Μειωμένη αύξηση βάρους μωρού

Απαντά η Αναστασία Καραθανάση
Παιδίατρος, εξειδίκ. Νεογνολόγος
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα και την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρετε χάρη στις γνώσεις σας, στις μητέρες που θηλάζουν και έχουν την υπομονή, την αισιοδοξία και προσπάθεια για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα θηλασμού!

Είμαι νέα μανούλα με 5μηνών αγοράκι!! Φτάσαμε μέχρι εδώ με αποκλειστικό θηλασμό και με ικανοποιητικά στάδια εξέλιξης βάρους και ύψους! Τον 1ο μήνα ξεκινήσαμε με 800γρμ, τον 2ο μήνα με 800γρμ, τον 3ο με 600γρμ και τον 4ο με 700γρμ. Τώρα τον Μάρτιο που επισκεφτήκαμε τον παιδίατρο για την μηνιαία εξέταση και το 3ο εμβόλιο, ζύγισε τον μπέμπη και μου λέει “δεν κάνεις τίποτα. Μήπως το γάλα σου αραίωσε και κάτι πρέπει να γίνει”.

Με τον άντρα μου κοιταχτήκαμε γιατί δεν περιμέναμε ότι ο μπέμπης είχε πάρει μόνο 200γρμ αυτόν τον μήνα!!
Εννοείται ότι και ο άντρας μου με στηρίζει με το θηλασμό και είναι δίπλα μου!! Ο γιατρός, υπέρ του θηλασμού, πρότεινε να βγάζω γάλα για 2 μέρες, 5φορές την ημέρα και να φτάνω και τα 150 γρμ για να δούμε πόσο πίνει το μωρό απ’ το μπουκάλι!

Καλά αυτό του είπα δε γινόταν γιατί δε θα καθόμουνα να κάνω αυτή τη δουλειά κάθε τόσο!!!! Το έκανα 1 φορά επειδή θέλαμε να βγούμε για καφέ και φαγητό εκτός σπιτιού και είπαμε να το κάνουμε!! Εντάξει,ο μπέμπης πήρε το μπουκάλι και έφαγε!! Eμένα όμως με άγχωσε ο γιατρός και φυσικά μου είχαν κοπεί τα πόδια όταν άκουσα το βάρος του παιδιού. Αλλά τότε, δεν είχε εξετάσει το στόμα του μωρού, μην τυχόν, λόγω οδοντοφυΐας πήρε λιγότερα κιλά από το αναμενόμενο!

Από φίλη μου που έχουμε διαφορά 1 μήνα στην εγκυμοσύνη, ο δικός της γιατρός της είπε ότι η μπέμπα της πήρε 200γρμ λόγω οδοντοφυΐας και την καθησύχασε.και φυσικά δεν της είπε ούτε για συμπλήρωμα ούτε να βγάζει κάθε τόσο το γάλα της!!

O μπέμπης μας τρώει ανά 3 ώρες και το βράδυ κοιμάται για 5ώρες, ξυπνά και τρώει και αμέσως (χωρίς ρέψιμο) κοιμάται για άλλες 3 ή 4 ώρες. Γενικά είναι ήσυχο μωρό από τη στιγμή που γεννήθηκε!! Δεν μας έχει ταλαιπωρήσει, όλα καλά!!

Ξέχασα να σας πω ότι τώρα σε κάποιο γεύμα κάθεται στο στήθος περίπου 7 λεπτά και σε επόμενο γεύμα θα φάει στο στήθος 15 ή 20 ή 25 λεπτά!

Θα ήθελα τη γνώμη σας για να ηρεμήσω περισσότερο, γιατί μετά από πολλές συζητήσεις ησύχασα κάπως! Θέλω να προχωρήσω και μακάρι να θηλάσω περισσότερο!!

Σας ευχαριστώ.
Φωτεινή Μ., Λάρισα

Αγαπητή Φωτεινή

Ο μικρούλης σου μεγαλώνει στην 50η θέση της καμπύλης από την γέννηση. Τον τελευταίο μήνα έδειξε μια πολύ μικρή πτώση.

Καλό θα ήταν να μην μένουμε μόνο στα ακριβή γραμμάρια αλλά στην γενική εικόνα του παιδιού πόσο ζωηρό είναι, πως αναπτύσσεται ψυχοκοινωνικά κλπ Επίσης πώς είναι το μήκος σώματος και η περίμετρος του κεφαλιού; Αν υποθέσουμε ότι όλα αυτά είναι φυσιολογικά τότε θα σου έλεγα να μην ανησυχείς για το μωράκι σου.

Είναι το πιο εύκολο να “τιμωρείται” ο θηλασμός για όλα κάτι που δεν θα συνέβαινε αν το μωρό έπινε ξένο…

Θα σε συμβούλευα να ακολουθείς το μωράκι σου, να θηλάζει τουλάχιστον 8 φορές το 24ωρο, να του προσφέρεις πολύ επαφή δέρμα με δέρμα, να προσπαθείς να “τελειώνεις” το κάθε στήθος, επίσης βοηθούν οι μαλάξεις του στήθους.

Όλα αυτά κανε εντατικά και σε μια εβδομάδα να ξαναζυγίσεις το μωράκι σου.
Σίγουρα το καλύτερο είναι να το θηλάζεις! Κάποτε θα σε ευγνωμονεί για αυτό!


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *