Αποθηλασμός σε παιδί ενός έτους

Αποθηλασμός σε παιδί ενός έτους

Απαντά η Έλενα Τερζίογλου
Κλινική Ψυχολόγος

Καλησπέρα σας κυρία Τερζιογλου και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας, συγχαρητήρια επίσης σε όλη την ομάδα του μητρικού θηλασμού για την υποστήριξη που προσφέρετε σε τόσες οικογένειες. Βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα τα άρθρα σας.

Ο γιος μου είναι ενός έτους και μέχρι τώρα δεν του έχουμε δώσει ξένο γάλα. (αποκλειστικός θηλασμός). Σκεφτόμουν -ύστερα και από συζήτηση με την παιδίατρο- να ξεκινήσω σιγά σιγά φρέσκο γάλα γιατί στο χρόνο ήθελα να διακόψουμε το θηλασμό.
Του δίνουμε λίγο (5-6 φορές μέχρι τώρα) αλλά πίνει πολύ λίγο, μια φορά που ήπιε περισσότερο το έκανε εμετό (δεν κάνει γενικά εμετούς).

Βλέπω πως ο μικρός το τελευταίο δίμηνο ζητάει να θηλάσει (πριν εγώ του το πρόσφερα) και νιώθω άσχημα να μη του προσφέρω. Από τη μία σκεφτόμουν πως μέχρι τώρα τα καταφέραμε μια χαρά με το θηλασμό παρά τις δυσκολίες απ΄την άλλη αισθάνομαι και μια αμφιθυμία να σταματήσω τώρα ή αργότερα το θηλασμό; προβληματίζομαι γιατί φοβάμαι πως αργότερα θα είναι ακόμη δυσκολότερο.

Ψυχολόγοι στον οικογενειακό μου κύκλο συνιστούν να μη συνεχίσω (θα πρεπε να είχα σταματήσει στους 6μήνες) διότι δημιουργείται προσκόλληση και εξάρτηση του παιδιού από την μητέρα σε προβληματικό βαθμό. Θα ήθελα να ξέρω αν ισχύει πράγματι αυτό και τι προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν. Έχετε γράψει για το άγχος του αποχωρισμού και σκέφτομαι μήπως είναι χειρότερα να διακόψω τώρα.

Ο θηλασμός είναι η πιο όμορφη εμπειρία για μένα, όμως είναι στιγμές που αισθάνομαι άβολα στη σκέψη ότι θα θήλαζα μέχρι 2 ή 3 ετών, άλλες φορές σκέφτομαι πως είναι ότι πιο φυσιολογικό. Επηρεάζομαι ίσως από τον περίγυρό μου.

Να σημειώσω πως ο γιος μου δύσκολα αποκοιμιέται -ειδικά τη νύχτα- χωρίς στήθος, το θέλει έστω για πιπίλισμα. Χρησιμοποιούμε λίγο και πιπίλα το βράδυ.

Είμαι λίγο μπερδεμένη. Έχετε κάποια βιβλιογραφία να μου προτείνετε σχετικά με το θηλασμό και τη σχέση μητέρας και παιδιού;

Σας ευχαριστώ πολύ , να ‘στε καλά!
Ελεονόρα Π., Αθήνα

Αγαπητή Ελεονόρα,

Δεν υπάρχει κάποιο επιστημονικό εύρημα που να υποδεικνύει την διακοπή του θηλασμού στους έξι μήνες. Αντιθέτως, αν ο αποθηλασμός λάβει χώρα αρκετά νωρίς φαίνεται πως βιώνεται ως ένα ναρκισσιστικό τραύμα από το βρέφος που δεν είναι ακόμη σε θέση να κατανοήσει ότι είναι ξεχωριστό από την μητέρα του -και άρα θεωρεί ότι το στήθος αποτελεί προέκταση του ή μέρος του δικού του σώματος.

Ο αποθηλασμός είναι μια διαδικασία που εκτός από το μωρό επηρεάζει και την μητέρα. Σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα της σχέσης μητέρας-παιδιού μέχρι εκείνη την περίοδο, αποχωρισμοί που έχει ζήσει η μαμά στη ζωή της και το πώς η ίδια τους διαχειρίζεται. Όλα αυτά τα αναβιώνει η μαμά ασυνείδητα την περίοδο του αποθηλασμού.

Επίσης ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι συνθήκες αποθηλασμού της ίδιας της μητέρας και πως βίωσε την διαδικασία. Σύμφωνα με κάποιους σύγχρονους ψυχαναλυτές θα ήταν σημαντικό να γίνεται συνέντευξη με την μητέρα κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της σχετικά με αυτά τα θέματα ώστε να μην επαναλάβει τυχόν τραυματικά γεγονότα και με το δικό της μωρό.

Ακόμη, θεωρούν -κάτι που έχει επικυρωθεί και από άλλους- ότι ο ξαφνικός αποθηλασμός είναι πάντα τραυματικός γιατί επιβάλλει στο βρέφος μια ταυτόχρονη τριπλή ρήξη που δεν μπορεί να την επεξεργαστεί: α) έναν βίαιο αποχωρισμό από το στήθος της μητέρας, β) μια βίαιη ρήξη της αίσθησης ασφάλειας του βρέφους στον χώρο και στο χρόνο και, γ) μια ρήξη στην συνέχεια της παρουσίας της μητέρας (Dollander & De Tychey, 2004).

Θα σας έλεγα να δώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και να ξεκαθαρίσετε για ποιους λόγους σκέφτεστε να αποθηλάσετε κάπως άμεσα –ή τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου αίσθηση- και να δείτε λίγο περισσότερο με τί μπορεί να σχετίζονται αυτά τα αντιφατικά συναισθήματα στα οποία αναφέρεστε. Ότι κι αν αποφασίσετε είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε μέσα σας τους λόγους των αποφάσεων σας ώστε να μην λάβει το παιδί συγκεχυμένα μηνύματα. 

Βιβλιογραφία
Dollander, M. & de Tychey, C. (2004). Affective Development, Education and Prevention: A Psychodynamic Model.  Psychoanalytic Review, 91, 257-270.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *