Ενδείξεις διατροφικής δυσανεξίας

Ενδείξεις διατροφικής δυσανεξίας

γράφει η
Lauri-Ann Robertson
Μοριακός Βιολόγος BSCM
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Ειδικός Ολιστικής Οικογενειακής Υγείας CHHC

Είναι δύσκολο να μην αναγνωρίσετε μια σοβαρή διατροφική αλλεργία. Τα συμπτώματα συνήθως είναι άμεσα και αρκετά έντονα ώστε να τραβήξουν την προσοχή σας.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, πρήξιμο ή φαγούρα στο στόμα ή στο λαιμό, ναυτία και έμετο, υγρά με φαγούρα μάτια, δυσκολία στο να αναπνεύσετε. Αυτές οι αλλεργίες είναι μερικές φορές σοβαρές και συχνά απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι όμως, που υποφέρουν από πιο ήπιες διατροφικές αλλεργίες και δεν συνειδητοποιούν καν ότι τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν μπορεί να σχετίζονται με κάτι που τρώνε.

Αυτά τα συμπτώματα ενδέχεται να περιλαμβάνουν έκζεμα, πονοκεφάλους, αλλαγή ψυχολογικής διάθεσης, φούσκωμα,
δυσκοιλιότητα, διάρροια, υπερβολική εφίδρωση, κόπωση, πόνους στις αρθρώσεις, παραρρινοκολπίτιδα, παρατεταμένο βήχα, μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Στα βρέφη και στα νήπια είναι σύνηθες να δείτε αυτούς τους κύκλους κάτω από τα μάτια ή/και κόκκινους κύκλους εκζέματος στα μάγουλα.

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν λαμβάνοντας φάρμακα, αλλά αυτό θα καλύψει μόνο το σύμπτωμα χωρίς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα

Αυτό μπορεί να συγκριθεί με το να αναβοσβήνει ένα κόκκινο φως προειδοποίησης στο αυτοκίνητό σας. Μπορείτε να καλύψετε το φως με ένα κομμάτι ταινίας, ώστε να μην σας ενοχλεί. Με αυτό τον τρόπο όμως δε θα ανακαλύψετε ποτέ το λόγο που αναβοσβήνει ώστε να το διορθώσετε.

Αυτό μπορεί να φαίνεται ανόητο παράδειγμα, αλλά είναι αυτό που κάνουν οι άνθρωποι στην πραγματικότητα κάθε μέρα… καλύπτουν τα συμπτώματα με τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς να αναζητήσουν την αιτία του προβλήματος.

Σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ λέω ότι θα πρέπει να υποφέρετε από πονοκέφαλους ή εκζέματα χωρίς να τα θεραπεύετε. Λέω ότι το να έχετε επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους και εκζέματα δεν είναι φυσιολογικό και αξίζει να ερευνήσετε την αιτία.

Εάν εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας έχει επαναλαμβανόμενα συμπτώματα, πρέπει να ψάξετε περαιτέρω την αιτία που μπορεί να τα προκαλεί. Όταν έχετε τέτοιου είδους αντιδράσεις σε τροφές που καταναλώνετε, είναι πιο πιθανό να συμβαίνει με κάποια τροφή που τρώτε τακτικά… σε ποσότητα που διαταράσσει την ισορροπία της διατροφής σας. Κάθε οργανισμός έχει ένα όριο ανοχής σε διαφορετικές πρωτεΐνες από διαφορετικά τρόφιμα.

Όταν συνεχώς ξεπερνάτε το όριο, o οργανισμός σας θα σας δώσει σημάδια (μερικές φορές θα είναι ανεπαίσθητα, μερικές φορές δεν θα είναι τόσο ανεπαίσθητα) και το κατώτατο όριο ανοχής πέφτει σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που είναι σημαντικό να υπάρχει ποικιλία στην διατροφή σας.

Υπάρχει κάτι που τρώτε τόσο συχνά ώστε δεν μπορείτε να φανταστείτε πως θα ζήσετε χωρίς αυτό; Δοκιμάστε να το αφαιρέσετε από την διατροφή σας για δύο εβδομάδες και δείτε πώς θα αισθανθείτε. Στη συνέχεια επαναφέρετέ το και δείτε πως αντιδρά το σώμα σας.

Η πιο κοινή διατροφική ευαισθησία και αλλεργία που βλέπω στην πράξη είναι: η πρωτεΐνη του γάλακτος της αγελάδας.

Δημοσίευση: 09/05/2011

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *