Αποτελέσματα έρευνας για τις συνθήκες θηλασμού στην Ελλάδα του 2011

Αποτελέσματα έρευνας για τις συνθήκες θηλασμού στην Ελλάδα του 2011

Επιμέλεια:
Παπαποστόλου Μαρία
www.mitrikosthilasmos.com
Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH, IBCLC
www.pediatros-thes.gr


Μπορεί διεθνώς ο μητρικός θηλασμός να θεωρείται ο φυσιολογικός τρόπος διατροφής ενός παιδιού, όχι μόνο κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του αλλά και κατά τα πρώτα 2-3 χρόνια αυτής και να γίνονται συστηματικά προσπάθειες προαγωγής και υποστήριξής του από ομάδες, οργανώσεις ακόμη και κυβερνήσεις… στην Ελλάδα όμως η κατάσταση παραμένει ακόμη και σήμερα δραματική.

Οι Ελληνίδες θηλάζουν κατά την έξοδό τους από το μαιευτήριο σε ποσοστό 88% και αρκετά συχνά αποκλειστικά (58%) αλλά κατά συντριπτική πλειοψηφία εγκαταλείπουν πολύ πριν τους 6 πρώτους μήνες και το μητρικό γάλα δίνει τη θέση του σε κάποιο τροποποιημένο γάλα αγελάδας για βρέφη.

Οι καισαρικές τομές δίνουν και παίρνουν εμποδίζοντας συχνά την έναρξη του θηλασμού, τα νοσοκομεία δεν τηρούν ούτε τα μισά από τα αναγκαία βήματα για να είναι φιλικά προς τα βρέφη και ο διεθνής κώδικας εμπορίας υποκατάστατων μητρικού γάλακτος παραβιάζεται ασύστολα καθημερινά και ποικιλοτρόπως!

Η έρευνα
Ο Σύλλογος Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας IBCLC Ελλάδος “Γαλαξίας” σε συνεργασία με το mitrikosthilasmos.com τον περασμένο Μάρτιο διεξήγαγαν σχετική διαδικτυακή έρευνα για τις συνθήκες θηλασμού στη χώρα με τη μορφή ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά και σύμφωνα με την Εθνική Μελέτη (Ιούνιος 2009) φανερώνουν με αξιοσημείωτη ομοιότητα πως σχεδόν 2 χρόνια μετά τη δημοσίευσή της, ελάχιστη πρόοδος έγινε για την προώθηση του θηλασμού στην Ελλάδα…

2290 μητέρες αποτύπωσαν την εμπειρία τους για τις συνθήκες που αντιμετώπισαν τόσο από τις κλινικές και τα μαιευτήρια που γέννησαν αλλά και από τους επαγγελματίες υγείας που συναναστράφηκαν και χρειάστηκαν την ενημέρωση, καθοδήγηση και υποστήριξή τους στο ρόλο της μητρότητας και της διατροφής των παιδιών τους.

Τα στοιχεία αφορούν γεννήσεις της τελευταίας δεκαετίας με τα περισσότερα παιδιά να έχουν γεννηθεί τα τελευταία δύο χρόνια σε διάφορα δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικά μαιευτήρια της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως με 92% τελειόμηνα βρέφη, καταγράφηκαν 48% καισαρικές!

Σύμφωνα με την έρευνα προκύπτει πως το 58% των μητέρων δεν είχαν πληροφορίες για τον μητρικό θηλασμό πριν τον τοκετό, 54% χρειάστηκε να κάνει προσωπική αναζήτηση από διάφορες πηγές ενώ το 62% δεν είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει εκπαιδευτικές συναντήσεις ή σεμινάρια για τον θηλασμό πριν τη γέννηση του παιδιού τους.

Το σύστημα υγείας & οι χρυσές πρώτες δύο ώρες
Το σύστημα υγείας που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας στερεί από μητέρες και βρέφη τη σπουδαιότητα της πρώτης επαφής και των πολύτιμων πρώτων ωρών θηλασμού αφού κατά συντριπτική πλειοψηφία αποχωρίζονται μετά τον τοκετό όπως δήλωσε το 86% των μητέρων.

Μόνο το 28% τον βρεφών μπήκαν δέρμα με δέρμα στην κοιλιά της μαμάς αμέσως μετά τη γέννηση τους, 77% των υγιών μωρών δεν δόθηκαν στη μητέρα κατά την πρώτη ώρα ώστε να θηλάσουν ενώ το 49% δεν είχαν αργότερα συγκατοίκηση στο δωμάτιο του μαιευτήριο μαζί με τη μητέρα τους (rooming in).

Oι παραβιάσεις του κώδικα
Σημαντικές συστηματικές παραβιάσεις του κώδικα παρατηρούνται σε όλες τις μαιευτικές κλινικές της χώρας!

81% των μητέρων που απάντησαν στην έρευνα δήλωσε πως χορηγήθηκε στο μωρό τους ξένο γάλα χωρίς γραπτή, ενυπόγραφη ιατρική συνταγή που να ανέφερε ιατρική αιτιολογία και 71% δήλωσε πως δεν ζητήθηκε ποτέ η συγκατάθεσή τους για τη χορήγηση ξένου γάλακτος!

46% δήλωσε πως έλαβαν οδηγίες από επαγγελματία υγείας να δώσει υποκατάστατο μητρικού γάλακτος και το 56% δέχτηκε συνταγή ξένου γάλακτος κατά το εξιτήριο του μαιευτηρίου και μάλιστα συγκεκριμένης μάρκας!

Το νοσηλευτικό προσωπικό
Μαίες και νοσηλευτικό προσωπικό συχνά δεν προσφέρουν την αναγκαία ενημέρωση και υποστήριξη στις λεχώνες δίνοντας ακόμη και λάθος οδηγίες.

Το σύνολο των μητέρων σε ποσοστό 93% δήλωσαν πως δεν τους εξηγήθηκαν στο μαιευτήριο οι κίνδυνοι για την υγεία του βρέφους από τη μη αναγκαία ή ακατάλληλη χρήση φόρμουλας (ξένου γάλακτος) και στο 84% δεν δόθηκαν οδηγίες για την προετοιμασία του ξένου γάλακτος.

Το 26% των μητέρων δεν είχε βοήθεια στο θηλασμό από το νοσηλευτικό προσωπικό κατά τις πρώτες μέρες παραμονής στο μαιευτήριο, το 46% δέχτηκε οδηγίες για συγκεκριμένα ωράρια ταϊσμάτων και χρονικών περιορισμών στο θηλασμό – πράγμα που εμποδίζει την εδραίωση του θηλασμού – ενώ το 66% δεν δέχτηκε οδηγίες για την συνέχιση του θηλασμού μετά την επιστροφή στην εργασία.

Η αναφορά
Το σύνολο της έρευνας έχει ήδη αποσταλεί με τη μορφή αναφοράς στον IBFAN και εν συνεχεία θα παρουσιαστεί στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ στη Γενεύη από εκπρόσωπο του “Γαλαξία“. Τέλος θα κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας και στον Συνήγορο του Παιδιού.

Ας ελπίσουμε πως αυτή τη φορά η χώρα μας θα δεχτεί συστάσεις και συγκεκριμένες οδηγίες ώστε να εφαρμοστεί από το Υπουργείο ένα σύστημα πιο φιλικό προς το θηλασμό και το αναφαίρετο δικαίωμα των βρεφών στο θηλασμό να ανακτήσει τη θέση που του αξίζει στη διατροφή τους!

Ευχαριστίες
O “Γαλαξίας” και το mitrikosthilasmos.com ευχαριστούν θερμά όλους όσοι φιλοξένησαν την έρευνα μέσα από τα site/blog τους με σχετικά δημοσιεύματα ή/και το banner της έρευνας κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της και συνέβαλαν σημαντικά στον αριθμό συμμετοχών που έλαβε το ερωτηματολόγιο (η λίστα ΕΔΩ).

Το Δελτίο Τύπου
Photo: mitrikosthilasmos by sxc2 Σχόλια

 1. Όσο και να προσπαθώ να δω αυτή τη κατάσταση απαλλαγμένη από συναισθηματισμούς, μιας και μόνο έτσι θεωρώ πως μπορώ να βοηθώ και να πράττω ορθά στη ζωή μου, η καρδιά μου ραγίζει καθώς διαβάζω τα λυπηρά αυτά στοιχεία.
  Στο μυαλό μου έρχονται έντονες εικόνες των ψυχών που έχουν έρθει μόλις σε αυτό το κόσμο με υποδοχή εχθρού προ των πυλών.
  Πλάσματα ανήμπορα να υπερασπιστούν τα δικαιώματα στη σωματική, αλλά το κυριώτερο τη ψυχική τους υγεία, που περιμένουν από έναν και μόνο άθρωπο να τα υπερασπιστεί, να τα καλωσορίζει, και εκείνη τις περισσότερες φορές με τα χέρια δεμένα στέκεται παθητικός θεατής σε ένα έργο βουβής κακοποίησης του παιδιού της.
  Για εκείνη, η αγάπη της προς το πλάσμα αυτό είναι πάντα "δεδομένη".
  Για εκείνο όμως;

  Αναρωτιέμαι, πως ακόμα αδυνατούμε να συσχετίσουμε την κατάντια αυτού του κόσμου με τη κακοποίηση που δέχεται ο άνθρωπος από τη πρώτη στιγμή που εισέρχεται σε αυτόν.

  Λυπάμαι βαθιά.

  Ελίνα Ζαμπούνη
  http://www.the-sunnyside-oflife.com

 2. Εύχομαι σύντομα να δούμε και στην Ελλάδα βελτίωση των συνθηκών στα μαιευτήρια μέσω της σωστής ενημέρωσης/στήριξης των νέων μαμάδων και ο θηλασμός να πάψει να είναι η εξαίρεση αλλά να γίνει ο κανόνας στην βρεφική διατροφή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *