Ο θηλασμός πέραν των 2 ετών

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Ως μητέρα που θηλάζει εδώ και 22 μήνες το παιδί της, έχω να δηλώσω ότι είναι ότι πιό υπέροχο έχω βιώσει ποτέ μου. Και είμαι σίγουρη ότι και ο μικρός μου το απολαμβάνει… τώρα πλέον μου το λέει κιόλας! Δε σκοπεύω λοιπόν να σταματήσω το θηλασμό στο άμεσο μέλλον. Είχα όμως μια φιλική συζήτηση με παιδοψυχολόγο που υποστηρίζει ότι ήρθε η ώρα να απογαλακτιστεί.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι ο θηλασμός πέραν των 24 μηνών μπορεί ενδεχομένως να δημιουργήσει υπερβολική εξάρτηση στο νήπιο ή και σε μένα, επιζήμια για την ψυχική του ανάπτυξη. Θα πρέπει να τονίσω ότι είμαστε πολύ δεμένοι, αν και κατά την ταπεινή μου γνώμη αυτό είναι θεμιτό και απολύτως υγιές.

Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια  για τη δουλειά που κάνετε!
Ανδρομάχη Κ., Άργος, Ορεστικό

Δεν είναι θέμα προσωπικών απόψεων και πίστης. Οι επιστήμονες πρέπει να ακολουθούν την τεκμηριωμένη ιατρική την βασισμένη στις ενδείξεις των ερευνών. Τα συμπεράσματα της επιστήμης οδηγούν σε επιστημονικές συστάσεις από διεθνείς επιστημονικούς φορείς.

Στο θέμα μας οι ανώτεροι επιστημονικοί φορείς – Παγκόσμιος οργανισμός υγείας και αμερικανική παιδιατρική ακαδημία – συστήνουν ότι δεν υπάρχει αυθαίρετο συνιστώμενο όριο θηλασμού, και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο θηλασμός πέραν των 2 ετών προκαλεί οποιαδήποτε βλάβη σε μητέρα ή παιδί.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

1 Σχόλιο

  1. κι εγώ έχω μια κορούλα, που στις 18/11 έγινε 2 χρονών κ θηλάζει πολλάκις ημερησίως κ το βράδυ..εχω κι εγώ τις ίδιες απορίες, αλλά δε σκοπεύω να σταματήσω ακόμη…. keep breastfeeding!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *