Κόλλησε η ζυγαριά!


Απαντά η Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
www.dietsecrets.gr

Καλησπέρα σας!

Έχω ένα κοριτσάκι 11 μηνών και την θηλάζω ακόμη δίνοντας συμπλήρωμα το βράδυ κυρίως.

Από τις δυο μου εγκυμοσύνες έχω κάποια παραπανίσια κιλά και με την διατροφολόγο μου εδώ και 6 μήνες έχω χάσει 10 κιλά και θέλω ακόμη άλλα 15-20. Το θέμα είναι ότι τους τελευταίους 2 μήνες έχω κολλήσει στα 80 κιλά χωρίς να χάνω τίποτα.

Έχω κουραστεί ψυχολογικά και σκεφτόμουν αν θα μπορούσα να πάρω φυτικά χάπια αδυνατίσματος ή κάτι άλλο που θα με βοηθούσε να αρχίσω να χάνω. Η’ τσάι αδυνατίσματος…

Αναστασία Γ., Ιωάννινα

Αγαπητή κ. Αναστασία,

η διαδικασία της απώλειας των κιλών δεν είναι εύκολη υπόθεση και η πορεία της απώλειας δεν είναι πάντα μια ευθεία γραμμή. Συχνά ο οργανισμός «κολλάει» σε κάποια κιλά, φτάνει στο σημείο plateαu και αυτό είναι ένα καλό σημείο για να κάνει κανείς παροδικά συντήρηση. Έχοντας φτάσει σε αυτό το σημείο παρά τη συνεχή προσπάθεια δεν υπάρχει απώλεια κιλών.

Πρακτικά είναι κάτι αναμενόμενο και κανείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για την εμφάνισή του. Είναι το σημείο αυτό όπου ο οργανισμός προβάλλει αντίσταση στην απώλεια των κιλών και τείνει στην ομοιόσταση, δηλαδή επιδιώκει σταθερή εσωτερική κατάσταση αντίθετα με τις αλλαγές που του συμβαίνουν.

Αυτό που δεν είναι γνωστό και διαφέρει από άτομο σε άτομο είναι το πότε θα εμφανιστεί, είναι όμως γνωστό ότι διαρκεί λίγο. Επίσης είναι γνωστό πως άτομα που κάνουν δίαιτα για πολύ καιρό απογοητεύονται και σταδιακά πέφτει η συνέπειά τους στο διαιτολόγιο με αποτέλεσμα να μην έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στην ερώτησή σας τώρα για το αν θα συμφωνούσα στο να πάρετε χάπια αδυνατίσματος ή κάποιο συμπλήρωμα διατροφής προκειμένου να συνεχίσετε να χάνετε η απάντηση είναι πως δε χρειάζεται! Προτείνω να είστε πιο ψύχραιμη και να μην απογοητεύεστε.

Συζητήστε και με τη διαιτολόγο σας τους προβληματισμούς σας. Σκεφτείτε πόσα κιλά ξεκινήσατε την εγκυμοσύνη σας και πως ήδη έχετε χάσει αρκετά με αργό και σταθερό και ρυθμό και πως είναι θέμα χρόνου να συνεχίσετε ξανά την καθοδική σας πορεία.

Εφόσον θηλάζετε ακόμη θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτική στο τι λαμβάνετε διατροφικά. Εξάλλου ήδη προσπαθείτε έχοντας μειώσει τις θερμίδες που λαμβάνετε και πρέπει να γνωρίζετε πως δε μπορείτε να ακολουθήσετε ένα πολύ υποθερμιδικό διαιτολόγιο γιατί μπορεί να επηρεαστεί η σύσταση του γάλακτος.

Με γνώμονα αυτά και με διπλό στόχο – να αποφορτιστείτε ψυχολογικά και να συνεχίσετε την απώλεια των κιλών- προτείνω ως πιο εύκολο και πιο υγιές να εντάξετε καθημερινά λίγη αερόβια άσκηση στην καθημερινότητά σας (περπάτημα, ποδήλατο). Θα σας δώσει ικανοποίηση, θα σας αποθαρρύνει από οποιαδήποτε «παρασπονδία» ή «τσιμπολόγημα» και θα σας βοηθήσει να έχετε ένα λίγο πιο αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας.

Σκεφτείτε πως η επιτυχία είναι απλώς θέμα χρόνου!

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *