Αποχρωματισμός παιδικών δοντιών

Απαντά η Μαρία Ορφανίδου
Χειρουργός Οδοντίατρος
www.smiledesign.gr

Θα ήθελα να ρωτήσω για την οδοντοφυΐα του 2χρονου γιου μου.

Έβγαλε το πρώτο δόντι 5 μηνών και τριών εβδομάδων. Τους τελευταίους 12 σχεδόν  μήνες τα 4 επάνω μπροστινά δόντια, μοιάζουν χαλασμένα. Είναι κίτρινα προς καφέ και δεν είναι λεία σε σχέση με τα υπόλοιπα δοντάκια του που είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Μια οδοντίατρος που ρώτησα μου είπε πως είναι από τη παρατεταμένη χρήση του μπιμπερό αλλά εγώ θήλαζα το παιδί δεν έδινα μπουκάλι. Στη συνέχεια είπε ότι πιθανόν να είναι έλλειψη φθορίου και ίσως να χρειάζεται ανα τρία χρόνια θεραπεία φθορίου.

Τώρα που είναι 2 ετών έχουμε ξεκινήσει κάθε βράδυ να βουρτσίζει τα δόντια του και το κάνει ευχάριστα.

Θα ήθελα πολύ και μια δεύτερη γνώμη για την όψη των δοντιών του. Ευχαριστώ πολύ
Σπυριδούλα Μ., Πρέβεζα

Αν και οι διαγνώσεις τέτοιων περιπτώσεων, χωρίς κλινική εξέταση, είναι κάπως παρακινδυνευμένες, πιστεύω ότι περιγράφετε κλασσική περίπτωση υποπλασίας αδαμαντίνης. Πολύ πιθανό να εξαφανιστεί όταν τα νεογιλά αντικατασταθούν από τα μόνιμα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται και στη μόνιμη οδοντοφυΐα. Συνήθως προσβάλει τα άνω πρόσθια παιδικά δοντάκια.

Η χρήση τοπικών φθοριούχων σκευασμάτων, πιθανό είναι να βοηθήσει, αν πραγματοποιηθεί σωστά. Χρήση τοπικών, φθοριούχων, με τη μορφή βερνικιών ή gels, τα οποία αυξάνουν την αντίσταση στην απασβεστίωση παρέχοντας μία αποθήκη ιό- ντων φθορίου για σχηματισμό φθοριοαπατίτη κατά την επανασβεστίωση. Η τοπική εφαρμογή βερνικιού φθοριούχου νατρίου (22600ppm F) γίνεται στο οδοντιατρείο, ενώ η τοπική εφαρμογή gel φθοριούχου κασσιτέρου 0,4% (1000ppm F) γίνεται καθημερινά στο σπίτι με τη βοήθεια στυλεού βάμβακος ή οδοντόβουρτσας, από το γονέα.

Αυτό που είναι σημαντικό να έχετε κατά νου, είναι ότι τα δόντια αυτά είναι πολύ πιο ευάλωτα στις τερηδόνες από τα κανονικά διαπλασμένα δόντια. Κατά  την ανατολή δοντιών με δυσπλασίες αδαμαντίνης η υποπλαστική/υπενασβεστιωμένη επιφάνεια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην τερηδόνα και τη διάβρωση.

Η δίαιτα του παιδιού θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά, κυρίως σε ότι. αφορά την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και τροφών και να τροποποιηθεί, όπου χρειάζεται. Η διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής είναι σημαντική, για να αποφύγετε να υποφέρει το παιδί σας από μια σοβαρή καταστροφή των οδοντικών ιστών.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *