Πόνος στο στήθος. Πρόκειται για μαστίτιδα;

Απαντά ο Ευάγγελος Αργυρίου
Ειδικός Ιατρός Παιδιατρικής & Εφηβικής Ιατρικής MD
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.argiriou.org

Καλησπέρα,
έχω ένα κοριτσάκι 4 1/2 μηνών το οποίο και θηλάζω αποκλειστικά. Η ανάπτυξή της είναι πολύ καλή σύμφωνα με την παιδίατρο (7 κιλά).

Το πρωί ξύπνησα με πόνο στο δεξί στήθος, σαν πόνο από μελανιά. Παρατήρησα ότι το επάνω μέρος (όχι όλο) του στήθους είναι σκληρό και πιάνω (τον γαλακτοφόρο αδένα;) κάτι σαν να έχει ένα κομμάτι ξένο (ξεκινάει από ψηλά και καταλήγει λίγο πάνω από τη θηλαία άλω). Πρόκειται για γαλακτοκήλη, μαστίτιδα;

Βάζω ζεστά επιθέματα αλλά δεν έχω δει βελτίωση (δεν έχω κλείσει 24 ώρες). Τη μικρή τη θηλάζω συνήθως κάθε 2,5 με 3 ώρες τη μέρα 5 λεπτά από κάθε στήθος τη φορά. Ο γυναικολόγος μου που ρώτησα μου είπε να σταματήσω για λίγο τα πολλά υγρά (δεν πίνω πολλά) και να τραβήξω γάλα με θήλαστρο, το οποίο και έκανα με χειροκίνητο μετά από θηλασμό, αλλά έβγαλα ελάχιστο  γάλα.

Φοβάμαι πολύ μήπως πρέπει να σταματήσω το θηλασμό, καθώς μου σύστησε αν δεν μου περάσει να πάρω χάπι για να μειώσω την παραγωγή γάλακτος.

Επειδή μένω σε νησί και δεν ξέρω που να απευθυνθώ, και πως να αντιμετωπίσω την κατάσταση αυτή, μήπως μπορείτε εσείς να με καθοδηγήσετε; Να επισκεφτώ την παιδίατρο της μικρής, να πάω σε παθολόγο για να ψηλαφίσει το στήθος και να μου δώσει κάποιο φάρμακο;

Συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά που κάνετε! Περιμένοντας την άμεση απάντησή σας σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Ειρήνη Δ.
, Σύρος

Αγαπητή Ειρήνη, συγχαρητήρια καταρχήν που θηλάζεις την κόρη σου

Το πρώτο πράμα που σκέφτομαι ως εξήγηση του προβλήματος σου είναι η υπερβολική πλήρωση-σπάργωμα του μαστού, δηλαδή ένα βήμα πριν την μαστίτιδα.

Η αντιμετώπιση συνίσταται στη χρήση ζεστών επιθεμάτων ή ζεστού ντους και αμέσως μετά προσπάθεια αδειάσματος του μαστού αρχικά με τα δάχτυλα (πιέζοντας προς τα πίσω ώστε να ξεμπλοκάρουν οι γαλακτοφόροι πόροι). Μπορεί επίσης να βοηθήσει και ένα απαλό μασάζ στο στήθος κατά τη διάρκεια ή και μετά το ντους.

Θα πρότεινα επίσης να πάρεις και ένα αντιφλεγμονώδες (π.χ Nurofen 200mg, 3 φορές την ημέρα μετά τον φαγητό). Προσπάθησε να μην κοιμηθείς από την πλευρά του πονεμένου μαστού.

Αμέσως μετά τους παραπάνω χειρισμούς τοποθέτησε κρύα επιθέματα στο μαστό σου!!!Αν παρατηρήσεις πυρετό ή τοπική κοκκινίλα και έντονο πόνο τοπικά, πιθανόν να χρειαστείς αντιβίωση για κάποιες μέρες αλλά θα συνεχίσεις τον θηλασμό του παιδιού σου.

Όλα αυτά με την επιφύλαξη ότι τέτοια περιστατικά είναι εξειδικευμένα και είναι καλό να συμβουλευτείς ένα γυναικολόγο φιλικό προς τον θηλασμό που δεν θα καταφύγει εύκολα στη διακοπή του θηλασμού ή έναν πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας IBCLC.


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *