Ροχαλίζουν τα μωρά;

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Σας χαιρετώ για μια ακόμη φορά, ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη βοήθειά σας!!!!

Το μωρό μου είναι 11 μηνών, τρώει στέρεες τροφές και θηλάζει μέρα και νύχτα ανεμπόδιστα χωρίς να πίνει ξένο γάλα.

Αυτό που έχει αρχίσει να με ανησυχεί, κυρίως απ’ αυτά που μου λένε οι άλλοι, είναι ότι κοιμάται ελάχιστα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κοιμάται περίπου 1-2 ώρες αλλά και αυτό με διακοπές, δηλαδή ξυπνάει, τον θηλάζω και ξανακοιμάται.

Το βράδυ, κοιμάται κατά τις 10.30 και ξυπνάει 4-6 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, τον έχω σε δικό του δωμάτιο και για να μην πηγαινοέρχομαι, στις 1.00 που είναι το πρώτο του ξύπνημα
τον παίρνω και κοιμόμαστε και οι 3 μαζί και πάλι όμως συνεχίζει τα ξυπνήματα, να σημειώσω ότι ακόμα δεν έχει βγάλει ούτε ένα δόντι και δεν βλέπω τα ουλάκια του φουσκωμένα, επίσης κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι κινητικός, μπουσουλάει σε όλο το σπίτι, σηκώνεται όρθιος κτλ.

Το πρόβλημα είναι ότι η αναπνοή του στον ύπνο του σφυρίζει, ακούγεται πάρα πολύ, παρότι δεν έχει βουλωμένη μύτη, και αυτό συμβαίνει από τότε που γεννήθηκε. Είναι φυσιολογικά όλα αυτά; ροχαλίζουν τα μωρά; μπορεί να έχει στραβό διάφραγμα; Να προσθέσω ότι ο άντρας μου, μου έχει πει ότι το κάνω και εγώ αυτό στον ύπνο μου.

Ευχαριστώ πάρα πολύ και συγγνώμη για το μεγάλο μήνυμα, περιμένω με αγωνία την απάντησή σας.
Παναγιώτα Κ., Ταύρος

Αγαπητή Παναγιώτα,

είναι φυσιολογικό τα βρέφη να ξυπνούν στο τέλος ενός κύκλου ύπνου 1-2 ωρών και να επιζητούν τη μαμά τους.

Ως προς το ροχαλητό, θα πρέπει να εκτιμηθεί από την παιδίατρο. Χρειάζεται πλήρες ιστορικό. Θα μπορούσε να είναι φυσιολογικό, ή κάτι συγγενές όπως λαρυγγομαλακία. Πάντως εφόσον δεν δημιουργεί προβλήματα στο παιδί, δεν πρέπει να είναι κάτι σοβαρό.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *