Μειώνεται το γάλα μου ή πεινάει πιο συχνά;

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας ΙBCLC

Κα, Παπαδήμα γεια σας,
Έχω διαβάσει την ιστορία σας και είστε η μόνη που μπορείτε να με βοηθήσετε… Σας παρακαλώ πολύ βοηθήστε με…

Γέννησα ένα κοριτσάκι με καισαρική 12/11/2010 βάρος: 3,250, ύψος: 51cm, την 39η εβδομάδα και 1 μέρα  λόγο θέσης και μη διαστολής!!! (στην Κύπρο). Στο νοσοκομείο της έδωσαν 2 φορές γάλα και 1 τσάι… όλες τις υπόλοιπες θηλασμό.

Την εβδομάδα μετά την κλινική οι θηλές μου μάτωσαν, είχαν γίνει χάλια. Ο παιδίατρος μου είπε ούτε που να σκεφτώ να το κόψω. Μαζί με τον γυναικολόγο μου αποφάσισαν να δίνω το βραδινό γεύμα από μπουκάλι και να βάζω fucicort.
7 μέρες μετά όλα ήταν τέλεια! (βέβαια αυτές τις 7 μέρες ο παιδίατρος μου εξήγησε γιατί ΠΡΕΠΕΙ να θηλάσω) ήθελα αλλά δεν ήμουν καλά ενημερωμένη. Εφοδιάστηκα με περιοδικά, βιβλία, από το ιντερνέτ και θέλω να θηλάζω «για πάντα».

10 μέρες μετά την γέννα και μέχρι σήμερα θηλάζω μόνο. Δεν δέχεται ούτε νερό ούτε τσάι και αφού ο γιατρός μου είπε πως δεν χρειάζεται δεν με πειράζει.

Αρχές Φεβρουαρίου ήρθαμε στην Ιορδανία όπου είναι η μόνιμη κατοικία μας. Εδώ με τον παιδίατρο δεν τρελάθηκα και δεν μπορώ να τον ρωτήσω κάτι τέτοιο γιατί όταν είπα θηλάζω με κοίταζε λες και είμαι εξωγήινη!

Το μωρό βάζει βάρος και ύψος φυσιολογικά. (λίγο πιο παχουλάκι αλλά είναι γλύκα!)
Πρόγραμμα θηλασμού (περίπου) 6:30 με 7π.μ. – 10:30π.μ. – 2:00μ.μ. – 5:00μ.μ  – 8μ.μ και κοιμάται μέχρι το πρωί. Αυτή το οργάνωνε όπως ήθελε αλλά περίπου το ίδιο! Ο βραδινός ύπνος από την πρώτη εβδομάδα ήταν 5 ώρες.

Πρόβλημα: εδώ και μια εβδομάδα περίπου η μικρή πίνει λίγο γάλα κάθε 2 ώρες ακόμη και πιο σύντομα κάποτε. Δεν φαίνεται να δυσκολεύετε να αναπνεύσει (εξηγώ κάτω γιατί*). Το βράδυ κοιμάται πιο λίγο από τις 10 ώρες 8 ώρες (ΟΚ μεγαλώνει το ξέρω).

Αυτό που με προβληματίζει είναι το γιατί τόσο συχνά να πεινάει; Δεν έχω χάσει βάρος, τρώω σωστά, πολλά υγρά… δεν ξέρω τι να κάνω. Μήπως πεινάει; Στερεύω; Δεν θέλω. Το μωράκι μου έχει ενέργεια, παίζει.. ΠΕΙΝΑΕΙ όμως συχνά. Ποτέ δεν έπινε με τις ώρες 10-15 λεπτάκια τώρα 8-10. ;h μήπως εγώ ανησυχώ άδικα;

*μια εβδομάδα τώρα έχει κλείσει η μυτούλα μας. ΔΕΝ έχει μυξούλα αλλά την ακούω να ρουθουνίζει δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω. Πήγαμε στο γιατρό και μας είπε nasal conception. Πήρα υγραντήρα, βάζουμε σπρέι αλλά ακόμη ακούω τον ήχο κυρίως το πρωί.

Μεγάλο γράμμα αλλά προσπάθησα να είμαι σαφής.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Νικολίνα Σ
., Αμμάν, Ιορδανία

Η συμπεριφορά του μωρού σας είναι φυσιολογική. Το ότι άλλαξε συνήθειες μπορεί να οφείλεται είτε σε άλμα ανάπτυξης, είτε στην ενόχληση που περιγράφετε.

Οι συχνοί θηλασμοί μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή από τη μια αλλά και μπορούν να προσφέρουν στο μωρό ανακούφιση αν νιώθει ξηρότητα στο βλενογόνο.

Τα συμπτώματα αυτά είναι πιθανή ένδειξη αλλεργίας. Αν θέλετε, δοκιμάστε να κόψετε τα γαλακτοκομικά για κάποιο διάστημα 3-4 εβδομάδων για να διαπιστώσετε αν υπάρχει κάποια συσχέτιση.

Καλή συνέχεια

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *