Κυριακή 8 Μαΐου – Ημέρα της Μητέρας

Κυριακή 8 Μαΐου – Ημέρα της Μητέρας

 


Με την ευκαιρία της Ημέρας της Μητέρας, η UNICEF επισημαίνει τις σημαντικές προόδους που έγιναν την προηγούμενη δεκαετία για την προστασία της μητρότητας χάρη στις οποίες μειώθηκαν σημαντικά οι θάνατοι μητέρων παγκοσμίως.

Παρόλα αυτά, αυτή την Κυριακή 8 Μαΐου κατά προσέγγιση 1.000 μητέρες θα χάσουν τη ζωή τους, κατά κύριο λόγο στις φτωχότερες χώρες, εξαιτίας επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού. Την ίδια αυτή ημέρα 1.000 μωρά θα μολυνθούν από τον ιό του AIDS από το πρόσωπο που περισσότερο από κάθε άλλον στον κόσμο θέλει να τα προστατεύσει – τη μητέρα τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της UNICEF, εξακολουθεί να υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ της μητρικής θνησιμότητας στην υποσαχάρια Αφρική – 640 θάνατοι μητέρων ανά 100.000 ζωντανά νεογνά – και των βιομηχανικών χωρών, που είναι αντίστοιχα 14.

Ακόμα μια μαύρη σελίδα σχετικά με την προστασία της μητρότητας γράφεται από τα εκατομμύρια των κοριτσιών 15 – 19 ετών που γίνονται πρόωρα μητέρες κάθε χρόνο. Για παράδειγμα , την περίοδο 2000-2009, περίπου το 47% των γυναικών στην Ινδία ηλικίας 20-24 ετών παντρεύτηκαν πριν τα 18 τους. 

Η πρόωρη μητρότητα συνεπάγεται αυξημένες πιθανότητες πρόωρου τοκετού, αποβολής και γέννησης θνησιγενούς βρέφους ενώ τετραπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου της μητέρας από περιγεννητικές αιτίες, σε σχέση με τις γυναίκες άνω των 20 ετών. 
Τέτοιοι πρόωροι γάμοι σχετίζονται επίσης με υψηλά επίπεδα βίας, την κοινωνική περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό από τις υπηρεσίες προστασίας και εκπαίδευσης.

Η UNICEF τονίζει πως για μια κοινωνία φιλικότερη προς τις μητέρες χρειάζεται:

  • Προώθηση της πρόσβασης σε βασική γυναικολογική φροντίδα, ως ανθρώπινο δικαίωμα.
  • Ενθάρρυνση ενός ευρύτερου κυβερνητικού ρόλου για την ασφαλή μητρότητα μέσω νομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων και βιώσιμες επενδύσεις ώστε να εξασφαλιστεί η καλή διατροφή, η ιατρική φροντίδα και η εκπαίδευση των κοριτσιών και των γυναικών.
  • Δημιουργία υπηρεσιών υγείας φιλικών προς τις μητέρες που παρέχουν ποιοτική φροντίδα, σε προσιτό κόστος.
  • Σχεδιασμός ασφαλούς και προγραμματισμένης εγκυμοσύνης όπως επίσης και εξασφάλιση ιατρικής φροντίδας, μεταφοράς και οικονομικής βοήθειας για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν επείγοντα γυναικολογικά περιστατικά.

Με την παροχή φροντίδας από εξειδικευμένο προσωπικό κατά τον τοκετό μπορούν να μειωθούν οι θάνατοι μητέρων, με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να προληφθεί η μετάδοση του ιού του AIDS από τη μητέρα στο παιδί. 

Με την στήριξη των κοριτσιών και των γυναικών μέσω της εκπαίδευσης και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων μπορούμε να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο της πρόωρης μητρότητας. Να επιτύχουμε ένα ακόμα καλύτερο κόσμο για τα παιδιά.


Δημοσίευση: 05/05/2011
Photo: unicef
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *