν να βγάλω το γάλα μου με θήλαστρο για να δω τι γίνεται. Όταν έβγαλα γάλα στις 8 το βράδυ με το ζόρι έβγαλα 30ml μετά από μια ώρα στο θήλαστρο. Όταν πήρα το γιατρό μου είπε ότι δεν είναι αρκετό και να δώσω συμπλήρωμα.

Πράγματι είδα ότι δεν είχα καθόλου γάλα πιο αργά το βράδυ και του έδωσα συμπλήρωμα.
Από τότε (μια εβδομάδα τώρα) βγάζω το γάλα μου με το  θήλαστρο τον ταΐζω με αυτό και στην συνέχεια αν κλαίει το δίνω συμπλήρωμα.

Με το θήλαστρο βγάζω γύρω στις 10 το πρωί την πρώτη δόση που τώρα έχω φτάσει να είναι γύρω στα 100 ml και μετά κάθε 2-3 ώρες  που είναι γύρω στα 50ml και σταματώ να βγάζω στις 10 το βράδυ.

Ο μικρός μέσα σε αυτήν την εβδομάδα έχει πάρει 200γρ. Είναι σωστή η χρήση του θήλαστρου που κάνω και γενικά η όλη διαδικασία που ακολουθώ;  Ο στόχος μου είναι να σταματήσω το συμπλήρωμα εντελώς αλλά χωρίς να βλάψω το μωρό μου.

Θα ήθελα να σταματήσω και το θήλαστρο, πως θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να το κάνω;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας.
Ελένη K., Λέρος

07/05/2011

Λυπάμαι για το γεγονός ότι έχει γίνει πολύ πολύπλοκο κάτι που, με κατάλληλη υποστήριξη, θα ήταν απλό, όπως ο άμεσος θηλασμός.

Αυτό που λέτε αίμα στα ούρα χρειαζόταν πλήρη αξιολόγηση: αν πράγματι είναι αίμα, χρειάζεται εξετάσεις ούρων, εάν – συνηθέστερα – είναι πορτοκαλί κρύσταλλοι, χρειαζόταν πιο συχνός και πιο αποτελεσματικός άμεσος θηλασμός. Εάν τώρα το μωρό παίρνει μόνο μπιμπερό θα μπερδευτεί και είναι πιθανό να μην θέλει να γυρίσει στο στήθος.

Θα πρότεινα υπό τις δικές σας συνθήκες στο νησί να κάνετε το εξής: Ξεκινήστε και πάλι αμέσως τον άμεσο θηλασμό, με σωστή τοποθέτηση και σύλληψη του μαστού, εάν θέλει το παιδί να τρώει και από τις δύο πλευρές, όσο συχνά ανάλογα με τα σημάδια πείνας του.

Δώστε στο 24ωρο 4 το πολύ μπιμπερό με το πολύ 70-80ml το καθένα. Τα μπιμπερό όσο γίνεται να τα δίνει άλλος, εσείς την ώρα του μπιμπερό προσπαθήστε να κάνετε άντληση, τουλάχιστον 4 το  24ωρο.

Πάρτε τριγωνέλλα 3 τρεις φορές την ημέρα για μία εβδομάδα ή χάπια μαγιάς μπύρας 4 τρεις φορές την ημέρα για 10 μέρες. Σε 7 μέρες από την έναρξη των παραπάνω αναζητήστε εκτίμηση από παιδίατρο και ξαναδείτε το βάρος.

Εάν πηγαίνετε ικανοποιητικά προσπαθήστε στην πορεία να κόβετε τα μπιμπερό, για παράδειγμα σε 3 το 24ωρο για 5 μέρες, έπειτα 2 το 24ωρο κλπ.

Επικοινωνήστε ή εδώ ή σε φόρουμ για θηλασμό σύντομα για επαναναξιολόγηση.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *