
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr
Καλησπέρα σας,
Έγινα μανούλα για πρώτη φορά, πριν από 6 μήνες. Ακολούθησα το ένστικτό μου, το οποίο ενίσχυσα με πληροφορίες και απαντήσεις, στα ερωτήματά μου, σχετικά με το θηλασμό και θηλάζω τον μικρούλη μου, από την 1η μέρα της ζωής του μέχρι και σήμερα (έκλεισε τον 6ο μήνα στις 23/03/2011) κι εύχομαι να συνεχίσουμε για πολύ ακόμα.
Όταν έκλεισε τον 5ο μήνα (αν και ήθελα να θηλάσω αποκλειστικά μέχρι να συμπληρώσει τον 6ο μήνα), η παιδίατρός του μας ξεκίνησε ρυζάλευρο (κρέμα βανίλια) το απόγευμα και φρέσκα φρούτα το πρωί (τονίζω τον όρο “φρέσκα” καθώς ήταν κατηγορηματικά αρνητική σε βαζάκια του εμπορίου κι άλλες αντίστοιχες λύσεις, γεγονός το οποίο με ικανοποίησε, αφού δεν καταφύγαμε σε “σκουπίδια” προκειμένου να μπει στον κόσμο των στερεών τροφών). Παράλληλα συνεχίσαμε τον θηλασμό (δεν έχουμε ποτέ πιει ξένο γάλα).
Με τη συμπλήρωση του 6ου μήνα, ξεκίνησε μοσχάρι και λαχανικά. Η παιδίατρος είπε ότι το πρόγραμμά μας στο εξής, θα πρέπει να είναι: το πρωί θηλασμός, 10-11 φρούτο, μεσημέρι μοσχάρι με λαχανικά (και λίγο αργότερα κοτόπουλο), απόγευμα ρυζάλευρο και το βράδυ πριν τον ύπνο θηλασμός.
Όλα τα παραπάνω έχουν φέρει το εξής αποτέλεσμα στη ζωή του μικρού μας: αρνείται πεισματικά να φάει το φρούτο (η παιδίατρος σύστησε να το αναμειγνύουμε με λίγο ρυζάλευρο για να γλυκάνει τη γεύση, αλλά ούτε έτσι έφερε αποτέλεσμα), το μεσημεριανό το καταναλώνει σε ελάχιστες ποσότητες, σχεδόν με το ζόρι, και το ρυζάλευρο το τρώει σχετικά πιο εύκολα. Να συμπληρώσω εδώ, ότι για να φάει, θα πρέπει να τον ψυχαγωγούμε παράλληλα, με οποιοδήποτε τρόπο (ομιλία, παιχνίδια, τραγουδάκια κτλ) και αυτό συνήθως χρειάζεται 2 άτομα!!! Ένας να ταΐζει κι ένας να ψυχαγωγεί…
Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι αναγνωρίζω αλλαγές στη συμπεριφορά του… Κι αυτό με πονάει πολύ… Καταλαβαίνω ότι του λείπει ο θηλασμός στη διάρκεια της μέρας (δεν νιώθω να πεινάει, αλλά του λείπει αυτή η ασφάλεια…), με αποτέλεσμα εκεί που είχε ο ίδιος βάλει σε ένα πρόγραμμα τον βραδινό ύπνο του, τώρα να ξυπνάει σχεδόν κάθε 1 ώρα και να ζητάει το στήθος μου. Τον παίρνω αγκαλιά, πιστεύοντας ότι πιθανόν πεινάει, όμως εκείνος μετά από 2-3 λεπτά θηλασμού αποκοιμιέται στην αγκαλιά μου.
Αναρωτιέμαι τι θα πρέπει να κάνω… Πόσο “αυστηρή” μπορώ να είμαι μαζί του, άραγε… Η παιδίατρος είπε ότι δεν θα πρέπει να τον θηλάζω στη διάρκεια της μέρας, να τρώει μόνο τα γεύματά του και να περιορίσω τον θηλασμό. Ακόμα κι αν ο μικρός δυσανασχετεί, να μην “υποκύψω”, γιατί θα με εκμεταλλευτεί…
Δηλαδή, θα πρέπει με το μωρό μου να παίζω παιχνίδια στρατηγικής, για να δούμε ποιος θα νικήσει…;
Πόσο εύκολο είναι να “προγραμματίσουμε” τον θηλασμό; Άλλωστε, η βασική του θηλασμού δεν είναι “όσο θέλει, όποτε θέλει”; Είναι τόσο μικρούλης ακόμα…
Θα ήθελα τόσο πολύ να με βοηθήσετε…
Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για την απάντησή σας.
Νατάσσα Δ., Αγία Γαλήνη, Ρέθυμνο Κρήτης
Σας δόθηκαν οδηγίες που οδηγούν σε πρόωρο αποθηλασμό.
Εάν θέλετε να συνεχίσετε να θηλάζετε θα πρέπει να συνεχίσετε να ακολουθείτε το παιδί σας και να το βάζετε στο στήθος όποτε εκείνο θέλει. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ θηλασμός μέρα και νύχτα.
Όσο για τις στερεές τροφές, είναι πολύ νωρίς να αγχώνεστε και λάθος να πιέζετε την κατάσταση με υπερβολικά παιχνίδια κλπ. Και για τους επόμενους μήνες το κυρίαρχο για το μωρό είναι το μητρικό γάλα. Μπορείτε να πάρετε πολλές σχετικές πληροφορίες από τις 180 σελίδες συμβουλών του βιβλίου μου “Για μια άλλη προσχολική διατροφή”.
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H., IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com