Φρέναρε το βάρος του μωρού

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλησπέρα!
Το μωρό μου είναι περίπου 5,5 μηνών και εδώ και δύο μήνες δεν παίρνει ικανοποιητικό βάρος. Πριν από ένα μήνα έγιναν κάποιες εξετάσεις: ίκτερος: ολική 3,8 φεριτίνη: 2, γενική αίματος, γενική ούρων, τ3, τ4, ths, sgot, γgt, καλλιέργεια ούρων, δεκ: φυσιολογικά.

Αν και εδώ και ένα μήνα παίρνει dextrifer σταγόνες και felicine μία ταμπλέτα την εβδομάδα σε δύο δόσεις, ούτε αυτό το μήνα πήρε καλό βάρος. Βέβαια έβγαλε και δύο δόντια και δεν πολυπεινούσε.

Είναι φυσιολογικό το βάρος του; Και το στήθος μου θα αρχίσει να ξαναπαράγει περισσότερο γάλα ή μετά την παύση της όρεξης του μικρού θα μου κοπεί και το γάλα, και τί πρέπει να κάνω για να μην γίνει αυτό;

Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά.
Όλγα Μ., Μαρούσι

13/05/2011

Ο μικρός έχει ήδη υπερδιπλασιάσει το βάρος γέννησης. Γεννήθηκε στο 9% της καμπύλης βάρους, στην τελευταία μέτρηση είναι στο 2%
, έχει πέσει δηλαδή μια καμπύλη. Πήγε πολύ καλά από αύξηση τους πρώτους μήνες, ενώ τους τελευταίους δύο έχει πραγματικά φρενάρει. Αυτό είναι αρκετά συχνό σε μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά και από μόνο του μπορεί να μην είναι παθολογικό.

Το συμπέρασμά μου έτσι από μακριά και από τα όποια διαθέσιμα στοιχεία είναι ότι πρόβλημα σημαντικό δεν φαίνεται να υπάρχει, κάνουμε καλά που ενθαρρύνουμε συχνότερους θηλασμούς και σύντομα με την σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφών θα πάει ακόμα καλύτερα.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *